Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольные работы для заочников.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Іі. Загальні методичні рекомендації до виконання контрольної роботи

2.1. Вимоги по обсягу знань та якості навчання для студентів заоч­ної та дистанційної форми навчання співпадають з вимогами до обсягу знань для студентів денної форми навчання.

Специфіка викладання дисциплін для студентів заочної та дистанційної форм навчання полягає в більш методичній спрямованості аудиторних занять. Викладач знайомить студентів з загальними вимогами до вивчення дисципліни, написання контрольних робіт та під­готовці до складання іспитів. Викладач пояснює студентам–заочникам, як користуватися методичними посібниками з написання контрольних робіт, робочою програмою курсу та рекомендованою літературою.

Контрольна робота є однією з форм підготовки фахівців вищої кваліфікації. Її написання має велике значення: по–перше, вона прилучає студентів до самостійної творчої роботи з соціологічною літературою, привчає знаходити в ній основні положення, що відносяться до обраної проблематики, підбирати, обнародувати й аналізувати конкретний матеріал, складати таблиці і діаграми і на їхній основі робити правильні висновки; по–друге, студент звикає чітко, послідовно й соціологічно грамотно викладати свої думки при аналізі теоретичних проблем і учиться творчо застосовувати теорію та пов'язувати її з практикою; по–третє, робота закріплює і поглиблює знання студентів з соціологічних дисциплін.

2.2. Структура контрольної роботи.

Контрольна робота з соціологічних дисциплін для студентів заочної форми навчання являється поточною формою контролю знань студентів. Підготовка до написання контрольної роботи передбачає вивчення низки літератури, в якій найбільш повно та ґрунтовно розкрита дана тема. Написання контрольної роботи передбачає не переписування теми одного підручника з соціології, а осмислення вивченого матеріалу з даної теми, власне розуміння та усвідомлення його.

Контрольна робота, як і реферат, складається з таких розділів: змісту (плану), розкриття основних питань, висновків та списку літератури. Кожне питання повинно бути розкрито конкретно та якомого більш змістовно, відповідно заданої проблеми, а не в цілому. В кінці кожного питання – висновок з нього (2 – 3 речення), який буде тезисним підсумком розкритого матеріалу. Контрольна робота передбачає загальний висновок, в якому буде узагальнено результати викладеного матеріалу. Список літератури бажано складати в алфавітному порядку за встановленими правилами оформлення.

Загальний обсяг контрольної роботи не повинен перевищувати 18–20 сторінок тексту. Контрольна робота остаточно оцінюється під час індивідуальної співбесіди викладача і студента. Захист контрольної роботи – це допуск студента до іспиту з відповідної дисципліни.

2.3. Робота складається з трьох частин.

Перша частина – вступ. Містить актуальність теми, аналіз літератури, яку було розглянуто і використано для написання контрольної роботи, а також загальна характеристика теми в соціологічному контексті.

Друга частина – основна. В ній викладається основний зміст теми, може бути розділена на 2–3 питання, що розкривають сутність проблеми. Збільшувати число питань недоцільно, тому що це приведе до поверховості, чи значному перевищенню обсягу роботи.

Висновки, що складають третю частину, випливають із матеріалів контрольної роботи і містять основні пропозиції, їх потрібно писати коротко на 1–2 сторінках.