Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольные работы для заочников.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
4.75 Mб
Скачать

Тема 4. Простір та час у контексті людського існування

Традиційна космологічна модель. Головні характеристики простору в архаїчному суспільстві: створеність, структурованість по вертикальній та горизонтальній осям, нерівномірність в символічному сенсі. "Тварність" світу та особливості традиційної логіки пізнання. Вертикальна космологічна модель всесвіту. Концепція трьох планів буття. Візуальні реалізації традиційної моделі всесвіту: світова гора, дерево життя тощо. Горизонтальна космологічна модель. Протистояння центру та периферії. Сакральні простори в традиційному світосприйнятті.

Розвиток традиційних космологічних моделей в Новий та Новітній час. Епоха географічних відкрить та перверсія "сакрального" та "профанного" у сприйнятті простору. Модерне суспільство та проблема сприйняття простору. "Столиця" – "провінція". "Центр" – "околиця". Час як вимір зміни просторових координат. Циклічна модель проходження часу та її примат для традиційного суспільства. Філософський та соціокультурний сенс ідеї "вічного повернення". Роль ритуалу в справі символічних "смерті та відродження" світу. Ритуал як соціалізуюча практика традиційного суспільства. Лінеарна модель сприйняття часу в гебраїстиці. Християнство як "релігія історії". Особливості сприйняття часу в європейському середньовіччі. Міська культура пізнього середньовіччя та зміни у сприйнятті часу. Час як вимір людської активності. Зміни ритмів життя – від традиційного суспільства до суспільства модерного.

Література

  1. Гуревич, А.Я. Категории средневековой культуры. [Текст] / А.Я.Гуревич. – М., 1984. – 350 с.

  2. Ле Гофф, Ж. Цивилизация средневекового Запада. [Текст] / Ж.Ле Гофф. – М., 2005. – 560 с.

  3. Мелетинский, Е.М. Поэтика мифа. [Текст] / Е.М.Мелетинский.– М., 2006. – 408 с.

  4. Мелетинский, Е.М. Скандинавская мифология как система // Избранное, статьи, воспоминания. [Текст] / Е.М. Мелетинский.– М., 1998. – с. 346–378.

  5. Подосинов, Е.В. Ex oriente lux! [Текст] / Е.В. Подосинов.– М., 1999. – 718 с.

  6. Ткаченко, Г.А. Космос, музыка, ритуал. [Текст] / Г.А. Ткаченко.– М., 1990. – 284 с.

  7. Топоров, В.Н. О ритуале. Введение в проблематику [Текст] / В.Н. Топоров // Архаический ритуал в фольклорных и раннелитературных памятниках. – М., 1988. – С. 7–60.

  8. Элиаде, М. Трактат по истории религий. [Текст] / М.Элиаде. – М., 1999. – 400 с.

Тема 5. Соціальне буття людини та стратифікаційний процес

Соціальна організація як стратифікаційна система. Статевовікові групи та їх роль у формуванні соціального. Територіальні спільноти і їх роль в існуванні людини. Сім"я, плем’я, родинні зв’язки, територіальні зв’язки. Община – цех – стан. Міське та сільське населення: особливості антропологічного аналізу. Національні відносини та етнічні спільноти. Класи і соціальні страти, їх інституціональні форми, історична еволюція. Уявлення про соціальну структуру суспільства в історії: ідеологія та реальність. Сучасні уявлення про норму в соціальній структурі. "Ненормальне" і "анормальне". Спеціалізовані та повсякденні форми діяльності.