Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12__2009.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Олівець

Олівець — це предмет першої необхідності. Він призначений для пи­сання, малювання, креслення. Складається олівець із графітного

6

УКРАЇНСЬКА МОВА

стрижня, вміщеного у дерев’яну оправу. Олівець легенький, тоненький, зручний для користування. Оправа зроблена з м’якого дерева, вона має форму циліндра діаметром до семи міліметрів. Оправа пофарбована у ро­жевий колір. Олівець з одного кінця гостро заструганий, а з іншого має невеличку гумку. Зверху вибито позолочений напис «Промінь. 2М». Це назва виробничого об’єднання, яке виготовило олівець, і твердість графіту.

Я дуже люблю малювати різнокольоровими олівцями.

Подарунок до школи

Цього року я вперше іду до школи. Ця подія дуже хвилювала мене і мою родину. А підготовка до школи приносила багато щасливих неза­бутніх хвилин. Пам’ятаю, як вперше побачив свій ранець. Він був оваль­ної форми, коричневого кольору з різними яскравими аплікаціями. Ра­нець мав три відділи. Для книжок, зошитів і шкільного приладдя. Металеві застібки блищали, а маленька зручна ручка ніби запрошувала, щоб я взяв ранець до рук. На ранці були чорні неширокі лямки, щоб можна було його носити за плечима.

Щодня я роздивлявся ранець, приміряв, і з нетерпінням чекав дня, коли піду до школи.

Незабудка

(Твір-опис квітки у художньому стилі) Я дуже люблю квіти, їх аромати, яскраві пелюстки. Моя улюблена квітка — незабудка.

Яке ласкаве ім’я у моєї квітки. І сама вона прекрасна. П’ять пелюсто­чок, синіх-синіх, ніжніших від неба, а посередині знаходиться жовте сер­дечко. Незабудки не вигорають, не відцвітають, не тьмяніють на гарячо­му літньому сонечку. Цвітіння квітки, маленької, як нігтик дитини, м’яке, чисте, довірливе. Подивишся на неї раз — повік не забудеш. Адже у ній поєднані разом і краса, і простота, і вічність.

Незабудка

(Твір-опис квітки у науковому стилі) Незабудка — рід рослини родини шорстколистих. Багато- або од­норічні трави з суцільними довгастими листками. Квіти правильної фор­ми, блакитні, рідше білуваті, зібрані в завиток. Плід складається з чоти­рьох трикутно-яйцеподібних блискучих горішків. Відомо сорок видів незабудок, в Україні зустрічається дев’ятнадцать.

ТВІР-ОПИС ТВАРИНИ

Кошенятко

Я дуже люблю домашніх тваринок. І ось нарешті батьки мені подару­вали на день народження кошенятко.

5 КЛАС

7

Воно було маленьке, пухнасте, чорного кольору з білою цяточкою на лобі. Цяточка мала форму зірочки, тому всі почали називати кошеня Зіроч­кою. Кругленька мордочка з чорним носиком, блискучими очицями і ма­ленькими стоячими вушками була у мого кошеняти.

Яке воно було кумедне! Товстеньке, на коротких ніжках. Щоразу, коли воно мене бачило, підбігало, терлося об ноги, ніби запрошувало погратися з ним. Кошенятко мало веселу вдачу, а тому дуже швидко стало улюбленцем родини.

Найбільше Зірочка любила гратися з паперовим метеликом. Коше­нятко весело підстрибувало, ставало на задні ніжки, крутило голівкою.

Я дуже люблю свою Зірочку і задоволений тим, що вона у мене є.

РЕКС

У моєї бабусі є собака. Це велика середньоазіатська вівчарка, яка має кличку Рекс.

У нього довга густа шерсть білого кольору, на спині злегка завихрена. Го­лова велика, мордочка видовжена, звужена до носа. Очі у Рекса темні і розумні. Дивиться він на всіх пильним, уважним поглядом. Стрункі довгі ноги заросли гладенькою шерстю. Хвіст коротенький, а з нього хвильками спадає шерсть. Рекс великий і сильний, та характер має добрий і спокійний. І хоча він уже дорослий, любить гратися з м’ячиком, бігати зі мною наввипередки.

Мені подобається Рекс, і я залюбки з ним граюся.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]