Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12__2009.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
09.08.2019
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Зрозумійте мене

Ось уже другий рік поспіль я займаюся у міському танцювальному клубі «Юність». Не всі мої близькі задоволені цим. Мама говорить, що у мене залишається мало часу для навчання і домашніх справ, а подруж­ка дорікає, що майже не приділяю їй уваги. Чому вони не хотять зрозу­міти мене? Адже мені подобаються танці, це цікаво і корисно. Я розвиваю свої фізичні можливості: координацію рухів, витривалість. До того ж на­вчилася сприймати і розуміти музику.

Думаю, мені потрібно тільки трішки маминої підтримки. А подрузі я запропоную ходити до клубу разом.

Ким я хотіла б стати і чому?

Я вирішила стати учителькою. Дехто може запитати чому? Скажу відверто: мені здається, що це дуже гарна професія, а ще тому, що я дуже люблю свою учительку. Учителька завжди в оточенні дітей, її діти люб­лять, вона для них як рідна мати. Учителька завжди допоможе в навчанні, турбується про нас, наше здоров’я. Вона разом з нами і радіє, і пережи­ває. Мені здається, що учителем може бути тільки добра людина, яка любить дітей і свою працю. Я теж мрію про те, що буду в майбутньому любити свою професію. Але я знаю, що для того щоб стати учителем, треба гарно вчитися, багато знати. Тому я стараюся добре вчитися.

Отже, після закінчення школи я мрію стати учителем. Буду допома­гати дітям здобувати знання.

ЯКУ ЛЮДИНУ МОЖНА ВВАЖАТИ ЩАСЛИВОЮ?

Матеріальний достаток може зробити побут зручним та приємним. Але ніякі зручності не замінять людині справжнього щастя. Бо щастя — це не гроші, не коштовності, не дорога апаратура чи заморський авто­мобіль.

5 КЛАС

11

Щасливою я б назвала людину, у якої є справжні і вірні друзі. Бо вірний друг — то найдорожчий скарб. А ще у народі кажуть: все купиш, лише тата і маму не купиш. Отже, людина, у якої є батьки, які в усьому підтримують її, допомагають,— щаслива. І без повного розкриття своїх здібностей, без улюбленої праці нема щастя.

Отже, щаслива людина та, яку люблять і сама вона любить ближніх, яка уміє і хоче працювати.

ЗАМІТКА В ГАЗЕТУ

Поїздка до києва

За результатами 2002—2003 навчального року я і ще десять учнів нашої школи були премійовані поїздкою до столиці України — Києва.

За цей час ми відвідали Києво-Печерську Лавру, музей Тараса Шев­ченка, гуляли Хрещатиком та Андріївським узвозом. Дехто з нас уперше милувався Дніпром-Славутою. Київ привітав нас усміхненими обличчя­ми мешканців, грандіозними будівлями і затишними зеленими вуличка­ми. За два дні екскурсій і прогулянок ми встигли полюбити нашу столи­цю. Сподіваємося, що це тільки початок знайомства з Києвом. Дякуємо нашій міській раді за прекрасний дарунок!

ФЕСТИВАЛЬ УЧНІВСЬКОЇ ТВОРЧОСТІ «ЗОЛОТЕ ЯЄЧКО»

У квітні 2000 року у гімназії № 116 м. Харкова відбувся IV облас­ний фестиваль учнівської творчості «Золоте яєчко». Тематика фести­валю — «Козацькому роду нема переводу». Організатор фестивалю — Світлана Костянтинівна Стефанюк, людина творча, кандидат педагогіч­них наук, викладач харківських вузів, запросила до участі в роботі фес­тивалю учнівську молодь області.

Фестиваль працював за такими секціями: «Козацькі спортивні заба­ви», «Козацькі пісні», «Літературно-музична композиція на козацькі мо­тиви», «Діти — поети», «Діти — дослідники спадщини козацьких звичаїв». Багато цікавого привезли учасники фестивалю на суд журі. Діти обміню­вались досвідом, слухали поезію, пісні. Фестиваль перетворився на вели­ке мистецьке свято учнів Харківщини.

«До зустрічі на V фестивалі «Золоте яєчко!» — лунало на прощання.

6 КЛАС

За вимогою чинної програми шестикласники повинні навчитися вико­нувати такі види творчих робіт:

  • твір-опис природи (на основі особистих вражень і за картиною);

  • твір-опис приміщення (на основі особистих вражень і за картиною);

  • твір-роздум про вчинки людей на основі спостережень і вражень;

  • твір-оповідання на основі побаченого і за картиною;

  • замітка в газету з елементами роздуму про вчинки людей. Опис природи (пейзаж) — вид опису, який характеризує основні риси,

ознаки природи будь-якої місцевості. Він поділяється на такі частини:

  1. загальне враження,

  2. опис основних елементів (зображувана місцевість, пора року, по­года, рослини, люди і тварини);

3) висновок-завершення. З описами природи ми найчастіше зустрічаємось у художніх творах.

Але скласти твір-опис самому значно важче, ніж милуватись письмен­ницьким шедевром. Адже описати пейзаж неможливо, не маючи власних вражень від побаченого, тому необхідно захопитись побаченим, зачару­ватись природою.

Створюючи опис за картиною, зверніть увагу не лише на її тематичне навантаження, а й на техніку виконання. Дайте відповіді на питання: Що зображено на передньому плані, що — позаду? Звідки падає світло, як зображені об’єкти, які кольори використав художник? Яке враження справляє картина, яким настроєм пройнята?

У висновку висловіть особисті враження про розглянуту картину.

У своєму творі використовуйте відомі вам художні засоби виразності: епітети, порівняння, уособлення.

Твір-опис приміщення (на основі особистих вражень і за картиною) потребує урахування найголовніших деталей інтер’єру:

  1. розташування приміщення і його площа;

  2. кількість вікон, освітлення;

  3. колір стін та їх оздоблення;

  4. наявність і розташування меблів;

5) чи відповідає приміщення своєму призначенню. Мета ділового та наукового опису — подати точну конкретну інфор­ мацію про приміщення та його елементи, без емоційної оцінки.

У художньому описі автор має передати своє ставлення до зображу­ваного.

Твір-роздум про вчинки людей (на основі власних спостережень і вражень) є одним із найскладніших видів творів за способами викладу матеріалу. Це зв’язний текст, який містить тезу (сформульовану думку автора щодо обраного питання), докази на користь цієї думки, а також висновок, який є логічним завершенням тексту. Речення перебувають

6 КЛАС

13

у причиново-наслідкових відношеннях (у кожному наступному реченні подається обґрунтування, пояснення думки, висловленої в попередньо­му реченні).

Написання твору-роздуму розвиває логічне мислення, вчить обсто­ювати власну точку зору і спростовувати хибні думки. Робота над розду­мом про вчинки людей передбачає осмислення правил людського співіснування, моральних принципів життя суспільства.

Для того щоб скласти твір-роздум на основі власних спостережень і вражень, слід назвати дійових осіб і дати перелік їхніх вчинків, проана­лізувати ці вчинки і зробити висновок про власне ставлення до них.

Твір-оповідання на основі побаченого — це невеликий за обсягом твір розповідного характеру про одну подію з життя персонажа.

Слід відрізняти оповідання від розповіді, бо воно є одним із різно­видів розповіді. Саме в оповіданні можна виділити такі композиційні елементи: зав’язку (епізод, яким починається розповідь), розвиток дії (послідовний виклад подій), кульмінацію (момент найвищого напружен­ня), розв’язку (заключну дію, яка є результатом названих подій).

На відміну від розповіді, в оповіданні чітко висловлюється ставлен­ня автора до зображуваних подій. Пишуться оповідання в художньому стилі, часто в них використовується діалог. Особливостями оповідання є розповідний спосіб викладу думок, нетривалий час дії, невелика кількість дійових осіб, стислість викладу матеріалу.

Замітка в газету — це невеликий текст публіцистичного стилю, повідом­лення в газеті (стінгазеті), журналі, яка характеризується гостротою про­блеми, стислістю, влучністю і нерідко містить звертання до читача.

Замітка висвітлює важливий, цікавий для читача факт. Роботу над заміт­кою краще розпочати з аналізу заміток, дібраних із періодичної преси. В осно­ву учнівської замітки береться важливий факт із життя шкільного колективу.

Завдання замітки з елементами роздуму — привернути увагу читачів до певної проблеми, висловити авторське ставлення, а також переконати читачів у правильності чи хибності якоїсь позиції.

Важливий етап роботи — складання заголовка, який буде привертати увагу читача лаконізмом та сконденсованістю основної думки матеріалу.

Замітку звичайно пишуть на окремому аркуші паперу, залишаючи поля для редакторських поміток. У кінці текст підписують і ставлять дату.

ТВІР-ОПИС ПРИРОДИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]