Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diskretnaya_matematika_1.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
11.37 Mб
Скачать

8.2. Порядок

Визначення. Бінарне відношення А на деякій множини А, що задовольняє властивості рефлективності, транзитивності і антисиметричності, є відношенням несуворого порядку (А).

Множина А з визначеним на ньому відношенням несуворого порядку  називається несуворо впорядкованою. Елементи a, b такі, що ab чи ab, називаються порівнянними елементами несуворо упорядкованої множині, у несуворо впорядковану множину можуть входити і непорівнянні елементи.

Несуворо упорядкована множина, у якой кожна пара елементів порівнянна, називається зовсім чи лінійно упорядкованою чи множиною ланцюгом. У цьому випадку має місце лінійний несуворий порядок. Таким чином, відношення несуворого порядку лінійно тоді і тільки тоді, коли воно зв’язано, у противному випадку відношення несуворого порядку називається нелінійним.

Відношення  на множині А дозволяє визначити відношення  як таке, що для а, b ab тоді і тільки тоді, коли аb і аb. Відношення  на множині А називається відношенням суворого порядку і має властивості антирефлексивності, сильної антисиметричності, транзитивності. Відношення  на множині А дозволяє у свою чергу однозначно визначити відношення  на даній множині  і  \ . Для суворого порядку також вводяться поняття суворо впорядкованої множини, порівнянних елементів, лінійного суворого порядку (властивість зв’язності) і часткового суворого порядку.

Приклад. Відношення несуворого порядку бути дільником на множини 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

а) Таблиця 8.2.

1

2

3

4

5

6

7

1

1

2

1

1

3

1

1

4

1

1

1

5

1

1

6

1

1

1

1

7

1

1

б)

Рис. 8.2. Відношення несуворого порядку

Нехай Р(А2) - множина усіх бінарних відношень, визначених на деякій множині А. Нехай  - бінарне відношення на множині Р(А2) таке, що для відношень ,Р(А2) справедливо  тоді і тільки тоді, коли з аb випливає аb, де а,b, тобто для всіх графіків А і А виконується включення . Таким чином, множина Р(А2) є частково упорядкованою щодо відношення  .

Нехай Т(А2)2 - сукупність усіх відношень еквівалентності на множині А. Визначена часткова упорядкованість  на множині Р(А2) індукує часткову упорядкованість на множині Т(А2), в такому разі якщо характеризувати відношення еквівалентності відповідними їм розбивками множини А, то  означає, що розбивка А=Sa(a більш дрібна, ніж розбивка А=Sa(a, тобто для кожного суміжного класу Sa( існує розбивка R(Sa())=Sa(|a Sa(. У цьому випадку розбивка А зветься підрозбивкою розбивки А.

Нехай F(А)=А* - множина усіх слів (векторів) скінченної довжини в алфавіті (множині) А и на множини А задане відношення часткового (суворого) порядку.

Лема. Для двох векторів В,СF(A) вектор В несуворо передує вектору С тоді і тільки тоді, коли довжина вектора В дорівнює довжині вектора С, тобто С= і кожен компонент bi вектора В – не суворо передує відповідному компоненту сі вектора С. Вектор В суворо передує вектору С, якщо і тільки якщо одночасно з виконанням відношення несуворого передування існує принаймні один компонент bi вектора В, що є суворо попереднім компоненту ci вектора С.

Приклад. А={1, 2, 3}, А3 - множина векторів довжини 3.

<1, 2, 3>  <1, 2, 3> <1, 2, 3><1, 3, 3> <1, 2, 3>  <2, 2, 3> <1, 2, 3>>|< <2, 1, 3>.

Лема. Відношення несуворого (суворого) передування на множині векторів є відношення несуворого (суворого) порядку на множині векторів скінченної довжини.

Нехай F(A)=А* - множина усіх слів (векторів) скінченної довжини в алфавіті (множині) А и на множині А задане відношення лінійного суворого порядку. У цьому випадку можна ввести лексіграфічний порядок на множині F(A), який може визначатися як .

Для двох векторів В, СF(A) вектор В лексіграфично передує вектору С (ВС) тоді і тільки тоді, коли виконується одне з двох умов: а) існує таке і, де 1 і min (, C, що для всіх 1jі виконується bj=cj, але bici б) для всіх і, де 1іmіn (, C), bi=ci, але С.

Приклад. Слова лісліто борборовик, впорядковані в словнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]