Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diskretnaya_matematika_1.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
11.37 Mб
Скачать

Список літератури Основна

  1. Новиков Ф.А. Дискретная математика для программистов. – СПб.: Питер, 2001. - С.42-47.

  2. Кук Д., Бейз Г. Компьютерная математика. – М.: Наука, 1990. - С.46-64.

  3. Глушков В.М., Цейтлин Г.Е., Ющенко Е.Л. Алгебра, языки, программирование. – К.:Наукова думка, 1989. -С.50-56.

  4. Сигорский В.П. Математический аппарат инженера. – К.: Техника, 1975. - С.115-137.

  5. Коршунов Ю.М. Математические основы кибернетики. – М.: Энергоатом-издат, 1987. - С.63- 66.

Додаткова

  1. Горбатов В.А. Основы дискретной математики. – М.: Высш.шк., 1986. -С.13-20.

  2. Лапа В.Г. Математические основы кибернетики. – К.: Вища шк., 1974. - С.26-30.

  3. Биркгоф Г., Барти Т. Современная прикладная алгебра. – М.: Мир, 1976. - С.46-54.

Для практичних занять

  1. Методичні вказівки і завдання до контрольних робіт з дисципліни «Основи дискретної математики» для студентів очної та заочної форм навчання фахів 6.0804, 6.0915 / О.М. Мартинюк. – Одеса: ОНПУ, 2001. – С.17-18.

Лекція 9. Замикання. Спеціальні функції. Операції

Вступ

Лекція має за мету навести поняття замикань, спеціальних функцій і операцій. Розглянути транзитивне і рефлексивне замикання відношень і отримання замикань за допомогою методу Варшалла. Також розглянути спеціальні функції: підстановки, послідовності, функціонали та функції, що зберігають алгебраїчні властивості і структури. Звернено повагу до операцій, у тому разі і до інфіксної, префіксної та постфіксної форм запису операцій, а також до властивостей операцій.

Лекція містить три підрозділи:

  1. Замикання відношень

  2. Спеціальні функції

  3. Операції

9.1. Замикання відношень

Визначення. Транзитивним замиканням R+ відношення R називається Перетин всіх транзитивних відношень, що містять R як підмножину.

Визначення. Рефлексивним (і транзитивним) замиканням R* відношення R називається Перетин всіх рефлексивних і одночасне транзитивних відношень, що містять R як підмножину.

Справедливі рівності:

  1. R*=ER

  2. R=(х, у)2|в графі відношення R існує шлях з х в у.

Слід зазначити, що перетин R є транзитивним відношенням, а R* - рефлексивним і транзитивним. Якщо множина А кінцева, то рефлексивне і транзитивне замикання відношення R може бути отримане за допомогою методу Варшалла:

рефлексивне замикання: R*=RR(RR)RRR),

транзитивне замикання: R=R(RR)(RRR)

де R=E, =n, в останній операції композиції присутні n членів-відношень R.

Визначення. Нехай А - множина, n і n, A, G) - відповідність. Підмножина А множини А називається замкнутою щодо відповідності , якщо ((А)n).

Лема. Для кожної підмножини А множини А існує єдина підмножина А множини А, що є найменшою надмножиною відносно А і що замкнута до відповідності , така надмножина А зветься -замиканням А чи замиканням А відносно .

Лема. Справедлива рівність А=^|А^ і множина А^ - замкнута відносно відповідності , тому що, якщо А^ і А^ - замкнута відносно , то А^.

Однозначність -замикань використовується при індуктивних визначеннях, щоб задати деяку множину А, елементи якої задовольняють дані умови, цілком описують деяку підмножину А цієї множини і визначають усю множину А як замикання А щодо деяких операцій.

Приклад. М=Р(А) і =(М2, М, G) - така відповідність, що кожним двом підмножинам А і  множини А зіставляє три множини А А і А\А. Сім’я множин, що містить  і всі скінченні підмножини множини А замкнути відносно .

Приклад. А=В2 і =(А2, А, ((х, у), (у, z)), (х , z)) | х, у, z . Для будь-якого відношення  на В у цьому випадку  - замикання  відносно .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]