Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diskretnaya_matematika_1.doc
Скачиваний:
198
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
11.37 Mб
Скачать

9.2. Спеціальні функції

9.2.1. Підстановки

Визначення. Підстановкою множини А називається біекція на А (біективна відповідність на А).

Число різних підстановок для скінченних множин можна легко обчислити.

Нехай =n і нехай nPn - число таких підстановок. nPn=n! Оскільки Аn, то можна звести підстановку множини А до підстановки множини n. Будь-яка підстановка n повинна визначати образ кожного елемента в n, що має бути єдиним і відмінним від інших (скрізь визначеність, функціональність та ін’єктивність).

Нехай  - підстановка n, тоді  можна визначити як множину n пар =(1, x1), (2, x2),..., (n, xn)}, де (x1, x2,..., xn}=Nn.

Приклад. 1 1 2 3 4 5 6 

 5 6 3 1 4 2  1

5 6 3 1 4 2 

 4 5 6 3 1 2 

Нехай А=а1, а2,..., аn}.

Визначення. Підстановка  називається циклом (циклічною підстановкою), якщо ={(a1, a2), (a2, a3),..., (an-1, an), (an, a1)}.

Говорять також про цикл довжини n, якщо область (множина) А має потужність n.

Нехай АВ і В – скінченні множини. Розширення  на всю множину В дозволяє визначити нову підстановку :

: x= x), якщо x;

x, якщо x,

у цьому випадку  - поводиться подібно  у всіх випадках, коли В не «залишаються на місці». Не всі підстановки можуть бути циклами.

Приклад. 1 з попереднього прикладу сама по собі не є циклом, але містить такі - (1, 5, 4), (2, 6), (3).

Теорема. Кожна підстановка  на скінченній множині А виражається множиною циклів, цикли при цьому можуть розташовуватися в будь-якому порядку і не перетинатися.

Елемент а множини А, для якого (а)а називається нестаціонарним (у 1 -  - стаціонарний елемент). Якщо =m, а =nm, то число сюр’ективних і ін’єктивних функцій з А в В чи число функціональних відображень з В в А дорівнює nm (число перестановок без повторень), де nmn!(n-m)! Якщо при цьому ВА, то число таких множин В (число сполучень без повторень з n по m) дорівнює Сnm=nPmmm= n!/m!(n-m)! і Сnm=Cnn-m.

9.2.2. Послідовності

Визначення. Послідовністю на множини А називається відображення  в А.

Якщо : - задана послідовність і n)=an, то звичайно позначають послідовність не , а (аn) чи (а1, а2,..., аn,...). У цьому випадку аn називають n-м членом послідовності.

Приклад. : і  = {(1, червоний), (2, оранжевий), (3, жовтий), (4, зелений), (5, блакитний), (6, дуже блакитний), (7, фіолетовий)}.

9.2.3. Функціонали

Нехай е множини А, В, С і ВС - множина функцій з В у С.

Визначення. Функція f:AC називається функціоналом, тобто для будь-якого а f(a) - функція - f(a)BC, для будь-якого b f(a)(b)C.

Необхідно мати на увазі, що множини функцій С можуть розглядатися як і будь-які інші множини, тобто функціоналів слід розглядати як функції, що мають нетривіальні області значень.

Приклад. Нехай функція f:AC визначає терміновість кореспонденції, функція - f(a):BC – вибір транспортного засобу в залежності від терміновості (потяг, літак,...).

9.2.4. Функції, що зберігають алгебраїчні властивості

Існують функції, що зберігають алгебраїчні властивості і структури.

Визначення. Нехай X і  - множині, а x і у – деякі відношення на них і нехай fX - таке відображення, що з відношення x1xx2 випливає відношення (f(x1)у(f(x2), тобто f є відображенням, що зберігає відношення x у відношенні у.

Найпростіший приклад - для еквівалентності.

Приклад. Нехай X і  - множині, а x і у - відношення еквівалентності на них і нехай fX - відображення. Нехай далі f:ху таке, що f={(xyy=f(x), x y, де x і y - класи еквівалентності відповідно з x і y. Якщо f - функція, то з x1x2 випливає, що f(x1=f(x2, і f є відображенням, що зберігає еквівалентність. У цьому випадку говорять, що f індуцірує відображення f.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]