Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

17.5. 17.4. Відповідальність в космічному праві

17.4. Відповідальність в космічному праві

Договір про космос 1967 р. встановив загальне правило, згідно якому держава несе відповідальність за всю національну діяльність незалежно від того, здійснюється вона урядом або фізичними і юридичними особами. Вона має забезпечити відповідність цій діяльності міжнародному праву. Навіть в тому випадку, якщо така діяльність здійснюється міжнародною організацією, солідарну відповідальність несуть і держави-члени.

Питанням відповідальності за шкоду, заподіяну космічними об'єктами, присвячена Конвенція про міжнародну відповідальність за шкоду, заподіяну космічним об'єктам, 1972 р. (далі - Конвенція про відповідальність за шкоду). Конвенція встановлює абсолютну відповідальність запускаючої держави за шкоду, заподіяну її космічним об'єктом на поверхні Землі або повітряному судну у польоті (ст. 2). Отже, держава несе відповідальність за шкоду незалежно від наявності її вини. Це один з прикладів міжнародної відповідальності за джерело підвищеної небезпеки.

Якщо шкода завдана не на поверхні Землі, а в космосі або повітряному просторі космічному об'єкту однієї держави таким же об'єктом іншої, то остання несе відповідальність лише за наявності вини. Коли в запуску бере участь декілька держав, всі вони несуть солідарну відповідальність. Дана Конвенція не стосується випадків відповідальності за шкоду громадянам запускаючої держави, а також іноземцям, що беруть участь в запуску.

Питання відповідальності вирішуються на міждержавному рівні навіть в тому випадку, якщо шкода завдана фізичним і юридичним особам. Претензія про відшкодування шкоди передається по дипломатичним каналам, а у разі недосягнення врегулювання - в Комісію з розгляду претензій. Кожна із сторін призначає по одному члену, які обирають третього. Комісія виносить рішення рекомендаційного характеру, якщо сторони не домовилися про інше.

Питання відповідальності за шкоду, заподіяну діяльністю в космосі, мають велике значення, оскільки вона здатна вплинути на навколишнє середовище, привести до втрат життя і власності тощо. Держави і ООН ведуть реєстрацію космічних об'єктів. Самі об'єкти повинні нести знаки національної приналежності і номера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]