Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

17.3. 17.2. Правовий режим космічного простору

17.2. Правовий режим космічного простору

Космічний простір є відкритим міжнародним простором. Це простір, включно з місяцем та іншими небесними тілами, відкрито для дослідження і використання всіма відповідно до міжнародного права. Він не підлягає національному привласненню яким би то не було чином. Спроба низки екваторіальних країн розповсюдити свій суверенітет на розташовані над ними ділянки геостационарной орбіти не знайшла визнання.

До цих пір не вирішено важливе питання про розмежування повітряного простору, на який розповсюджується державний суверенітет, і космічного простору. Найменша висота польоту космічних апаратів 100 - 110 км. Очевидно, виходячи з цього і слід встановити межу.

Небесні тіла та їх природні ресурси є загальною спадщиною людства. Їх дослідження і використання здійснюється на благо і на користь всіх країн, а результати є надбанням всього людства.

Вся діяльність в космосі має здійснюватися на користь підтримання миру і безпеки, а також розвитку співпраці. Заборонено виведення на орбіту будь-яких об'єктів з ядерною і будь-якою іншою зброєю масового знищення (хімічною, бактеріологічною, радіологічною та ін.). Місяць і інші небесні тіла використовуються виключно в мирних цілях.

На космос поширюють свою дію Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, в космічному просторі і під водою 1963 р., а також Конвенція про заборону військового або іншого ворожого використання засобів дії на навколишнє середовище 1977 р.

Принцип захисту навколишнього середовища є одним з принципів міжнародного космічного права. Стосовно космосу він володіє істотною специфікою. Вся діяльність має здійснюватися так, щоб уникати шкідливого забруднення, а також несприятливих змін земного середовища в результаті доставки позаземної речовини. На жаль, діяльність держав, пов'язана з космосом, привела до значного засмічення космічного простору залишками апаратів, що відслужили, що обчислюються багатьма тисячами.

17.4. 17.3. Статус космонавтів і космічних апаратів

17.3. Статус космонавтів і космічних апаратів

Міжнародне космічне право надає особливого значення діяльності космонавтів, розглядаючи їх як "посланців людства в космосі". Відповідно всі держави зобов'язані надавати їм допомогу у разі аварії. При вимушеній посадці вони підлягають негайному поверненню в державу реєстрації апарату. У космічному просторі і на небесних тілах космонавти надають допомогу один одному.

Космонавти, незалежно від громадянства, знаходяться під юрисдикцією і контролем держави реєстрації космічного апарату. Право власності на космічні об'єкти і їх частини, виявлені на території інших держав, зберігається, і вони підлягають поверненню за рахунок держави реєстрації. Сказане стосується всіх видів космічних апаратів, космічних станцій, геофизичних супутників.

Особливо широко використовуються супутники зв'язку, що мають велике економічне і військове значення. Вони породили немало складних питань: про розподіл частот, про захист радіозв'язку, про виключення перешкод і ін. Складно обговорювалася проблема геостационарної орбіти; розташовані на ній апарати здатні поширювати свою дію на 40% територій Землі, тому орбіта виявилася переповненою. На Всесвітній радіоконференції 1983 р. було вирішено, що кожна національна радіоадміністрація може мати супутники тільки в певному просторі і діапазоні частот.

Особливо гостро проходило вироблення правил, що стосуються прямого радіо- і телемовлення. Декларація Генеральної Асамблеї з цього питання 1982 р. схвалила наступні принципи: консультації між передаючими і приймаючими державами; попереднє сповіщення майбутніх приймаючих держав і консультації з ними.

Щодо апаратів дистанційного зондування Землі є Резолюція Генеральної Асамблеї 1986 р. Суть її в тому, що зондування не повинне завдавати шкоди законним інтересам і правам держави - об'єкту зондування. Ця діяльність повинна здійснюватися на користь всіх країн. Отримані дані повідомляються Генеральному Секретарю ООН.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]