Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

16.2. 16.1. Поняття міжнародного морського права

16.1. Поняття міжнародного морського права

Міжнародне морське право- галузь міжнародного права, принципи і норми якої визначають статус морських просторів, включаючи дно і ресурси, а також порядок користування ними.

Збільшення значення океану і його ресурсів, розширення можливостей його експлуатації визначили активний розвиток морського права і ускладнили завдання, що стоять перед ним. З метою адаптації морського права до нових умов в 1958 р. були прийняті чотири Женевські конвенції: про відкрите море; про територіальне море і прилеглу зону; про континентальний шельф; про рибальство і охорону живих ресурсів відкритого моря. Проте ряд питань, включаючи режим дна, не були вирішені. До того ж на світову арену вийшла значна кількість нових незалежних держав, які зажадали врахування їх інтересів. В результаті була скликана конференція ООН, яка в 1982 р. прийняла Конвенцію ООН з морського права (далі - Конвенція з морського права), що налічує 320 статей і має вісьм додатків. Особливий статус в загальному комплексі займає Угода 1994 р. про імплементацію частини XI Конвенції, в якій мова йде про правовий статус Району.

Про значення морського права свідчить той факт, що Генеральна Асамблея щорічно розглядає питання "Океани і морське право" і приймає відповідні резолюції. Ці резолюції підкреслюють "загальний і уніфікуючий характер Конвенції і її велике значення для підтримання і зміцнення міжнародного миру і безпеки, а також для стійкого використання і розвитку Морів і океанів, а також їх ресурсів".

Отже, Конвенція з морського права є основою міжнародного морського права. Разом з тим вона не охоплює всі аспекти цієї складної галузі. Значна роль належить звичаєвим нормам. Крім того, існує безліч двосторонніх і регіональних договорів в цій сфері.

16.3. 16.2. Внутрішні морські води

16.2. Внутрішні морські води

Внутрішні морські води- води, що розташовані між прилеглою до берега внутрішньою межею територіального моря і сухопутною територією держави і є частиною державної території.

Відповідно режим внутрішніх морських вод визначається державою. Разом з тим склалися певні стандарти цього режиму, яких дотримуються держави. До внутрішніх морських вод відносяться води портів, бухт і заток.

Морські порти, як правило, відкриті для іноземного судноплавства. Виключенням є порти, які спеціальним рішенням оголошені закритими. Для заходу в морські порти іноземних військових кораблів і державних судів, що використовуються в некомерційних цілях, необхідний дозвіл. При знаходженні в порту вони користуються імунітетом від місцевої юрисдикції, що не звільняє їх від обов'язку дотримуватися місцевих законів і правил.

На іноземні судна, що знаходяться в порту, на їх пасажирів і екіпаж розповсюджується кримінальна, цивільна і адміністративна юрисдикція країни перебування. Зазвичай місцева влада утримується від здійснення своєї юрисдикції у випадках, коли не зачіпаються права держави порту або її громадян.

16.4. 16.3. Територіальне море

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]