Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 1.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

Білет № 1

1. Сутність фінансового менеджменту. Умови його появи і розвитку. Роль фінансового менеджменту для сучасного підприємства.

ФМ – система методів, прийомів, принципів та форм організації грошових відносин підприємств, спрямованих на досягнення загальної мети управління підприємством. ФМ - це процес управління формуванням, розподілом і використанням фін ресурсів господарського суб’єкта та оптимізації обороту його грошових коштів. Предметом ФМ є управління грошовими потоками і прибутком, активами і капіталом, інвестиціями і фін ризиками. Зміст ФМ зводиться до з’ясування: 1. Теоретичних положень, сутності і особливостей ФМ під-в різних організаційно-правових форм. 2. Умов функціонування фінансів під-в. 3. Принципів, методів, форм і умов управління. 4. Впливу ФМ на відтворювальний процес і сукупний грошовий капітал. 5. Визначення функцій ФМ, виходячи з тактичних і стратегічних задач. Умови: 1.розвиток підприємництва у всіх сферах економічної діяльності; 2. Розвиток теорії управління та фінансів суб’єктів господарювання; 3. Потреба значних грошових коштів і пошук шляхів їх залучення; 4. Формування та збільшення капіталу в тому числі власного. Роль: на основі ФМ здійснюється управління усією фін-госп діяльністю під-ва, формування і використання всіх видів його фін ресурсів із застосуванням методів та важелів фін механізму, тобто формується мистецтво управління фін діяльністю під-ва.

2. Методи управління ризиком і їх сутність.

Внутрішні механізми нейтралізації фінансових ризиків являють собою систему методів мінімізації їхніх негативних наслідків, що обираються і здійснюваних у рамках самого підприємства. Система внутрішніх механізмів нейтралізації фінансових ризиків передбачає використання наступних основних методів. 1. Запобігання ризику: відмовлення від здійснення фінансових операцій, рівень ризику по яких надмірно високий; відмовлення від використання високих обсягах позикового капіталу; відмовлення від використання тимчасово вільних грошових активів у короткострокових фінансових вкладеннях. 2. Лімітування концентрації ризику: граничний розмір (питома вага) позикових коштів, використовуваних у господарській діяльності; мінімальний розмір (питома вага) активів у високоліквідній формі; максимальний розмір депозитного внеску, розташовуваного в одному банку. 3. Хеджування. У вузькому прикладному значенні термін хеджування характеризує внутрішній механізм нейтралізації фінансових ризиків, заснований на використанні відповідних видів фінансових інструментів (як правило, похідних цінних паперів — деривативів). 4. Диверсифікація: диверсифікованість видів фінансової діяльності; диверсифікованість валютного портфеля („валютного кошика") підприємства; диверсифікованість депозитного портфеля; диверсифікованість кредитного портфеля, тощо. 5. Розподіл ризиків. Механізм цього напрямку нейтралізації фінансових ризиків заснований на частковому їхньому трансферті (передачі) партнерам по окремих фінансових операціях. 6. Самострахування (внутрішнє страхування): формування резервного (страхового) фонду підприємства; формування цільових резервних фондів; формування резервних сум фінансових ресурсів у системі бюджетів; нерозподілений залишок прибутку, отриманої в звітному періоді. 7. Страхування фінансових ризиків представляє собою захист майнових інтересів підприємства при настанні страхової події спеціальними страховими компаніями (страхувальниками) за рахунок грошових фондів, що формують ними шляхом отримання від страхувальників страхових премій.

Тести:

3.1 назвати найбільш прийнятний для фірми шлях збільшення абсолютної суми виручки від реалізації продукції: ???

3.2. Що відноситься до власного капіталу? А) резервний капітал; б) статний капітал

3.3. які з показників є базовими в фінансовому менеджменті? А)брутто-результат експлуатації інвестицій; б)економічна рентабельність активів; д) нетто результат експлуатації інвестицій; в) фінансовий леверидж?

3.4. фактори які впливають на абсолютну суму виручки від реалізації продукції? Б)виробничі, г)цінові

3.5. що входить до складу вхідних грошових потоків? А) отримання коштів від фін інвестицій; б) банківські кредити; г) виручка від реалізації продукції

3.6. що таке ефект фінансового важеля? А) ймовірність виникнення збитків на підприємстві

3.7 підприємницький ризик це? В) ймовірність виникнення збитків чи недоотримання доходів

3.8. фінансові методи це? А) страхування; г) планування

3.9. змінні витрати включають б) рекламу; в) матеріали; д)транспортні витрати

3.10 до основного капіталу відносять а) довгострокові фінансові інвестиції г) грошові кошти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]