Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

1.Єдн і відмін катег-ій “попит” і “потреба”

Потреби - специф-ий стан людини, який виник внаслідок того, що люди-біолог-і істоти, є частками сусп-ої системи, взаємодіють з навкол-ім серед-ем.Це суб’єкт-е відчуття недостатнього задовол-я, завжди пов’язане з намаг-ям людини позбутися чи принаймні зменшити це відчуття. Це намагання стає рушійною силою поведінки індивідуума на ринку. Потреби постають і існують незалежно від волі чи бажання підпр-ця, який лише намаг-я їх розпізнати, указати на них споживач-і чи задовол-и їх.Зовн-ою формою виявл-я потреб є побаж-я. Попит-побаж-я споживачів з урахув-ям їхньої купівел-ої спромож-і. Саме з цим поняттям повсякденно має справу підпр-ць, виконуючи тактичні та операційні М-ві завд-я. Платоспром-а потреба, тобто частина потреби в товарах (послугах), яка забезпеч-а грошима і реаліз-я у товарній формі.

2.Сутність та класифікація попиту

Попит - побаж-я споживачів з урахув-ям їхньої купівел-ої спромож-і.Види попиту: 1)негативний - покупець може, але не хоче купувати товару, бо ставиться до нього негат-но (низька якість). 2)нульовий - покупець може купити, але не купує товару, бо байдужий до нього або взагалі не знає про нього.3)що постійно зменш-я- обсяги закупівель спадають (утрата ринкової привабливості). 4)непост-ий (сезонний) - обсяги закупівель товару колив-я протягом року. 5)креативний - попит на товари, яких нема на ринку. 6)латентний (що зародж-я) - попит, що виявл-я тільки у вигляді запитів або незначної кількості закупівель. 7)повноцінний - досить високий з погляду комерц-ої вигоди продавця. 8)оманливий- повноцінний у короткий проміжок часу, але такий, що не має перспектив. 9)ажіотажний - досить високий, але штучно створений і тому нетривалий. 10)небажаний - на товари, небажані з етичних міркув-ь або соц-их стандартів сусп-ва. 11)повсякденний - постійні обсяги продажу за короткі проміжки часу (день). 12)особливий - на унікальні товари. 13)інфляційний - на товари, які купують для збереж-я грошей від знецін-я.

3.Сутн-ь та визнач-я поняття "м-г"

1)М-г - процес вивч-я і формув-я споживчих запитів і переваг, а також викор-я всіх ресурсів і потенціалу фірми для їх задовол-я з ураху­в-ям отримання прибутку і для особистої потреби споживачів (Котлер).2)На макрорівні М-г виступ у ролі інструменту формув-я ринкового середов-а. На мікрорівні-як інструмент упровадж-я підпр-ва у ринкове середовище, що форм-я, і є засобом, який забезпечує залуч-я інвестицій (Браверман). 3)М-г-система взаємопов’яз-их дій щодо планув-я та втіл-я в життя задуму, ціноутвор-я, просув-я та розподілу ідей, товарів і послуг завдяки обміну, що задовольняє потреби (Амер-а асоціація М-у). 4)М-г – передбач-я, управл-я і задовол-я попиту на товари, послуги, організації, людей, території та ідеї шляхом обміну (Єванс). 5)М-г одночасно філософія бізнесу й активний процес. Соц-ий процес, спрямований на задовол-я потреб і побажань людей та організацій шляхом забезпеч-я вільного конкурентного обміну товарами і послугами, які представл-ь цінність для покупця (Ламбен). 6)М-г - сума всіх дій в рамках політики товарообігу з метою створ-я, підтрим-я і розшир-я ринку (Швальбе).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]