Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

60. Види еластичності попиту (еп).

Цінова ЕП-чутливість споживачів до зміни цін на продукцію. Вона вимір-я коефіцієнтом еластичності (КЕ), який показує, як відносна зміна ціни (∆ Р⁄Р) спричинює відносну зміну величини попиту (∆ Х⁄Х). КЕ=(∆ Х⁄Х)/(∆ Р⁄Р), де ∆ Х та ∆ P - відповідно зміна ціни та попиту; Х та Р - початкові знач-я ціни та попиту. КЕ > 1 Еласт-й чи відносно еласт-й попит, КЕ=1 Одинична елас-тичність попиту, КЕ < 1 Нееласт-й чи відносно не-еласт-й попит. Крім названої, розрізняють також перехресну ЕП (КЕП) і таку, яка визнач-я рівнем доходів споживачів (КЕД). 1шу можна розрахувати за формулою: КЕП =(∆ Ха⁄Ха)/(∆ Рb⁄Рb), де ∆Ха та Ха - відповідно відносна зміна обсягів продажу та початкове їх знач-я стосовно товару а. ∆Рb та Рb - відповідно відносна зміна ціни та початкова ціна товару b. Якщо КЕП >1 - продукти взаємозамінні, КЕП <1 - продукти взаємодоповнювані, КЕП =1 - продукти не замін-ь один одного, між ними немає конкурентного співвідношу-я. ЕД залежно від рівня доходів споживачів визнач-ь за формулою: КЕД=(∆ Х⁄Х)/(∆ C⁄C), де ∆Х та Х - відповідно відносна зміна та початкове знач-я обсягів продажу; ∆С та С - відповідно відносна зміна та поч-ве знач-я доходів споживачів. Якщо КЕД <1-попит нееласт, тобто зменш-я за збільш-я доходів (товари низької якості). За КЕД >1 попит буде еласт, тобто таким, що збільш-я у разі зрост-я доходів (товари високої якості).

59.Цін еласт-ь попиту (цеп),сутн-ь,методи визнач

ЦЕП-чутливість споживачів до зміни цін на продукцію. Вона вимір-ся коефіцієнтом еластич-і (КЕ), який показує, як відносна зміна ціни (∆ Р⁄Р) спричинює відносну зміну величини попиту (∆ Х⁄Х). КЕ=(∆ Х⁄Х)/(∆ Р⁄Р), де ∆ Х та ∆ P-відповідно зміна ціни та попиту; Х та Р – почат-і знач-я ціни та попиту. Значення КЕ можуть змінюватись від 0 до ∞. Якщо КЕ=0, то попит не змін-я за будь-якої зміни ціни (абсолютно нееласт-ий попит). Якщо КЕ→∞, то навіть незначне збільш-я ціни може призвести до зниж-я попиту. У загальному випадку за нееластичного попиту КЕ завжди менший від 1, за еластичного - більший.

61.Стратег престиж-х цін: сутн,умови,прикл

Ця політика має на увазі утримув-я підпр-вом досить висок цін на товари. Голов передумовою політики є висока репутація підпр-ва, надзвич-о висока якість і унікал-ть його продукції, загальне визнання товар марки. Висока ціна, відіграючи роль індикатора якості, має найбіл-й вплив при купівлі складних і цінних товарів.Покупець має можл-ть придбати якісь особ-і товари з особ-ми. Прод-ся звич-і товари,однак належ вони прест-м фірмам і купити можна лише в прест-х салонах. Голов-м недоліком політики є залеж-ть підпр-ва від негатив кон'юн-х змін.Але будь-там що для збереж-я престижу ціни не зменш-я,оскільки це означало б перехід підпр-ва і його продукції в нижчу категорію. Приклад:варт-ть розміщ-я у найкращих в Європі номерах класу «люкс». Варт-ь номера «Rоуаl» у готелі «Роrtman Іntercontinental» (Лондон) склад 1829 фунтів стерлінгів або 3100 дол;діял-ть фірми «Мерседес Бенс», яка продаючи свої автомобілі в США, створює образ розкоші для своїх машин, тому в змозі встан-ти високі ціни.Вона виступає проти встанов-я знижок.Реклама показує стиль, статус, зручність користув-я та інші хар-ки,так само в телевіз-й рекламі не вказ-я ціна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]