Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

35. М дослідж-я підпр-ва.

МДП–внутр-є МД власних можлив-ей та перспектив підп-ва, як реальних, так і потенційних, з метою прийн-я конкретних ефект-их управл-их рішень. Види: пробний продаж, панельні досл-ня, фокус-групи, ділові контакти. Напрями: -аналіз результ. господ. діяльн., -оцінка конкурентоспромож-і, -визнач. іміджу підп-ва; -оцінка ефект-ті маркет. заходів; -розробка рекомендацій щодо поліпш.тов-ої,цінової,комунікац-ї, розпад-ої політики підп-ва. Методи:експери­мент, опитув-я, спостереж-я. Ефект-м мет. є SWOT-аналіз, адже він має всеохопл-ий хар-ер, бо включає Д сильних і слабких сторін підп-ва, а також аналіз ринкових можливостей та загроз.

36. Чинники зовн. Сер-ща м та їх хар-ка.

Чинники ЗСМ: а)макросер-ща (не підляг-ь контролю зі сторони підп-ва): 1)політико-правові -стан законод-ва; держ. регулюв-я екон-ки; політ-а ситуація в країні. 2)екон. -темпи екон. розв-у, інвестиції в екон-ку, рівень зайнятості, безроб-я, темпи інфляції. 3)техніко-еколог. -держ. пріоритети розв-у науки і техніки, інноваційні програми. 4)природно-ресурсні -наявні в країні ресурси, стан навкол. сер-ща; ціни на сировину. 5)демограф-і -чис-ть нас-ня, вікова стр-ра, освітній рівень, культ-й розв-ок, міграційні процеси. 6)соц.-культ-і -традиції, цінності в сусп-ві, соц. групи, очікув-я нас-ня. 7)міжнар-ні -політика урядів ін. країн,можлив-і проникн-я на міжн. ринки. б)мікросер-ща(стос-я самого підп-ва): 1)спож-чі - клієнтурні ринки підп-ва, мотиви купівель, характер попиту. 2)постачальники-ціни на ресурси, альтернат-і постач-ки. 3)посередники – торгові, маркет., фін.-кредитні. 4)конкуренти - реальні і потенц. конк-ти, їх сильні і слабкі сторони. 5)контактні аудиторії - ЗМІ, держ. заклади, нас-ня, громадські організ-ії, які проявл-ь інтерес до підпр-ва і спроможні на нього вплив-и.

31. Суть та елем-ти навк. Сер-ща м.

Навк. сер-ще М–сук-сть факторів, елементів, під впливом яких визнач-я предмет та об’єкт М, створ-я система його засобів, форм-я їхня стр-ра. Це сфера, що в ній відбув-я М діяльність суб’єкта госп-ня. Навк. сер-ще склад-я з 2 частин:1.Фактори зовн. сер-ща: а)макросер-ща (не підляг-ь контролю зі сторони підп-ва): політико-правові, екон, техніко-еколог, природно-ресурсні, демограф-і, соц.-культ-і, міжнар. б)мікросер-ща (стос-я самого підп-ва): споживачі, постачал-и, посередники, конкур-и, контактні аудиторії. 2.Фактори внутр. сер-ща: а)управл-я вищим керівництвом: область діяльності, заг. цілі і стратегії підп-ва, роль М, його методи і засоби, організаційна стр-ра управл-я, корпоративна культура. б)визнач-я службою М: вибір цільових ринків, цілі М, організ-ія і стр-ра М, контроль і керівництво М діяльністю.

43. Види графіків жцт та їх хар-ка.

К ласичний вигляд кривої ЖЦТ. Видозміни:

1)Якщо заходи стимулюв-я збуту було вжито на етапі спаду товару, то етапи його ЖЦ матимуть вигляд кривої з повторюв-им Ц. . 2)„Гребінчаста крива” відображ послід-ий ряд Ц, пов'язаних з відкр-ям нових власт-ей товару і способів його викор-ня, доповн-ям новими хар-ками. 3)«Модна новинка» -найпопулярніший Т у певний час або в певній сфері діяльн-і. Спочатку новинкою цікавляться окремі спож-чі; потім її купують інші цінителі моди; виробники випуск-ь дрібні партії Т; далі вони налагодж-ь масове вир-во; зрештою інтерес спож-чів до Т згасає, Т стає немодним. . 4)«Фетиш» -часті вияви моди, що швидко завойовують увагу, сприйм-я з великим ентузіазмом, швидко досяг-ь піку популярності й занепад-ь. . 5)Крива типу «тривалий бум» описує дуже популярний продукт із стабільним збутом впродовж довгого часу. . 6)Крива сезонності представляє Т, який добре прод-я протягом певних періодів часу. Попит на цей Т падає, але через деякий час поновл-я. . 7)Крива Т, які так і не зазнали комерц-го успіху. Т майже відразу перестає мати попит у покупців або невдало сплан-е і проведене вивед-я на ринок. 8)Крива Т, що зберіг тривалий попит у кількох сегментах описує Т, який є популярним для різних груп споживачів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]