Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

56.Сутн і завд-я цін-ї політики (цп) в м-гу

М-ва ЦП-комплекс заходів стосовно визначення відпускної ціни, знижок, умов оплати за товари чи послуги, управл-я цінами з урахув-ям побажань та можливостей споживачів, а також одночасного забезпеч-я прибутку підпр-ва-товаровир-ка чи продавця. Пол-ка цін - один з гол-их елементів марк-гу, оскільки ціна є:-одним із головних інструментів у конкурентній боротьбі; -однією з головних передумов купівлі-продажу товарів; -чітко і просто вимірюваною змінною, яка постійно викорис¬товується в екон розрахунках фірми; -важливою передумовою до¬сягнення п-вом своїх стратегічних цілей; -надійним засобом зрівнова-жування попиту і пропонування. МЦП засновується на методах маркет-го ціноутворення, реалізується через марке-гові цінові стратегії і має розглядатися лише в контексті загальної пол-ки фірми. Завдання: *розрахунок цін, *управл-я цінами п-ва, *політика знижок, *кредитна політика п-ва, *політика кондицій.

57.Ціна в системі м-го комплексу:

З погляду м-гу ціна (Ц)- це гроші, або якась ін компенcація, що її пропонують за перевідступл-я права власності чи користування товарами (послугами). Політика цін традиційно є одним із головних елементів М-гу з кількох причин: 1) Ц-один із гол-их інструментів у конкурентній боротьбі. 2)відповідний рівень Ц дає можливість вир-ві продати товар, отримати відповідні доходи і прибутки, а споживачеві цей товар придбати і викор-ти для власної потреби. 3)Ц-просто і точно вимірювана змінна, яка традиційно викор-ся в усіх екон-их розрахунках підпр-ва. 4)Ц-важлива передумова досягн-я п-вом своїх стратегічних цілей. 5) у ринковій ек-ці Ц є надійним зрівнювачем попиту та пропонування товарів. Принципи цін-ї пол-ки (ЦП): 1. Забезпеч-ня взаємозв'язку ЦП п-ва з загальною стратегією фірми. 2. Врахування стану кон'юнктури спож-го ринку та власти­востей обраної ринк-ї ніші. 3. Врахув-ня затратомісткості реалізації товарів та її диференціації залежно від місця продажу товарів, рівня торг-го об­слуговув-ня та ін факторів. 4. Здійсн-ня активної ЦП на ринку. 5. Забезпеч-ня гнучкості та динамічності ЦП.

58. Взаємозв’язок попиту і ціни

Ціна-гроші, або якась ін компенcація, що її пропонують за перевідступл-я права власності чи користав-я товарами (послугами). Попит-к-ть товарів, котру споживачі готові та можуть придбати за дану ціну, на даному ринку, протягом даного періоду. Закон попиту стверджує, що на ринку діє обернена залежність між цінами та к-тю товарів, які купують споживачі. Якщо товар дешевшає, то його купують більше (ефект заміни). Але існує також ефект доходу, що може призвести до того, що споживачі купуватимуть порівняно меншу к-ть товару, що став дешевшим, якщо вирішать, що цей товар гірший за ін, дорожчі товари, які вони можуть купити тепер, коли їхній дохід збільшився. Сумарний ефект зміни ціни залежить від відносної величини та відносного напрямку дії ефектів заміни і доходу. Товари (Т) поділ-ь на категорії: ¤Т стандар-ї якості: коли ціни на них зниж-я - ефекти заміни і доходу діють в 1му напрямку, стимулюючи споживачів купувати більшу к-ть товару; ¤Т низької якості: коли ціни на них знижуються, ефект заміни стимулює спож-чів купувати більше, а ефект доходу - менше (збільш-я купівля якіс-х товарів). Ефект д-ду сильніший, а тому спож-чі не купують більшої кількості таких товарів, коли ціна на них падає; ¤Т Гіффена, що є рідкістю. Вони існують лише там, де на такий товар припадає значна частка витрат спож-чів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]