Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

103.Вертик марк-ва система (вмс),її основні типи

ВМС – сукупність незалежних юрид-их та/або фіз-их осіб, які прийм-ь на себе або допомаг-ь передати третій особі право власності на конкретний товар чи послугу на їх шляху від вир-ка до споживача й діють як єдина система, забезпечуючи ефективний контроль над роботою всього каналу та управл-я конфліктами. Виділ-ь такі типи ВМС: 1)Корпорат-а ВМС - якщо всі ланки розподілу є власністю одного її члена. Найчастіше власником є виробник, але ним може лути і торгівелний посередник. 2)Договірні ВМС склад-я з незалежних фірм, що пов'язані з договірними відносинами і координ-ь програми своєй діял-ті для спільного досягн-я кращих комерц-их резул-ів. 3)Керовані ВМС координ-ь свою діяльн-ь не внаслідок приналежності до певного власника, а завдяки екон-ій могутності одного з учасників сис-ми. 4)Комбінована. 5)Багатоканальна.

104.Горизонт м-ва система(гмс):сутн, хар

ГМС утвор-ь дві і більше автономні компанії, що знаход-я на одному рівні каналу і, що об’єдн-ь зусилля для сумісного викор-я М-их можливостей. Це має сенс, якщо об’єдн-я капіталу, М-их ресурсів і виробн-их потужностей підсилює позиції фірм. При цьому об’єднув-ь можуть і фірми-конкуренти, і фірми, які між собою не конур-ь. У окремої фірми недостатньо капіталу або техн-их знань, вир-их потужностей або інших ресурсів для діяльності відокремлено, або вона боїться ризикувати, або вбачає в об’єднані зусиль з іншою фірмою велику користь для себе. Фірми можуть співробітничати на тимчасовій чи постійній основі, або можуть створити сумісну компанію. На розвиток ГМС вплив-ь фактори: *можливість зниж-я затрат по просув-ю продукції; *доступ до М-го каналу іншої компанії, збільшує швидкість виходу товару на ринок і дозвол додатково отрим-и конкурентну перевагу; *отрим-я доступу до інформацію і нових технологій.

105.Франчайзінг (ф):сутн, хар

Ф-вертикальна договірна М-ва система збуту товарів, що передбач тривалі договірні відносини за якими одна фірма надає іншій право на ведення торгового бізнесу на обмеженій території при дотрим-і встановл-их правил і під певною торговельною маркою. При цьому покупець цієї пільги сплачує певну суму + відсоток від обсягу продаж і отримує право викор-я торгової марки, постійну підтримку і досвід продавця. Переваги Ф: 1)система Ф-их контрактів не заважає викор-ю підпр-вом своєї власності, забезпеч дбайливе ставл-я Ф-зера (утримувача ліцензії) до кредитів, відкриває нове джерело створ-я активного капіталу; 2)зникає необхідн-ь витрач-и засоби на створ-я збут-ї системи;3)власники Ф-вих ліцензій, які є незалеж-ми бізнесменами, більше заінтересовані у спільній праці над розв-ом ринку; 4)учасники таких систем прац-ь значно впевненіше за інших, оскільки пропон-ь ринку товари та послуги зі сталою доброю репутацією і мають можливість отримати фін-ву допомогу Ф-зера.

113.Селектй збут:сутн-ь, характ-а, умови застосув

Обравши селект-ий розподіл продукції на ринку підпр-во-вир-к укладає угоду з двома або більше організац-и роздрібної торгівлі, яким надається виключне право реалізов-и продукцію в тому чи іншому регіоні. Цей метод викор-ся у великих містах, де є значний за ємністю ринок, а організ-ія вис-о рівня обслугов-я потребує участі декількох торгових підпр-в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]