Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

96.Сутність, роль та завд-я каналів розподілу (кр) в системі м-гу

КР (або дистрибуційний)-шлях, що форм-я частково впорядкованою сукупністю юрид-их або фіз-их осіб (постач-ків, вир-ка й посередників), що об’єднані для досягн-я спільної мети, і забезпеч-ь створ-я та довед-я товарів до кінц-го споживача. Осн-ою метою каналу розподілу є забезпеч-я доступності товарів до спожив-ів, що передбач викон-я таких завдань: 1)точне визнач-я потреби цільового ринку; 2)формув-я ефект-их каналів розподілу; 3)створ-я умов для швидкої зустрічі покупця з товаром. Відіграє важливу роль у М-вій політиці розподілу, яка направлена на формув-я відносин з учасниками (посередниками) каналу розподілу, бо є провідною ланкою у довед-і товару до кінц-о споживача.

97.Ф-ії учасників каналу розподілу, їх хар

Осн-ми учасниками каналів розподілу є торговельні посередники - торгов-і організації, підпр-ва або особи, які перепродають товар для задовол-я потреб ринку і отрим-я прибутку. Виділ-ь такі ф-ії:1)задовол-я запитів спожив-ів; 2)збир-я інформ-ії;3)стимулюв-я попиту; 4)встановл-я і підтрим-я зв’язків із потенц-и споживач-и;5)підвищ-я споживчої цінності товарів і послуг за умов покращення дизайну товару, полегш-я процедури придоб-я, економії часу споживачів, а також підвищ-я зручності процесу придоб-я;6)організація товарного руху, у тому числі транспортув-я і складув-я товару; 7)часткове чи повне фінансув-я витрат на функт-я каналу; кредитув-я;8)прийняття на себе ризиків (часткове чи повне) від функт-ня каналу і збуту товару.

99.Роль прямого та посереднього м-гу в маркетинговій політиці розподілу

Прямий М-г-це інтерактивна М-ва система розподілу товарів в межах якої викор-ся різні засоби для безпосереднього зв’язку з потенційними споживачами з метою отрим-я відгуку або здійсн-я купівлі у будь-якому регіоні ринку. Він забезпеч комунікаційну відбіркову ефектив-ь, персоніфікацію зверн-я та розвиток сталих зв’язків. Викор-я прямого М-гу дозвол зменшити витрати на штатний торговий персонал і забезп-и економію часу пов’язану з купівлею товару. Посередн-ий М-г-М-г за участю посередників. Посередн-а діяльність у каналах розподілу - викон-я спеціаліз-и підпр-ми, організаціями чи окремими особами спец-их функцій щодо сприяння налагоджув-ю та реалізації комерційних відносин і споживачів на тов-му ринку. Система збуту з посередниками передбач продаж продукції товаровир-ком операторам ринку, які здійсн-ь її реалізацію. У товаровир-ків відпадає потреба у великих складах, транспорті, магазинах, збутовому персоналові. Осн-ий недолік полягає в тому, що товаровир-ик не може отримати за свою продукцію макс-у ринкову ціну.

100.Гориз (гк) і вертик-і (вк) конфлікти в каналах розподілу: сутн та характеристика

Г наз К-т, який виникає між компаніями, які знаход-я на одному і тому ж рівні каналу розподілу. Причини ГК: 1)вихід посередника за межі свого району; 2)продаж різними посередн-и тих самих видів і торгових марок товарів. Щоб уникнути конфліктів треба забезп-и права, однакову підтримку та можливість одерж-я прибутку. Напр-д, франчайзі компанії Pizza Inn можуть оскарж-ь на інших франчайзі цієї ж компанії за те, що останні змін-ь інгредієнти, погано обслуг-ь клієнтів, що підрив-є імідж всієї компанії. ВК виник між різними рівнями каналів (вир-ик-оптовик;оптовик-роздрібний торгов-ь). Прич-и конфліктів: 1)«обхід» суб'єктом каналу інш учасника і продаж або купівля ним товару самостійно; 2)незгоди щодо розподілу прибутку між рівнями каналу; 3)думка товаровир-ка, що торговці не приділ-ь необхідної уваги його товарам; 4)намаг-я посередника встан-и контроль над ринком, усунувши від цього процесу вир-ка. Напр-д, конфлікт між McDonald's та деякими її дилерами, що виник в результаті невгамовного прагн-я компанії до розшир-я діяльності, яке призвело до того, що нові підпр-ва стали відбирати клієнтів у тих, хто вже працював у цьому районі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]