Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

44.Дайте визн-ня термінів “життєвий цикл т”, “концепція жцт”, “етап жцт”.

ЖЦТ – час існування Т на ринку від ідеї про його створення до зняття з ринку. ЖЦТ – один з основних орієнтирів ефективності роботи на ринку, адже він засвідчує тривалість вир-ва, а значить і отримання прибутку. КЖЦТ –К, за доп. якої відображ-ся процес розробки Т, його збут, одержання прибутку, поведінки конкурентів, стратегії М-гу фірми від моменту зародження ідеї про створення Т до зняття його з ринку. Етап – певний період ЖЦТ, який вимагає від підп-ва відповідної стратегії позиціювання, ціноутвор-ня, розподілу та реклам-ня Т і тактики ринкової поведінки.

48.Одинич параметр-ий індекс конкурент-і товару: екон сутн-ь і методика розрахунку.

Один-ні параметричні індекси розрах-ся за формулою: Qi = pi/p100 рі - і-й параметр товару, р100 - аналогічний параметр гіпотетичного виробу (такого, що повністю на цей час задовол-яє конкретну групу споживачів). Екон сутн-ь:чим вище знач-я індексу,тим більша конкурентн-ь товару за і-тим параметром. Якщо індекс=1, то товар є конкурентним і-тим параметром, Якщо індекс=0, то товар є неконкурентносп-им за і-тим параметром.

49.Екон-на сутність інтегр-го індексу конкурент-ті та особливості його розрахунку.

Розрахунок інтегральних показників К відбувається за формулою к=Irтех/ Irекон,де Irтех та Irекон - групові параметричні індекси, розраховані відповідно за групами технічних і екон показників; в свою чергу групові параметричні К індекси розрах*ся за формулою: Ir=∑ Qi*αі, де Qi – одиничний параметричн індекс і-го параметра (Qi = pi/p100 рі - і-й параметр товару, р100 - аналогічний параметр гіпотетичного виробу), аi - вага (знач-я) і-го параметра, Екон сенс інтегр-го показника конкурент-ті полягає в тому, що на одиницю витрат споживач отримує К одиниць корисного ефекту. Якщо К>1, то рівень якості (технічного рівня або споживчих властивостей) вище рівня витрат і товар є конкурентним, якщо K<1-неконкурентним на даному ринку.

50. Груповий індекс конкурент-ті товару: екон сутність та методика розрахунку.

Групові параметричні К індекси розрах*ся за формулою: Ir=∑ Qi*αі, де Qi – одиничний параметричн індекс і-го параметра (Qi = pi/p100 рі - і-й параметр товару, р100 - аналогічний параметр гіпотетичного виробу), аi - вага (знач-я) і-го параметра, Екон сутність: чим вище значення індексу, тим більша конкурентн-ть товару.

51.Сутність, структура жцт

ЖЦТ-концепція, яка характер-є розв-ок обсягів збуту і прибуток від реаліз-ії товару,пропонує заходи зі стратегії і тактики М-гу з моменту надходж-я товару на ринок аж до його усун-я з ринку. Це лише теорет-а модель життя товару в період його перебув-я на ринку. Проте вона відповідає практиці, дає змогу описати, проаналізувати ринкове життя не тільки товарів, а й політичних партій, громадських діячів, ідей, послуг і т. п. Клас-у модель ЖЦТ можна побудувати у вигляді графіка, який ілюструє динаміку обсягів продажу і прибуток від реаліз-ії за весь час перебув-я товару на ринку.

Етапи: І-дослідж-я та розробл-я товару; ІІ-запровадж-я товару на ринок; ІІІ-розшир-я ринку збуту; IV – викор-я переваг; V - зрілість товару; VI – насич-я ринку; VII – витискув-я товару з ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]