Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора_маркетинг_ОСТАТОЧНА!.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
877.57 Кб
Скачать

98.Рівні каналу розподілу,їх характерист

У процесі виріш-я питання про канали збуту розрізн-ь: 1)Канал нульов-о рівня (канал прямого М-гу), що склад-я з вир-ка, який безпосередньо продає товар клієнту. При цьому продавець викор-ує 3 способи прямого продажу: •Торгівля через магазини, що належ вир-ві; •Посилкова торгівля; •Торгівля врознос. 2)Канал однорівневий, що включ в себе ще одного посередника, (зазвичай роздрібні торговці). 3)Дворівневий канал, що включ в себе роздрібних і оптових торговців. 4)Трирівневий канал, що склад-я з 3 посередників: оптовий, дрібнооптовий і роздрібний продавець. Переваги багаторівневих каналів: 1)Посередники вже мають свою власну клієнтуру, що автоматично розшир клієнтуру продавця. 2)Підпр-ву немає необхідності форм-и власне складське госп-во. Недоліки багаторівн-их каналів: 1)Може виникнути залежність від посередника. 2)Може втрат-я безпосер-ій контакт вир-ка з клієнтами.

118.Фактори, які вплив-ь на вибір каналу розподілу та їх хар

Осн-ми факторами, що вплив-ь на вибір каналу розподілу є: 1)Особлив-і споживачів-їх чисельн-ь, рівень доходів, концентрація, вартість середньої разової покупки, бажані години роботи магазинів. 2)Можливості підпр-ва-масштаби в-ва, фін станов-е, конкурентноздат-ь. 3)Характер-ка товару-ціна, сезонність попиту, вимоги до техніч-о обслуговув-я, терміни зберіг-я. 4)Збут-а політика конкурентів.5)Особлив-і ринку-ємність, звичаї населення, торгова практика, щільність розміщ-я споживачів. 6)Порівн-я вартостей різних варіантів збуту.

101.Конфліктність (к), її економічна природа і особливості в системі розподілу.

К у системі розподілу виник, бо канали розподілу склад-я з кількох суб’єктів, тому наявні потенційні суперечності між ними щодо викон-их функцій, розподілу доходів і прибутку, асортименту продукції та послуг, права прийн-я рішень. Джерела конфліктів:1)розходж-я екон-их цілей, а саме: прагн-я до максим-ії короткострокового прибутку іноді спонукає лідера каналу розцін-и взаємовідносини з іншими ланками як гру з 0-ою сумою («мій виграш-ваш програш, і навпаки». 2)викон-я лідером ф-цій розподілу замість своїх посередників. 3)Розбіжність загальнонац-го та локал-го інтересів більшості посередників. 4)Невдовол-я посередників-незалежних бізнесменів - контролем за їхньою роботою з боку лідера каналу розподілу. Конфлікти в каналах розподілу продукції вир-го признач-я менш гострі, ніж у сфері споживчих товарів, бо пром.-ві фірми не вдаються до послуг роздрібних магазинів.

102.Методи усун-я конфліктів в системі розподілу

Виявл-я об’єктивно існуючих причин конфліктів у каналах розподілу, ліквідацію їх, розвиток співпраці між суб’єктами каналів можна забезп-и, призначивши керівника каналу, який координує, надає допомогу і спрямовує інших учасників. Керівником каналу може бути будь-який його суб’єкт. Підпр-во – товаровир-ик може також стати керівником каналу, але це можливо тоді, коли воно спроможне впливати на інших. Така спроможність визнач-я тим, що підпр-во, по-перше, може нагородж-и найліпших або ефективно допомагати тим, хто такої допомоги потребує, що забезпеч-я міцним фін-вим станом товаровир-ка або його міцними діловими контактами зі споживачами; по-друге, ідентифік-я з іншими учасниками каналу, забезпеч-и їм відповідні переваги. Співпрацю в каналах розподілу можна також забезпечити створ-ям вертикальних М-вих систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]