Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 1.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

3. Тестові завдання

3.1 Співвідношення чистого прибутку і обсягу продаж з 2001 по 2004 рр характеризується наступними показниками:

2001 2002 2003 2004

0,10 0,05 0,18 0,02

Дати оцінку взаємозв’язку між масою прибутку і обсягом продаж, вплив цього показника на якість прибутку.

В-дь:

3.2 Оборотний капітал являє собою: в) грошові кошти, матеріальні оборотні кошти, кошти в поточних розрахунках та короткострокові інвестиції.

3.3 Що таке «згладжування» доходів? а) штучне завищення доходів за допомогою бухгалтерських засобів, що перекручують показники; б) штучне заниження доходів за допомогою бухгалтерських засобів, що перекручують показники.

3.4 Який з критеріїв визначає кількість днів, необхідну, для погашення боргів? в) кредиторська заборгованість/середній обсяг денних продаж.

3.5 Вкажіть, яким чином підпр-во може еф-но за без-ти скороч-ня грошового потоку при отриманні кредитів у комерц.банку. а) збільшити суму власних обігових коштів б) вимагати від покупці попередньої оплати пр-ції; ж) отримати дотації з бюджету

3.6 Основними завданнями аналізу фінансового стану є... в) оцінка ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості ті, прибутковості та ефективності використання майна підприємства;

3.7 Які показники характеризують майновий стан підприємства а) коефіцієнт зносу основних засобів; д) сума господарських коштів, яка є в розпорядженні підприємства.

3.8 Коефіцієнт автономії (незалежності) визначається як відношення в) власні обігові кошти/ майно підприємства.

3.9 Назвіть найсприятл-й для підпр-ва шлях збіл-ня абсолют. Суми виручки від реал-ції пр-ції. При цьому взяти до уваги, що пр-ція підпр-ва корист-ся достат. попитом. д) – скорочення залишків пр-ції на складах підпр-ва з) – збіл-ня обсягів вир-ва пр-ції.

3.10 Як безпосередньо виявл-ся вплив на фін.-госп-ку діял-ть підпр-ва рівномірного (в часі) форм-ня грошового потоку при оплаті рах-ків суб’єктів господ-ня? з) – змен-ся імовір-ть порушення строків сплати податку на прибуток.

4. Задача

% за позику на суму 620 грн на 3 міс становлять 30 грн. Знайти річну процентну ставку.

Р-ння 3 міс -30 грн, тобто 1 міс. = 10 грн.

12 міс = 10грн*12 = 120 грн - % на позику на 12 місяців.

Річна % ставка = (100*120)/620 = 19,35 %.

5. Задача

Під-ство шиє легкі жіночі плаття і продає їх за ціною 75 грн кожне. Змінні витрати на виготовлення плаття становлять 60 грн. За оренду під-ство платить 1500 грн щомісяця. Визначити кількість виробів, яку необхідно виготовити підприємству, щоб покрити витрати, якщо ціна на одиницю знизиться до 35 грн.

Р-ня:

  1. Визначимо, скільки підприємству необхідно було виготовити виробів, коли змінні витрати на виготовлення плаття становили 60 грн:

75 -60 = 15 грн – прибуток з одного плаття.

1500/15 = 100 шт – необхідно виготовити платтів, щоб покрити оренду.

  1. Визначимо, скільки підприємству необхідно було виготовити виробів, коли змінні витрати на виготовлення плаття становили 35 грн:

75-35= 40 грн – прибуток з одного плаття.

1500/40 = 37,5 шт – необхідно виробів, щоб покрити оренду.

Білет№26

1.Управління операційними витратами. Класифікація витрат. Аналітичні підходи оцінки витрат.

Серед факторів впливу на операційний прибуток чільне місце належить витратам на виробництво і реалізацію продукції. До складу операційних витрат входять:собівартість реалізованої продукції; адміністративні витрати; витрати на збут;інші операційні витрати. Кожен вид операційних витрат розкладається на економічні елементи: матеріальні витрати, оплата праці, нарахування на оплату праці, амортизація, інші операційні витрати. Собівартість реалізованої продукції включає прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати та виробничі накладні витрати. У статті "Адміністративні витрати" відображаються загальногосподарські витрати, пов'язані з утриманням і обслуговуванням підприємства. Стаття "Витрати на збут": на пакувальні матеріали, ремонт тари; оплата праці й комісійні продавцям, агентам, водіям, робітникам складу, ВМТЗ; на рекламу і маркетинг;відрядження; гарантійне обслуговування. Стаття "Інші операційні витрати": собівартість реалізованих виробничих запасів;витрати від знецінення запасів; втрати від операційних курсових різниць;відрахування для забезпечення наступних операційних витрат;

(Враховуючи управлінський аспект аналізу витрат, виділяємо його аналітичні оцінки, пов'язані з пошуком резервів витрат та можливостями їх мобілізації. Для цього визначимо послідовність аналізу.

На першому етапі дають загальну оцінку виконанню кошторису (стандартів) витрат в розрізі економічних елементів, на другому – оцінку відхилень від стандартних прямих витрат, на третьому – аналіз виконання бюджету (кошторису) накладних витрат, на четвертому – аналіз собівартості (калькуляції) окремих виробів, на п'ятому етапі треба дати оцінку впливу зміни витрат на кінцеві виробничо-фінансові результати діяльності підприємства.)???

2.Принципи формування капіталу підприємства

Капітал —за визначенням класичної економіки один із факторів виробництва, усе те, що використовується для виробництва, але безпосередньо не споживається в ньому (за винятком повільної амортизації). На відміну від іншого фактора виробництва, землі й природних ресурсів, капітал складається з раніше виробленого продукту. Рівень ефективності господарської діяльності підприємства визначається цілеспрямованим формуванням його капіталу.

Основною метою формування капіталу підприємства є задоволення потреб у придбанні необхідних активів та оптимізація його структури з позицій забезпечення умов ефективного його використання .З урахуванням цієї мети процес формування капіталу підприємства базується на основі таких принципів

1. Урахування перспектив розвитку господарської діяльності підприємства, процес формування обсягу і структури капіталу підпорядкований завданням забезпечення його господарської діяльності не тільки на початковій стадії функціонування підприємства, але і на перспективу. Значення перспективності формування капіталу підприємства досягається шляхом включення всіх рахунків, пов'язаних з його формуванням, у бізнес-план проекту створення нового підприємства.

2. Забезпечення відповідності обсягу залученого капіталу до обсягу формуючих активів підприємства. Загальна потреба в капіталі підприємства базується на його потребі в оборотних і необоротних активах.

3. Забезпечення оптимальності структури капіталу з позицій ефективного його функціонування.

4. Забезпечення мінімізації витрат для формування капіталу із різноманітних джерел. Така мінімізація здійснюється у процесі управління вартістю капіталу.

5. Забезпечення високоефективного використання капіталу в процесі господарської діяльності. Реалізація цього принципу забезпечується шляхом максимізації показника рентабельності власного капіталу при припустимому рівні фінансового ризику.

3.Тестове завдання

3.1.Яка сума буде достатньою для одноразового вкладу на 5 років під 5% річних для отримання 15000гр.од.?

Б)11755 гр.одн.

3.2Що таке фінансовий стан підприємства?

А)система показників,що відображають наявність , розміщення й використання фінансових ресурсів.

3.3.Звіт про фінансові результати відображає…

А)звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства.

3.4.При розрахунку майбутньої вартості за складним відсотком який варіант вигідніше?

Д)відсотки нараховуються щомісячно.

3.5.Які показники застосовуються для визначення показника «ціна підприємства»

Б)сума коштів по обслуговуванню власного і залученого капіталу.

В)ціна авансованого капіталу.

3.6.Власними джерелами формування капіталу підприємств виступають…

А)нерозподілений прибуток.

3.7.Збільшення власного капіталу можна досягти за рахунок…

В)реінвестуванням прибутку;

Г)емісії корпоративних цінних паперів.

3.8.Що є доходом в дисконтній позиції?

Г)твердий доход у вигляді нарахованих відсотків на номінальну вартість.

3.9.Назвіть основні форми фінансового інвестування…

В)вкладання капіталу в придбання цінних паперів;вкладання капіталу в статутні фонди спільних підприємств;вкладання капіталу на депозитні рахунки.

3.10.Інвестиції являють собою…

А) вкладання капіталу у всіх його формах з метою отримання доходу в майбутньому або поточному періоді.

4 ЗАДАЧА

Необхідно обчислити протяжність позики в днях для того щоб борг в 10000 гр. один. Виріс до 10500 гр. один. На всю суму боргу нараховуються прості відсотки по ставці 8%, часова база-365 днів.

Р-ня:

Просте FV = PV . (1 + i\n), де

FV майбутня вартість; PV – теперішня вартість; n- кількість інтервалів;  i-% ставка

=>

FV = PV . PV * i

n

n = PV * i

FV – PV

n =(10000*0,8)/ (10000 – 10500) = 1,6

Кількість днів = 365/1,6 = 228 днів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]