Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 1.doc
Скачиваний:
162
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
366.08 Кб
Скачать

1.Активи підприємства як об’єкт фінансового менеджменту.

Активи являють собою ресурси, які перебувають у розпорядженні підприємства і використання яких веде до збільшення економічних вигід у майбутньому. До них відносять усі існуючі матеріальні цінності, нематеріальні активи та кошти, що належать підприємству на певну дату. Активи підприємства поділяються на оборотні та необоротні активи. Оборотні активи являють собою частину майна підприємства, яка втілена в матеріально-виробничих запасах, не закінчених розрахунках, залишках грошових коштів і фінансових вкладеннях. Для оборотних активів характерні такі відмінні ознаки:

• вони мають бути заздалегідь вкладені, тобто авансовані до отримання виручки від реалізації продукції;

• оборотні активи як ліквідні ресурси не витрачаються і не споживаються, але постійно повинні поновлюватися в господарському обігу;

• абсолютна потреба в оборотних активах залежить передусім від обсягу господарської діяльності, умов постачання та збуту.

До оборотних активів належать: виробничі запаси, незавершене виробництво, дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги, дебіторська заборгованість за розрахунку, інша поточна дебіторська заборгованість, поточні фінансові інвестиції, грошові кошти в національній та іноземній валютах, інші оборотні активи.

Необоротні активи являють собою частину майна підприємства, яка багаторазово бере участь у процесі господарської діяльності і переносить свою вартість на готову продукцію шляхом нарахування амортизаційних відрахувань.

До необоротних активів належать: нематеріальні активи, незавершене будівництва, основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи, інші необоротні активи.

Класифікація активів:

1. Залежно від об’єкта управління:

а. необоротні активи: основні засоби, незавершене будівництва, устаткування, призначене до монтажу, довгострокові фінансові інвестиції;

б. оборотні активи: виробничі запаси, незавершене виробництво, дебіторська заборгованість, грошові кошти, поточні фінансові інвестиції;

2. Залежно від характеру володіння активами:

а. власні активи: до них належать активи підприємства, які постійно перебувають у його володінні і відображаються в балансі;

б. орендовані активи: активи, які тимчасово перебувають у володінні підприємства відповідно до укладених угод оренди;

3. Залежно від характеру обслуговування:

а. операційні активи: активи, які безпосередньо використовуються в комерційно-виробничій діяльності підприємства з метою отримання операційного прибутку;

б. інвестиційні активи: сукупність майнових цінностей підприємства, пов’язаних із здійсненням його інвестиційної діяльності.

4. Залежно від характеру фінансових джерел формування активів:

а. валові активи: сукупність майнових цінностей підприємства, сформованих виключно за рахунок власних і залучених коштів.

б. чисті активи: сукупність майнових цінностей підприємства, сформованих виключно за рахунок власних коштів.

2.Сутність і види звичайного ануїтету (постнумерандо і преднумерандо).

Потік, в якому грошові надходження в кожному періоді однакові за величиною, називають ануїтетом. Представлення послідовності грош потоків у виді ануїтету суттєво спрощує процес нарощування (дисконтування) вар-ті, дає можл-ть викор-ти набір спрощених формул зі стандартними зн-нями окремих спеціальних пок-ків.

Виділяють два типи ануїтетів: постнумерандо і пренумерандо. Прикладом ануїтета постнумерандо можуть слугувати рент­ні платежі, що регулярно надходять за користування земельною ділянкою, зданою в оренду, якщо договором передбачена регулярна оплата оренди по закінченні чергового періоду. Ануїтетом пренумерандо може виступати, наприклад, схема періодичних грошових внесків на банківський рахунок на початку кожного місяця з метою накопичення достатньої суми для великої купівлі. Оцінку поточної вартості ануїтета постнумерандо розраховують за формулою:

Економічний зміст коефіцієнта дисконтування полягає в тому, що він показує, чому дорівнює з позиції поточного моменту величина ануїтета з регулярними грошовими надходженнями в розмірі однієї грошової одиниці, яке продовжується n рівних періодів із заданою відсотковою ставкою r. Відповідна розрахункова формула для ануїтета пренумерандо така:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]