Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

15.7. 15.6. Учасники збройних конфліктів

15.6. Учасники збройних конфліктів

Учасників збройних конфліктів прийнято поділяти на законних та незаконних.

Законні учасники збройних конфліктів:

A) комбатанти (що б'ються) -це весь стройовий склад:

1) збройних сил;

2) ополчень, добровольчих і партизанських загонів, рухів опору. Щоб відповідати статусу комбатантов, вони повинні:

1) мати на чолі особу, що несе відповідальність за підлеглих;

2) мати визначений і ясно видимий здалека відмітний знак;

3) відкрито носити зброю;

4) дотримувати правила ведення війни.

Комбатантами також вважаються військові розвідники

b)некомбатанти (що не б'ються)

1) медичний персонал;

2) духовний персонал та ін.

Правовий статус комбатантів і некомбатантів різний. На перших поширюється режим військового полону, а на других — не поширюється.

Військовий розвідник– особа, що збирає відомості про супротивника у формі своєї армії, яка не приховує свій статус. У разі полонення може користуватися правами військовополоненого.

Військовий шпигун (лазутчик)— особа, що таємно збирає відомості у районі дії армії супротивника з метою їх передачі своїй армії у разі полонення не має права розраховувати на статус військовополоненого. Іншими словами, його можуть судити по законах військового часу.

Найманець — це особа, яка:

1) спеціально завербовано на місці або за кордоном для участі у насильницьких військових діях, спрямованих на: а) повалення уряду або підрив конституційного ладу держави; б) порушення територіальної цілісності держави;

2) бере участь в таких діях, отримуючи особисту вигоду або сподіваючись її отримати у вигляді значної матеріальної винагороди;

3) не є громадянином або постійним жителем держави проти якого направлені його дії;

4) не направлений державою для офіційних обов'язків;

5) не входить до особового складу збройних сил держави, на території якої ведуться військові дії.

Найманець не користується статусом військовополоненого. Він вважається злочинцем і має нести кримінальну відповідальність за вчинені ним злочини.

Як найманці, так і шпигуни, вважаються незаконними учасниками збройних конфліктів.

* * *

15.8. 15.7. Захист жертв війни

15.7. Захист жертв війни

Впродовж всієї історії збройні конфлікти людей відрізнялися жорстокістю, небаченою в тваринному світі. Історія залишила тому немало свідоцтв . Жорстокістю відрізнялося відношення не тільки до ворога, але і до власних поранених воїнів. Пропозиції про полегшення їх долі висловлювалися не раз. Але тільки в середині XIX в.змогла бути реалізованою.

В 1859 р. французька армія завдала поразки австро-угорським військам в битві при Сольферіно. Велике число поранених, приречених на смерть, покрили поле бою. Санітарна служба була відсутня. Що став свідком цього, швейцарець Анрі Дюнан організував допомогу на громадських засадах. Надалі він запропонував заснувати суспільний орган по наданню допомоги пораненим і хворим воїнам. Його ідея була реалізована шляхом установи відповідного комітету, який надалі став Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

Цей рух спонукав швейцарський уряд скликати конференцію, яка завершилася ухваленням Женевської конвенції про поліпшення долі поранених у війні на суші 1864 р. Так було покладено початок праву захисту жертв війни. Гаазькі конвенції 1899 і 1907 рр. розповсюдили цей режим і на морську війну, вони також містили норми про військовополонених і про мирне населення.

В даний час основними актами міжнародного гуманітарного права в сфері захисту жертв війни є чотири Женевські конвенції 1949 р. , проекти яких були підготовлені за участю Міжнародного комітету Червоного Хреста, а також два Додаткові протоколи до них 1977 р.

Захист поранених і хворих

Норми про захист поранених і хворих у війні на суші містяться в I Женевській конвенції про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях 1949 р. і в першому Додатковому протоколі 1977 р. Згідно Конвенції встановлений нею режим розповсюджується:

1) на особовий склад збройних сил;

2) особовий склад ополчення і добровольчих загонів, а також організованих рухів опору, якщо на чолі їх стоїть особа, відповідальна за своїх підлеглих, якщо їх учасники мають ясно видимий відмітний знак, відкрито носять зброю, дотримуються норм міжнародного гуманітарного права.

Додатковий протокол розповсюдив цей режим на всіх поранених і хворих, військових або цивільних, які потребують негайної медичної допомоги. Такі особи повинні бути шановані і захищені.

Воюючі зобов'язані приймати негайні заходи для пошуку і збору поранених і хворих. У разі потреби для цього встановлюється перемир'я. До поранених воїнів супротивника слід відноситися з повагою, надавати їм необхідну медичну допомогу. Заборонені медичні експерименти над ними. Мертвих підбирають і гідно ховають. Інформація про поховання повідомляється МКЧХ. Поховання повинні підтримуватися в порядку, до них забезпечується доступ рідних.

Медичний персонал знаходиться під захистом гуманітарного права, воюючі повинні відноситися до нього з повагою і забезпечувати захист. Медперсонал може бути затриманий супротивником. У такому разі він повинен продовжувати виконання своїх функцій, переважно відносно власних громадян.

Захисту підлягають постійні медичні установи і рухомі медичні формування. Вони повинні мати відмітні знаки. Захист припиняється лише у разі їх використання з метою спричинення шкоди супротивникуі. Медперсонал має право мати особисту зброю для самооборони і захисту пацієнтів. При захопленні супротивником поранених і хворих вони користуються правами військовополонених, береться до уваги стан їх здоров'я.

Захист поранених, хворих і осіб, потерпілих корабельну аварію

Режим таких осіб визначений II Женевською конвенцією про поліпшення долі поранених, хворих осіб і осіб, потерпілих корабельну аварію, з складу збройних сил на морі 1949 р. і першим Додатковим протоколом 1977 р. В цілому застосовуються ті ж норми, що і у разі війни на суші, проте є і специфіка. Особливе значення мають пошук і порятунок. Вони повинні робитися негайно після битви самими бойовими кораблями. При здійсненні таких операцій кораблі не знаходять захисту.

Особливу складність рятувальні операції, як вже наголошувалося, представляють для підводних човнів. Під час збройного конфлікту навколо Фолклендських островів в 1982 р. британський підводний човен торпедував аргентинський корабель, але не був в змозі врятувати його команду. За всіх умов підводні човни не мають права робити ворожі дії відносно тих, що рятуються. Воюючі можуть просити нейтральне судно прийняти на борт поранених і потерпілих корабельну аварію. Такі судна не підлягають захопленню.

Госпітальні судна забарвлюються в білий колір і несуть разом з національним прапор з червоним хрестом. Назва і опис судна повідомляються супротивникові. Після цього воно не може піддаватися нападу або захопленню. Медперсонал і команда судна не підлягають полоненню, що ж до здатних до пересування поранених і хворих, то вони можуть бути взяті в полон військовим кораблем супротивника. У роки Другої світової війни 4 тис. легкопоранених були узяті в полон кораблями антигітлерівської коаліції з німецьких госпітальних судів "Тюбінген" і "Градіськ". Госпітальне судно може бути піддане огляду і навіть поставлено під тимчасовий контроль супротивником.

Військовополонені

Основні норми про режим військового полону містяться в III Женевській конвенції 1949 р., а також в першому Додатковому протоколі 1977 р. (ст. ст. 43 - 47).

Статус військовополонених надається законним учасникам військових дій, іменованих комбатантами. Їх коло було порівняно вузьким. Пригадаємо, що в середні віки лише лицар мав право застосовувати зброю, інші могли розраховувати тільки на роль зброєносця. Не тільки застосування зброї, але і володіння ним простими смертними жорстоко каралося. Причини подібного положення не вимагають пояснень. Поступово армія ставала все більш масовою, росло число допоміжного персоналу. У війну втягувалося все більше число осіб цивільного населення, повсталого населення, ополченців, руху опору, партизан. Гуманітарне право поступово легалізувало ці сили, одночасно обмежуючи їх певними умовами.

На відміну від минулого, коло осіб, яким надається статус військовополонених, визначено досить широко. До них віднесені особи з складу регулярних збройних сил, члени військових або добровольчих загонів, що входять до складу таких сил, а також поліцейських сил, руху опору, цивільних допоміжних сил, доданих військам, включаючи прокурорів, суддів, журналістів, священиків.

Умовами законності участі всіх цих осіб у військових діях є підпорядкування командуванню, що несе відповідальність за їх дії, підпорядкування внутрішній дисциплінарній системі, яка, крім усього іншого, покликана забезпечувати дотримання норм гуманітарного права.

Одна з найбільш складних проблем в цій сфері - виділення законних учасників військових дій від незаконних. Додатковий протокол 1977 р. понизив вимоги до загонів опору. Вони повинні відкрито носити зброю тільки під час військових дій і на очах у ворога. За загальним правилом, вони повинні мати відзнаки. В ході обговорення цих положень ряд держав висловили думку, що загони опору відкривають шлях збройному бандитизму і терористам, що прикриваються маскою руху опору. До певної міри цьому перешкоджає вимога дотримуватись норм гуманітарного права. Та все ж проблема залишається.

Таким чином, розвиток гуманітарного права йшов по лінії розширення кола законних учасників військових дій, яких воно бере під захист. В результаті значною мірою змінився зміст поняття комбатанта, тобто особи, що володіє правом безпосередньо брати участь у військових діях. Раніше до цієї категорії належав лише бойовий склад регулярної армії.

Особа з складу збройних сил не може претендувати на статус військовополоненого у разі захоплення під час заняття шпигунством. Така особа підлягає суду військового трибуналу. Але якщо вона було захоплене після виконання завдання і приєднання до своїх військ, то на нього розповсюджується режим військового полону. Шпигунство в даному випадку означає збір на території супротивника інформації військового значення особою з складу збройних сил країни, що знаходиться в конфлікті, здійснюване таємно або обманними методами. Від шпигунів слід відрізняти військових розвідників, які збирають інформацію у формі своїх збройних сил. У разі захоплення супротивником вони користуються правами військовополонених.

Не мають статусу комбатанта і не можуть розраховувати на режим військовополонених найманці. Найманець - це особа, що завербована для використання в збройному конфлікті, фактично бере участь у військових діях з метою отримання матеріальної винагороди. При цьому вона не повинне бути громадянином країни, що знаходиться в конфлікті, і проживати постійно на її території. Вона не входить до складу збройних сил сторони в конфлікті. Сказане дає можливість відрізняти від найманців осіб, що беруть участь в конфлікті не з матеріальних, а з інших міркуваннях (політичне співчуття, спільність ідеології, релігії).

Найманство є серйозною небезпекою, особливо для невеликих держав, що розвиваються. У 1989 р. Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням і навчанням найманців. Конвенція визнала найманство серйозним злочином, що зачіпає інтереси всіх держав, і зобов'язала учасників або передавати винних суду, або видавати.

Генеральна Асамблея ООН регулярно приймає резолюції, що засуджують держави, що допускають вербування, фінансування, навчання, транзит і використання найманців з метою повалення урядів інших держав. Уряди закликаються до вжиття відповідних заходів, включаючи законодавчі.

З моменту полонення відповідальність за військовополонених несе державу, що захопила їх, а не окремі командири, що, зрозуміло, не виключає кримінальної відповідальності останніх за злочини проти військовополонених. Військовополонений - не злочинець, а солдат, що виконував свій обов'язок. Його ізоляція пояснюється виключно військовою необхідністю. З військовополоненими належить поводитись гуманно. Будь-яка незаконна дія або бездіяльність, що спричинила смерть або заподіяла серйозну шкоду здоров'ю полоненного, є злочином.

У конфлікті неміжнародного характеру використання терміну "військовополонений" невірно юридично і політично. Тут мова йде про "затриманих", які статусом військовополоненого не володіють. Проте за ними передбачені певні права.

Заборонені медичні експерименти над полоненими. Має бути забезпечено захист від місцевого населення і залякування. Репресії також заборонені. полонені повинні якнайскоріше евакуюватися із зони битви. Полонений зобов'язаний повідомити тільки прізвище, ім'я, звання, дату народження і військовий номер. Відповіді на інші питання можуть бути дані виключно добровільно.

Табори полонених не повинні розташовуватися так, щоб запобігати обстрілу військових об'єктів. Вони розташовуються в достатньо безпечному місці на суші. Порушенням цього правила з'явилося розміщення великого числа аргентинських полонених на борту військових транспортних кораблів Великобританії під час конфлікту в 1982 р.

Табори повинні знаходитися під управлінням офіцерів дійсної служби. Полонені мають свого представника, що спостерігає за умовами їх життя і підтримує зв'язок з адміністрацією табору. Полонені забезпечуються необхідним одягом, їжею, медичним обслуговуванням.

Рядові полонені можуть використовуватися на роботах з урахуванням їх фізичного стану. Офіцери беруть участь лише в керівництві такими роботами. Виконана робота оплачується відповідним чином. Виключається робота військового характеру. Слідує, проте, враховувати, що в умовах військової економіки майже всі види робіт мають значення для війни. Участь в небезпечних для здоров'я роботах може мати місце тільки на добровільних засадах.

Полонені зберігають правосуб'єктність і можуть передавати юридичні документи через державу, що полонила їх, або через такі установи, як Комітет Червоного Хреста. Дозволяється отримання посилок допомоги, що поступають від Червоного Хреста.

Передбачена можливість призначення держави-покровительниці з числа нейтральних держав для спостереження за повагою прав полонених. Проте такі випадки рідкісні. Відповідні функції можуть здійснюватися МКЧХ. Під час конфлікту в Персській затоці 1990 - 1991 рр. Президент Комітету Червоного Хреста заявив протест проти відмови Іраку допустити його представників в табори полонених з складу військ коаліції.

Полонені підпорядковані законам і правилам, що діють в армії держави, що полонила їх. За злочини вони відповідають саме за цими законами. Невдала втеча спричиняє за собою лише дисциплінарну відповідальність. Той, хто знов потрапив в полон після втечі, що вдалася, не повинен каратися.

Після припинення військових дій полонені підлягають швидкій репатріації. Ще до цього слід репатріювати поранених і хворих. Після одужання вони не можуть використовуватися в даному конфлікті. Полонені, підозрювані у вчиненні злочинів, включаючи військові, можуть затримуватися до суду.

Інтернування

Іноземні громадяни можуть бути інтерновані такими, що воюють, тільки якщо інтереси безпеки роблять це абсолютно необхідним. Інтернований має право оскаржити рішення про його інтернування до суду і (або) в спеціально призначений для цього адміністративний орган.

Умови змісту інтернованих аналогічні тим, що і полонених, але у ряді відносин сприятливіші. Зокрема, сім'ї не повинні розлучатися. Місця утримання інтернованих не повинні знаходитися в місцевостях, небезпечних з військової точки зору.

Під час війни в Персській затоці 1990 - 1991 рр., після окупації Кувейту, громадяни західних держав містилися урядом Іраку як "гості" у важливих з військової точки зору місцях з метою запобігання атаці на них. Такого роду тактика "людського щита" у всіх випадках противоправна.

Зони безпеки

Міжнародне гуманітарне право заохочує створення зон безпеки і госпітальних зон за угодою воюючих сторін з метою забезпечення безпеки мирного населення. Такі угоди укладають через посередництво МКЧХ або держави-покровительки. Типова угода такого роду прикладена до I Женевської конвенції 1949 р. Ці зони не повинні мати військових установок. Вони не підлягають нападу.

З метою збереження життя людей або порятунку культурних цінностей можливе оголошення місцевості, що не "захищається" (звичайно це місто або заповідник, обмежені ділянки території, розташовані поблизу лінії фронту). Вони можуть стати об'єктом окупації супротивником без бою. За угодою воюючих сторін можуть встановлюватися і демілітаризовані зони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]