Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

16.11. 16.10. Міжнародні протоки і канали

16.10. Міжнародні протоки і канали

Морські протоки мають важливе значення для морського судноплавства, значно скорочуючи час в дорозі і витрати. Велике їх значення і для військового судноплавства, особливо це зачіпає інтереси крупних морських держав. Не випадково США практично в ультимативній формі поставили на Конференції ООН з морського права питання про максимальну свободу проходу військових кораблів через протоки. Найбільш важливі для судноплавства такі протоки, як Гібралтар, Ла-Манш та ін. Для наший країни особливе значення мають чорноморські протоки.

У Конвенції з морського права мова йде про міжнародні протоки.

Під міжнародними протоками розуміють природні водні шляхи, що з’єднують моря і океани, які використовуються для міжнародного судноплавства.

Конвенція з морського права не зачіпає проток, режим яких визначений спеціальними конвенціями. Прикладом можуть служити чорноморські протоки.

Визначальним чинником віднесення проток до даної категорії є їх використання для міжнародного судноплавства. Часто води проток є територіальним морем прибережних держав. Виключення з режиму цього моря робиться для міжнародного судноплавства.

Прибережні держави здійснюють свій суверенітет відносно вод, дна і надр протоки, а також повітряного простору над ним. Проте здійснення суверенітету відбувається відповідно до положень Конвенції. Прибережні держави приймають закони і правила щодо транзитного проходу також з урахуванням Конвенції з морського права. Іноземні судна зобов'язані дотримуватись цих правил. Цивільна і кримінальна юрисдикція відносно транзитних судів здійснюється прибережною державою в тому ж обсязі, що і при транзиті через територіальне море.

Чорноморські протоки

Режим проток визначений Конвенцією, підписаною в Монтрьо в 1936 р. Він передбачає свободу невійськового судноплавства для судів всіх країн. Що ж до військових кораблів, то вони повинні заздалегідь повідомляти уряд Туреччини. Тільки чорноморські країни можуть проводити через протоки лінійні кораблі і підводні човни. Для нечорноморських держав встановлені і інші обмеження відносно проходу військових кораблів в Чорне море.

У 1998 р. Туреччина заявила, що вона перешкодить перетворенню проток на нафтопровід для транспортування каспійської нафти і встановить жорсткіші правила судноплавства. Більш того, вона заявила про перейменування проток, відтепер вони називатимуться "Турецькі протоки". Відповідно до Конвенції з морського права закони і правила прибережної держави не повинні допускати дискримінацію іноземних судів, а їх застосування не повинно на практиці зводитися до позбавлення або утиску права транзитного проходу (ч. 2 ст. 42).

Міжнародні канали

Міжнародний морський канал- штучна гідротехнічна споруда, що сполучає міжнародні морські простори.

Такими каналами є Суецький, Кильський, Панамський та ін. Всі вони проходять по території тієї або іншої держави і знаходяться під її суверенітетом. Проте з урахуванням їх значення для міжнародного судноплавства для них встановлений особливий режим.

Суецький канал - штучний шлях з Середземного моря в Індійський океан, щопроходить по території Єгипту . Має важливе економічне і стратегічне значення. Правовий режим був визначений Конвенцією про Суецький канал 1888 р. Канал був відкритий для торгових і військових кораблів не тільки в мирний, але і у військовий час, незалежно від державної приналежності. Каналом користуються навіть військові кораблі держав, що знаходяться у стані війни. Проте в каналі, в його портах і прилеглих водах на відстані в три морські милі заборонені будь-які дії, здатні створити ускладнення для судноплавства.

У 1957 р. Єгипет зареєстрував в ООН Декларацію про Суецький канал, яка є одностороннім міжнародно-правовим зобов'язанням. Єгипет зобов'язався поважати положення Конвенції 1888 р. і забезпечити свободу судноплавства по каналу.

Кильський канал - штучний шлях між Балтійським і Північним морем, що проходить по території ФРН . Його режим встановлений Версальським мирним договором 1919 р. Канал був відкритий як для військових, так і для торгових судів всіх держав, за винятком тих, які знаходяться у стані війни з Німеччиною. Свобода судноплавства по каналу підтверджена правилами плавання по Кильському каналу, прийнятими Урядом ФРН.

Панамський канал- штучний шлях між Атлантичним і Тихим океанами, що проходить по території Панами. Канал має велике стратегічне і економічне значення. Протягом довгого часу контролювався США. В результаті тривалої боротьби Панама добилася від США двох нових договорів - про Панамський канал і про нейтралітет і функціонування Панамського каналу. Договори закріпили суверенітет Панами над каналом. Останній визнаний постійно нейтральним, вільним для судноплавства всіх країн. Разом з тим США добилися визнання за собою деяких особливих прав, зокрема вони є гарантом нейтралітету каналу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]