Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

1.3. 1.2. Об'єкт та предмет міжнародного права

1.2. Об'єкт та предмет міжнародного права

Таблиця

Об'єктом міжнародного права є міжнародні (міждержавні) відносини.

Таблиця

Об'єкт права - це те, на що направлена його дія, що воно покликане регулювати. Таким об'єктом завжди є суспільні відносини. Природа відносин визначає і характерні риси регулюючого їх права. Право має бути здатним регулювати даний вид суспільних відносин.

Міждержавні відносини істотно відрізняються від інших видів суспільних відносин, включаючи міжнародні відносини, що не носять міждержавного характеру. Їх суб'єкти незалежні від якої б то не було влади і володіють вищою, суверенною владою. Принципова відмінність міждержавних відносин від внутрідержавних визначила істотну відмінність міжнародного права від внутрішньдержавного не тільки за змістом, але й за механізмом дії.

Таблиця

С.В. Черніченко пише: "Специфіка відносин між державами як об'єкту міжнародно-правового регулювання зумовлює і специфіку методу їх регулювання"

Міжнародні відносини зв'язують держави в єдину систему, в міжнародне співтовариство, найбільшу соціальну систему. Єдність системи, що заглиблюється, вимагає, щоб вона регулювалася не тільки по частинах, але і як єдине ціле. У цьому причина зростання числа і значення універсальних норм міжнародного права і міжнародних організацій.

Вельми поширена думка, згідно якої суспільство створюється правом. Вважають також, що міжнародне співтовариство утворюється нормами міжнародного права. Насправді право породжується суспільством для обслуговування його інтересів. У цьому сенс римського ibi societas, ubi jus (де суспільство, там і право).

Відома точка зору, згідно якої об'єктом міжнародного права є все те, з приводу чого суб'єкти вступають в правовідносини, а саме: дії, матеріальні і нематеріальні блага. В результаті міжнародне право в цілому виявляється безоб’єктним, оскільки об'єкт є лише у конкретних правовідносин. Дії суб'єктів, матеріальні і нематеріальні блага відображають різні аспекти одного і того ж явища - міжнародних відносин, які є взаємодією суб'єктів з приводу певних благ.

Право не здатне впливати на предмети матеріального світу. Договір про передачу території однією державою іншій не робить на неї ніякого впливу. Він визначає відносини держав з приводу даної території. Будучи різновидом соціального управління, міжнародно-правовим регулюванням є управління суспільними відносинами, а не речами.

Таблиця

Слід розрізняти об'єкт права і предмет правовідносин.

Таблиця

Предметом міжнародно-правових відносин є все те, з приводу чого сторони вступають в правовідносини.

Предметом, наприклад, можуть бути дії (договір про співпрацю), утримання від дій (договір про ненапад), матеріальні і нематеріальні блага (територія, співробітництво). Такого роду предмети входять в поняття "Міжнародні відносини". Відносини не можуть бути безпредметними. Вони завжди здійснюються з приводу чого-небудь.

Серйозне значення має питання про розмежування об'єктів міжнародного і внутрішнього права. Фахівці констатують розширення об'єкту міжнародного регулювання за рахунок скорочення сфери виключно внутрішнього регулювання. Проте нерідко до цього питання підходять спрощено. Вважають, що достатньо згадки того або іншого питання в міжнародному акті, щоб він перестав належати до внутрішньої юрисдикції держави. Стверджують, що не об'єкт регулювання, а джерело права слугує критерієм відмінності внутрішньої і міжнародної сфери. Треба відзначити, що деколи практика дає підстави для подібної думки.

<="" div="">

Об'єктом міжнародного права залишаються міждержавні відносини з приводу вирішення внутрішньої проблеми. Наприклад, угода України з Швейцарією про спільну розробку континентального шельфу Чорного моря регулює міждержавні відносини, а рішення про розробку континентального шельфу є внутрішньою справою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]