Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

16.3. Територіальне море

Територіальне море– це пояс морських вод, що прилеглий до сухопутної території держави або до її внутрішніх морських вод завширшки не більше 12 морських миль.

Україна, як і більшість держав, встановила ширину територіального моря в 12 морських миль.

Територіальне море, його дно і надра, а також розташований над ним повітряний простір знаходяться під суверенітетом прибережної держави. Разом з тим визнається право мирного проходу іноземних судів через територіальне море. Це є компромісом між суверенітетом держави і інтересами міжнародного судноплавства.

Прохід вважається мирним, якщо не порушуються мир, добрий порядок і безпека прибережної держави. Прохід має бути безперервним і швидким. Під час проходу судна дотримуються встановлених відповідно до міжнародного права правила прибережної держави.

Особливий режим передбачений для плавання по трасах Північного морського шляху, який розглядається як єдина національна транспортна комунікація РФ, що склалася історично. Плавання здійснюється відповідно до спеціальних правил, що встановлюються Росією.

  Кримінальна юрисдикціяприбережної держави не розповсюджується на іноземне судно, що проходить через територіальне море. Виняток становлять випадки, коли:

а) наслідки злочину розповсюджуються на прибережну державу;

б) злочином порушується спокій в країні або порядок в територіальному морі;

в) капітан судна, дипломатичний представник або консул держави прапора звертаються за допомогою;

г) необхідно прийняти заходи для припинення торгівлі наркотичними засобами.

Інша справа, коли судно проходить через територіальне море після виходу з внутрішніх вод. У такому разі прибережна держава має право робити будь-які заходи, що вирішуються його законодавством для арешту або розслідування на борту іноземного судна. Якщо іноземне судно проходить через територіальне море, не заходивши у внутрішні води, то прибережна держава не може здійснювати на борту судна арешт якої-небудь особи або проводити розслідування. Виняток становлять випадки, що стосуються захисту морського середовища і порушень норм про захист виключної економічної зони і континентального шельфу.

Цивільна юрисдикція.Прибережна держава не може зупиняти іноземне судно, що проходить через територіальне море, з метою здійснення цивільної юрисдикції відносно будь-якої особи, що знаходиться на його борту.

Заходи стягнення або арешт у цивільній справі можуть бути застосовані по зобов'язаннях або через відповідальність, які виникли під час проходу або для проходу судна через води прибережної держави.

Прибережна держава також має право застосовувати заходи стягнення або арешт у цивільній справі відносно іноземного судна, що знаходиться на стоянці в територіальному морі або що проходить через нього після виходу з внутрішніх вод.

Чіткі правила про юрисдикцію далеко не прості в застосуванні на практиці. Тому при застосуванні вказаних правил доводиться використовувати також інші норми міжнародного і внутрішнього права держави.

Наприклад, в 1996 р. у британських берегів потерпів аварію танкер "Сі Емпресс". З нього витекло близько 70 тис. тонн нафти. Навколишньому середовищу була спричинна значна шкода. Виникло питання про відповідальність. Виявилось, що танкер перевозив британську нафту в США. Побудований він був в Іспанії, належить норвезькій компанії, зареєстрований на Кіпрі, плаває під ліберійським прапором, управляється шотландською компанією, що діє за угодою з французькою фірмою, команда російська.

Іноземні військові кораблі і інші державні судна, експлуатовані в некомерційних цілях, володіють імунітетом і в територіальному морі. Проте вони зобов'язані дотримувати правила проходу, встановлені прибережною державою. Інакше їм може бути запропоновано покинути територіальне море. За шкоду, заподіяну прибережній державі військовим кораблем або іншим державним некомерційним судном, відповідальність несе держава прапора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]