Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

14.5. 14.4. Роззброєння і міжнародна безпека

14.4. Роззброєння і міжнародна безпека

Під роззброєнням слід розуміти комплекс заходів, спрямованих на обмеження і зменшення озброєнь держав і військових блоків.

Розрізняютьуніверсальнеірегіональнероззброєння. Перше проводиться в масштабах всієї планети Земля, друге — в межах окремих регіонів.

У міжнародному праві склався принцип роззброєння. Він зобов'язує держави:

1) суворо дотримуватись чинних норм про роззброєння;

2) брати участь у договорах і заходах щодо роззброєння;

3) прагнути до вироблення нових норм з роззброєння.

Питання роззброєння обговорюються і вирішуються в рамках ряду міжнародних форумів. Першим серед них слід назвати Генеральну Асамблею ООН, що розглядає загальні принципи роззброєння. Питаннями роззброєння займаються також Комітет з роззброєння і міжнародної безпеки (Перший комітет)и Комісія ООН з роззброєння.

Єдиним багатостороннім переговорним форумом міжнародного співтовариства для вироблення угод по роззброєнню є Конференція з роззброєння. Конференція складається з 61 держави і діє на основі консенсусу. В рамках даної Конференції були підготовлені для підписання два документи: Конвенція про заборону хімічної зброї і Договір про всеохоплюючу заборону ядерних випробувань.

В XX ст. в багатьох державах з'явилася зброя масового знищення (ЗМЗ). Мова йде перш за все про бактеріологічну (біологічну), хімічну та ядерну зброю. Якщо таку зброю застосувати, то її жертвами стануть не десятки, а сотні мільйонів людей. Природно, виникло питання, як запобігти такиму цілком вірогідним подіям. Держави прийшли до єдино правильного рішення: укласти угоди про заборону і знищення або обмеження ЗМЗ.

Бактеріологічна (біологічна) зброя.

В квітні 1972 р. була відкрита для підписання Конвенція про заборону розробки, виробництва і накопичення запасів бактеріологічного (біологічної) і токсичної зброї і про їх знищення. Цей документ, що набув чинності 26 березня 1975 р., забороняє розробку, виробництво і накопичення біологічних препаратів, що містять токсини, а також передбачає знищення такої зброї і засобів її доставки. У Конвенції беруть участь 150 Україна.

Конвенція була першим міжнародним документом, який поставив поза законом один з видів зброї масового знищення.

Хімічна зброя. У 1993 р. була відкрита для підписання Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і про її знищення. Документ набув чинності 29 квітня 1997 р. Конвенція є першим багатостороннім договором, що не тільки забороняє вид зброї масового знищення але й передбачає механізм перевірки військових і цивільних хімічних об'єктів. Конвенція передбачила створення Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) з штаб-квартирою в Гаазі.

Згідно Конвенції, держави зобов'язані ліквідовувати свої запаси хімічної зброї.

Ядерна зброя міжнародним правом поки не заборонено. Разом з тим є ряд обмежень по її розповсюдженню і вдосконаленню.

5 серпня 1963 р. був відкритий для підписання Договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, в космічному просторі і під водою, який також відомий під назвою Московського договору.

Договір, учасниками якого стали понад 130 держав, став одним з перших кроків міжнародного співтовариства по забороні гонки ядерних озброєнь. Він запобіг подальшому зараженню планети радіоактивними осіданнями. Значення Московського договору і в тому, що він відкрив шлях для подальших великих міжнародних домовленостей у сфері обмеження і скорочення ядерної зброї, її нерозповсюдження в світі.

Саме цей Договір створив умови для подальших домовленостей по забороні ядерних випробувань, кульмінацією яких став Договір про всеохоплюючу заборону ядерних випробувань (ДВЗЯВ) 1996 р., що охопив забороною і ядерні вибухи. За умовами ДВЗЯВ для набуття чинності його необхідно, щоб він був ратифікований 44 конкретними державами, зокрема всіма ядерними. З семи ядерних країн в Договорі беруть участь тільки три — Велика Британія, Росія і Франція. Договір ще не підписали Індія і Пакистан, підписали, але не ратифікували Китай і США.

1 липня 1968 р. був відкритий для підписання Договір про нерозповсюдження ядерного зброї (ДНЯЗ), що є основою міжнародного режиму нерозповсюдження ядерної зброї (набув чинності 5 березня 1970 р.). Суть ДНЯЗ полягає в створенні надійних гарантій нерозповсюдження ядерної зброї. Договір передбачає, щоб держава що володіє ядерною зброєю і що бере участь в ДНЯЗ, не передавала кому б то не було ядерної зброї або інші ядерні вибухові пристрої, а також контроль над такою зброєю або вибуховими пристроями ні прямо, ні побічно (ст. 1). У свою чергу, держава, що не володіє ядерною зброєю і що бере участь в ДНЯЗ, зобов'язується не проводити і не набувати яким-небудь іншим способом ядерної зброї або інші ядерні вибухові пристрої, а також не приймати якої б то не було допомоги у виробництві такої зброї (ст. 1,2).

Контроль за дотриманням положень ДНЯЗ покладений на спеціальну міжнародну організацію — Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Механізм контролю полягає в тому, що держава, яка що стало учасником ДНЯЗ, укладає угоду з МАГАТЕ, за якою зобов'язується всю свою діяльність в галузі використання атомної енергії в мирних цілях поставити під контроль МАГАТЕ, яка не тільки не перешкоджає використанню державами ядерної енергії в мирних цілях, але і надає допомогу в цьому.

Кожні п'ять років скликається Конференція з розгляду дії Договору. На Конференції 1995 р. Договір був продовжений безстроково. На Конференції 2000 р. був прийнятий документ з переліком розрахованих на перспективу заходів багатостороннього характеру в галузі зміцнення режиму нерозповсюдження і роззброєння.

Після підписання ДНЯЗ два чинники турбували світову спільноту. По-перше, ряд так званих навколоядерних держав, які за своїми економічними і технічними можливостями могли б мати ядерну зброю, і не стали учасниками ДНЯЗ. У їх числі називали такі держави, як Ізраїль, Ірак, Іран, КНДР. По-друге, останніми роками у зв'язку із збільшеною загрозою міжнародного тероризму не виключається можливість попадання ядерної зброї в руки терористів, які можуть шантажувати світове співтовариство загрозою його застосування. Саме тому дуже важливо досягти того, щоб ДНЯЗ став універсальним міжнародним договором.

Крім того, важливо посилити контроль за використанням, транспортуванням і зберіганням ядерних компонентів.

Одному з заходів, що сприяють міжнародній безпеці, є нерозповсюдження балістичних ракет, тобто ракет, які після виключення двигунів здійснюють політ по балістичній траєкторії. З цією метою розроблений Міжнародний кодекс поведінки по запобіганню розповсюдженню балістичних ракет (МКП), який в силу поки не вступив. В даний час МКП є документом політичного характеру, що є зведенням основних принципів поведінки у сфері ракетного нерозповсюдження.

Без'ядерні зони

Без'ядерні зони створюються з метою зміцнення режиму нерозповсюдження ядерної зброї. Вони існують як на державних територіях, так і на просторах міжнародної території.

Без'ядерними зонами є:

1) Антарктика — за Договором про Антарктику 1959 г.;

2) космічний простір, включаючи Місяць і інші небесні тіла, — за Договором про космос;

3) дно Морів і океанів і їх надра (ці простори вільні від всіх видів ЗМЗ) за Договором про нерозміщення у вказаних просторах ЗМЗ 1971 г.;

4) Латинська Америка за Договором Тлателолко 1967

5) південна частина Тихого океану — за Договором Раротонга 1985 г.;

6) Південно-східна Азія за Бангкокським договором;

7) Африка — по Договору Пеліндаба 1996 г.;

8) архіпелаг Шпіцберген — за Договором про Шпіцберген 1920

9) Аландськие острови, що належать Фінляндії, — за Договором про Аландські острови1920 р.

Договір про відкрите небо (ДВН) був підписаний 24 березня 1992 р., набув чинності 1 січня 2002 р. Число держав — учасників Договору продовжує збільшуватися. У 2002 р. до ДВН приєдналися Фінляндія, Латвія, Литва, Боснія і Герцеговина, Хорватія. ДВН дозволив державам-учасникам проводити наглядові польоти над їх територіями. Перші польоти почалися I серпня 2002 р. Росія в рамках ДВН в 2002 р. провела наглядові польоти над територіями Великобританії, Німеччині. Туреччини, Італії і ряду інших країн (10 місій). У свою чергу, Російська Федерація приймала місії відкритого неба Туреччини, Греції, США і інших держав (шість місій).

Значення ДВН полягає в тому, що він, доповнює інші багатосторонні режими роззброєння і є ефективним інструментом забезпечення транспарентності (відвертості) військової діяльності держав-учасників.

В рамках ДВН належить і далі удосконалювати механізм підготовки і проведення наглядових польотів, уточнювати деякі положення Договори, що забезпечують необхідний баланс між правами і зобов'язаннями його учасників.

Російсько-американські угоди по обмеженню озброєнь

У 70-і роки XX в. дві наймогутніші у військовому відношенні держави миру — СРСР і США — досягли стратегічної рівноваги у військовій сфері. При цьому обсяги і якість ядерних озброєнь двох країн дозволяли кожній з них у разі потреби декілька десятків раз знищити один одного. Решта ядерних країн значно відстала від СРСР і США. Далі накопичувати і удосконалювати ядерні озброєння і засоби їх доставки, з тим щоб обігнати один одного в цьому змаганні Радянський Союз і США вважали безглуздим, оскільки жодна держава не дозволила би зробити це.

СРСР і США прийшли до взаємної згоди приступити до розробки і укладання двосторонніх угод по обмеженню і скороченню стратегічних наступальних і оборонних озброєнь. З цією метою СРСР (пізніше Росія) і США розробили і уклали наступні угоди.

1.Угода про заходи по зменшенню небезпеки виникнення ядерної війни. Підписана і набула чинності 30 вересня 1971 р. Є безстроковою. Передбачає повідомлення сторонами один одного у випадку різних інцидентів і в інших ситуаціях, які могли б створювати небезпеку виникнення ядерної війни.

2.Угода про запобігання ядерної війни. Підписана і набула чинності 22 червня 1973 р. Є безстроковою. Сторони узяли на себе зобов'язання по усуненню небезпеки ядерної війни і застосування ядерної зброї; утримуватися від загрози силою в обставинах, які можуть поставити під загрозу міжнародний мир і безпеку.

3.Договір про обмеження систем протиракетної оборони (ПРО). Підписаний 26 травня 1972 р., набув чинності 3 жовтня 1972 р. Носив безстроковий характер. Впродовж більше 30 років служив основою стратегічної стабільності, стримував і жорстко обмежував розвиток оборонної складової стратегічних сил обох сторін. 13 червня 2002 р. США в односторонньому порядку вийшли з Договору по ПРО.

4.Тимчасова Угода про деякі заходи в сфері обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-1). Підписана 26 травня 1972 р., набула чинності 3 жовтня 1972 р. Термін дії складав п'ять років. Сторони зобов'язалися не починати будівництво додаткових стаціонарних пускових установок міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) наземного базування, а також обмежити кількість пускових установок балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) і самих таких човнів.

5.Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь — 2 (ОСВ-2). Підписаний 18 червня 1979 р. Передбачав, зокрема, зобов'язання сторін обмежити з 1 січня 1981 р. пускові установки МБР, БРПЛ, а також балістичні ракети класу «повітря — земля» (БРВЗ) сумарною кількістю, що не перевищує 2250 одиниць і приступити до обмеження тих озброєнь, які були б на цю дату понад цю сумарну кількість.

6. Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (РСМД). Підписаний 8 грудня 1987 р., набув чинності 1 червня 1988 р. До 31 травня 1991 р. був повністю завершений процес ліквідації більше 2,5 тис. ракетних засобів наземного базування СРСР і США двох класів — середній дальності (від 1000 до 5500 км.) і меншої дальності (від 500 до 1000 км.), а також їх пускових установок, допоміжних споруд і допоміжного устаткування, районів розгортання, ракетних операційних баз і ракетних допоміжних об'єктів.

7.Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Підписаний липня 1991 р., набув чинності 5 грудня 1994 р. Термін закінчення дії — 5 грудня 2000 р. з можливим продовженням. 5 грудня 2001 р. завершився 7-річний період, що передбачає скорочення до 1600 носіїв СНО (МБР, БРПЛ і важкі бомбардувальники — ТБ) і 6000 боєзарядів, що числяться за ними. Учасниками даного Договору є Росія, Білорусія, Казахстан, Україна і США. Ліквідація СНВ на території Казахстану і України, які стали членами ДНЯЗ, завершена.

8.Договір про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-2). Підписаний Росією і США 3 січня 1993 р. Ратифікований Російською Федерацією 6 травня 2000 р. В силу не вступив, оскільки не ратифікований США, Якби цей Договір набув чинності, Росія і США повинні були б скоротити свої СНВ рівня в боєзарядів. Заборонялися б МБР з тими, що розділяються головними частинами (РГЧ), зокрема винні були б повністю ліквідовуватися важкі МБР.

9.Договір про скорочення наступальних озброєнь (СНВ). Підписаний 24 травня 2002 р. Набув чинності в червні 2003 р. Договір передбачає скорочення сумарної кількості стратегічних ядерних боєзарядів до 31 грудня 2012 р. При цьому Договір діятиме до 5 грудня 2009 р. і за згодою сторін може бути продовжений і далі. Це означає що стратегічні наступальні потенціали Росії і США щонайменше до кінця цього терміну знаходитимуться під подвійним взаємодоповнюючим обмеженням відразу двох договорів. У Договір про СНВ закладені умови для його подальшого збагачення, зміцнення і розвитку, чим займатиметься спеціально створювана Двостороння комісія з його виконання.

Договір про СНВ став можливий багато в чому завдяки новим стратегічним взаєминам між Росією і США, що складаються перед новими погрозами і зафіксованим в прийнятій в травні 2002 р. Спільній декларації, а також завдяки підтвердженню сторонами тісного взаємозв'язку між стратегічними наступальними і оборонними озброєннями.

10.Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНВ-2). Підписаний 8 квітня 2010 р. Договір обмежує кількість розгорнутих ядерних боєзарядів для кожної сторони до 1550 одиниць. Кількість стратегічних носіїв не має перевищувати 800, кількість розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) розгорнутих балістичних ракет підводних човнів (БРПЧ) і розгорнутих важких бомбардувальників не має перевищувати 700. Договір набуде чинності після ратифікації його державами.

Запобігання незаконному розповсюдженню технологій, науково-технічної інформації і послуг, які можуть бути використані при створенні зброї масового знищення. Експортний контроль з боку держав з метою недопущення незаконного розповсюдження технологій, науково-технічної інформації і послуг, які можуть бути використані при створенні зброї масового знищення, засобів її доставки, озброєння і військова техніка, відіграє важливу роль в справі забезпечення міжнародної безпеки.

Такий контроль створювався як інструмент запобігання розповсюдження зброї масового знищення і засобів її доставки. За умов, коли ряд держав намагаються отримати доступ до технологій розробки власної ядерної і ракетної зброї, експортний контроль продовжує залишатися одним з найважливіших способів підтримання міжнародній стабільності. Країни, що не мають зброї масового знищення і що працюють над її створенням, роблять спроби купити окремі компоненти і технології через посередників і використовувати їх в своїх військових програмах. Збільшення числа держав, що володіють, зокрема, ядерною зброєю, приведе до загального зниження міжнародної стабільності. Крім того, із зростанням вражаючих чинників і зниженням габаритів засобів знищення з'являється реальна загроза використання такої зброї міжнародними терористичними організаціями. Тому контроль над експортом зброї і технологій, які можуть бути використані для його створення, став частиною політики більшості розвинених країн.

В даний час діє п'ять міжнародних організацій, пов'язаних з проблемами експортного контролю: Комітет Цангера і Група ядерних постачальників (обидві організації займаються запобіганням розповсюдження товарів і технологій, які можуть бути використані при створенні ядерної зброї); Режим контролю за ракетною технологією (організація займається контролем і запобіганням розповсюдженню технологій створення ракетних засобів доставки зброї масового знищення); Вассенаарські домовленості (організація займається контролем за експортом звичайних озброєнь, товарами і технологіями подвійного призначення); Австралійська група (організація займається запобіганням розповсюдженню хімічної і біологічного зброї).

* * *

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]