Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.doc
Скачиваний:
297
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.72 Mб
Скачать

11.7. 11.6. Дія договорів

11.6. Дія договорів

Принцип добросовісного виконання зобов'язань по міжнародному праву зобов'язує держави сумлінно реалізовувати в життя ухвали договору в міжнародній і внутрішній сфері. Відомо немало критичних висловів державних діячів щодо надійності договорів. Проте жоден з них не міг без них обійтися, а довільна відмова від договору завжди спричиняла за собою негативні наслідки.

Р. Райлендс (британськийого парламентар XIX в.) : "Договори подібні до кірки пирога, вони готуються для того, щоб бути порушеними".

Шарль де Голль: "Договори подібні до троянд і молодих дівчат; вони зберігаються поки зберігаються".

Але існує і інша думка: "Договори подібні до жінок; жінка завжди жінка, а договір завжди договір".

Добросовісне виконання означає, що сторони зобов'язані зробити все від них залежне для реалізації договору. Принцип сумлінності забороняє зловживання договірними правами, тобто використання на шкоду правам і законним інтересам інших суб'єктів. Відмова від договору допустима тільки відповідно до міжнародного права. Не можна посилатися на своє внутрішнє право як на підставу для невиконання договору.

Декілька особливий характер дії мають універсальні правотворчі конвенції. Вони значною мірою є кодифікацією існуючих норм. Тому ухвали таких конвенцій не можуть ігноруватися і до набуття чинності.

У цьому плані представляє інтерес рішення Міжнародного суду у справах про континентальний шельф Північного моря. Щодо Женевської конвенції про континентальний шельф Суд заявив: більше половини держав стала або стануть її сторонами, і тому слід вважати... реально або потенційно діють в здійснення Конвенції".

Договір, як і закон, зворотної сили не має. Він діє лише відносно поведінки, що має місце після набуття ним чинності. Проте учасники можуть додати договору зворотної сили.

Договір діє протягом зазначеного в ньому терміну. Існують договори безстрокові. Термін дії договору може бути продовжений на умовах, що передбачені в ньому або за взаємною згодою. Це називається пролонгацією. Вона має здійснюватися до закінчення терміну дії. Після цього можна відновити дію договору, що іменується реновацією. Реновація здійснюється за угодою учасників. Масова реновація в односторонньому порядку була передбачена мирними договорами 1947 р. і здійснювалася шляхом нотифікації держав-переможець.

Пролонгація іменується автоматичною, якщо згідно ухвалам договору для цього не потрібні ніякі дії. Якщо такі дії необхідні, то пролонгація називається ініціативною.

Якщо в договорі закріплено, що він обумовлений іншим договором або що він не повинен вважатися несумісним з іншим договором, то переважною силою володіють ухвали відповідного іншого договору. Коли всі учасники попереднього договору беруть участь в новому договорі з тих же питань, то попередній договір застосовується в тій мірі, в якій його ухвали не суперечать новому договору.

Якщо не всі учасники нового договору є сторонами попереднього, то:

а) між учасниками обох договорів застосовується вказане вище правило;

б) між учасником обох договорів і стороною тільки в одному з них діє договір, в якому вони беруть участь.

Досить часто договори містять положення про те, що вони не не спричиняють шкоду зобов'язанням сторін по інших договорах, включаючи договори з третіми державами. В такому разі договір слід тлумачити так, щоб він не вступав в суперечність з іншими зобов'язаннями.

Порядок здійснення договорів регулюється значною мірою внутрішнім правом. В Україні головна відповідальність за виконання договорів лежить на Кабінеті Міністрів України. В міру ускладнення заснованих на зобов'язань набувають поширення різного роду міжнародні органи, покликані сприяти виконанню договорів. Багато двосторонніх договорів передбачають установу в цих цілях змішаних комісій, що складаються з рівного числа представників сторін. Важлива роль в цьому належить міжнародним організаціям.

Перегляд договорів

Перегляд (ревізія) договору проводиться за допомогою поправок, змін, доповнень. Зміна змісту договору може мати місце тільки за угодою учасників. Якщо учасники не домовилися про інше, то до перегляду договору застосовуються ті самі правила. Перегляд договору зазвичай здійснюється у зв'язку із зміною обставин. На це посилалася, наприклад, декларація урядів США, Великобританії і Франції 1951 р. про перегляд мирного договору 1947 р. з Італією. Після припинення існування Організації Варшавського договору був здійснений перегляд всієї системи політичних договорів між СРСР і колишніми учасниками Варшавського договору.

Пропозиція про зміну договору повинна доводитися до відома всіх учасників. Угода про зміну не зв'язує учасників договору, які не прийняли цю угоду. Для них діє договір без змін. Якщо держава стає стороною в переглянутому договорі, то для неї обов'язковий тільки цей договір.

Багатосторонній договір може бути змінений у взаєминах двох або декількох учасників за умови, що така можливість передбачена або принаймні не заборонена договором. При цьому зміна не повинна зачіпати права решти учасників і бути несумісним з цілями договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]