Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лачинов В.М., Поляков А.О. Інформодинаміка [укр.язык].doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
5.23 Mб
Скачать

8.3.4. Реалізація розкриваності.

Вибір засобу реалізації розкриваності підказує сама структура і спосіб розкриття об’єкта. Всередину, у бік фізичних структур даних формалізм вже є, він визначений алгеброю В*-дерев, а також набором додаткових правил, пов’язаних з обмеженнями, по-перше, мови реалізації, а, в других, логічного (операційного) середовища і фізичної реалізації (апаратури) в якій виконана мова і продукт.

У кожній такій реалізації суттєво скінчений набір правил можна вважати таким, що “працює за умовчанням”.

Далі природно доповнити цей набір метаправилами відображення структури об’єкта (моделі даних) в правила мови реалізації В*-моделей. Нарешті, доповнимо набір гіперправилами відображення зовнішньої логічної моделі в модель даних. У результаті ми отримаємо як би “здвоєну” W-граматику, “склеєну одна до одної” за набором метаправил.

Коректність роботи “нижньої” частини здвоєної W-граматики сумнівів не викликає, якщо реалізація виконана правильно і з логічної точки зору, і з позиції програмного середовища.

Питання про те, чи буде коректною реалізацією “верхня” половина W-граматики цікава лише з теоретичної точки зору. Тут ми обмежимося чисто практичними міркуваннями – це можна зробити, просто обмежуючи конкретні реалізації правил на тому чи іншому рівні {106. Довести це не складно – це скінчена індукція на скінченному (на кожному кроці) носієві.}.

За подальшими подробицями можна звернутися до документації із qWord, оскільки можливі тут один - два приклади більшої ясності не внесуть, а місця займе досить багато.

Тобто як засіб реалізації CRR необхідно як і у В*-деревах узяти формальний апарат W-граматики. Це буде “специфічна реалізація W-граматики”, як відзначає автор – розробник qWord. Так, звичайно, все це представляється досить простим, але тільки тоді, коли все це вже зроблено. Залишається, звичайно, питання адекватності реалізації {107. Тут, нарешті, необхідно уточнити поняття адекватності, що використовується тут і вище . Йдеться про адекватність у найширшому сенсі, тобто всій предметній галузі разом з історією її розвитку і всією сукупністю задач, які будь-коли вирішуватимуться. Відповідно, йдеться про “вічно зелені системи” (системи, що існують лише як процес, а такі всі відкриті системи), “адекватна” термінологія яких фактично ще не склалася за незатребуваністю до теперішнього часу.}, але це вже мистецтво конструктора – мистецтво вибору бажаного із багатьох рівноправних альтернатив.

Представляється природним використовувати підхід CRR для розкриття системи і в інших напрямах, використовуючи при цьому цілком стандартні засоби, тобто механізм “вікон” в його стандартизованому в операційному середовищі вигляді, ідеологію GU–CHU-інтерфейсу тощо. Хоча це не завжди економно, та зате забезпечує відкритість продукту у бік операційної системи і апаратури, що важливо, доки існує безліч їх суттєво різних реалізацій.

8.3.5. Уніфіковане подання об’єкта.

Так, йдеться саме про уніфіковане подання об’єктів, а не про універсальне, оскільки воно може змінювати свій вигляд у міру зміни зовнішнього середовища – ПЗ і його логічних моделей, але ніяк не претендує на те, що апріорі містить всі логічні моделі. Як таке подання qWord пропонується фрейм {108. Фактично, це суттєва модифікація поняття фрейма за М. Мінським. } - подвійна динамічна структура, яка може бути:

  • декларативною;

  • процедурною;

  • метаописом (метапроцедурою);

  • комбінацією вище переліченого.

Зовнішнє, візуальне подання такого фрейма, виконане у вигляді комплекту вікон із стандартними атрибутами, а також атрибутами, що забезпечують подання даних у реляційній чи ієрархічній моделях (чи їх комбінації). Подання у міру потреби може бути змінене чи доповнене. Структура зберігання фрейма – стандартна, у В*-моделі.

Розкриваність фрейма досягається:

  • назовні – шляхом породження нових фреймів, зокрема “узагальнення”, а також породження “зразків фреймів”;

  • всередину – шляхом використання “узагальненого поняття”, “узагальненого атрибуту” і/або розкриття за атрибутами.

За цією ж моделлю виконані і подання інтерфейсів, і інших компонентів системи для тих випадків, коли виникає необхідність роботи із ними. За подальшими подробицями доречно звернутися до документації з qWord.