Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 553. Творення правил

(a) Цей параграф застосовується відповідно до його положень, окрім випадків, які стосуються:

(1) питань військової та зовнішньої політики Сполучених Штатів; або

(2) питань управління агентством або його кадрами чи публічною власністю, кредитами, субсидіями, грошовою допомогою та контрактами.

(b) Загальне повідомлення про запропоновані проекти правил публікуються у Федеральному реєстрі, за викнятком актів, адресованих конкретним особам і доведених до їхнього відома шляхом особистого повідомлення або згідно з іншим порядком, встановленим законом.

Таке повідомлення містить:

(1) інформацію про час, місце та характер процедури публічного творення правил;

(2) посилання на правові повноваження, відповідно до яких пропонується прийняти певне правило; а також

(3) умови або суть запропонованого правила чи опис суб'єктів і питань, що підпадають під його дію.

За винятком випадків, коли необхідність повідомлення або проведення слухань встановлена законом, цей параграф не застосовується:

(A) до правил тлумачення, загальнополітичних заяв або правил організації, процедури та практики агентства; або

(B) у випадку, коли агентство обгрунтовано вирішить (а також включить до правил, які приймаються, запис і коротке обгрунтування рішення), що повідомлення та публічні процедури прийняття акта не мають ніякого практичного значення, є зайвими або суперечать публічним інтересам.

(c) Після направлення повідомлення відповідно до вимог цього параграфа агентство надає зацікавленим особам можливість взяти участь у творенні правил шляхом подання письмових даних, поглядів або аргументів з або без можливості їх усної презентації. Після розгляду відповідного питання агентство вносить до прийнятих правил точно сформульовану загальну заяву про їх підстави та цілі. Коли закон вимагає прийняття правил після проведення слухань агентства, то застосовуються положення параграфів 556 і 557 цього титулу замість цього параграфа.

(d) Необхідні публікація або повідомлення про прийняті правила здійснюються не пізніш, ніж за ЗО днів до набуття ними чинності, окрім:

(1) тих правил, якими передбачено або визнано виняток чи знято обмеження;

(2) правил тлумачення чи заяв загальнополітичного змісту; або

(3) випадків, коли є інші обгрунтовані причини, визначені агентством в опублікованих правилах.

(є) Кожне агентство дає зацікавленій особі право внести подання про прийняття, внесення змін та відкликання правил.

431

>>>432>>>

§ 554. Вирішення справи237

(a) Цей параграф застосовується згідно з його положеннями у кожному випадку вирішення справи, яке відповідно до вимог закону оформлюється у вигляді протоколу після надання агентству можливості проведення слухання у справі, за винятком випадків, коли:

(1) питання підлягає подальшому розгляду de novo у суді;

(2) питання стосується призначення і строку перебування на посаді службовця, окрім суддів адміністративного права, призначених відповідно до параграфа 3105 цього титулу;

(3) рішення у справі базуються виключно на матеріалах проведення розслідування, перевірок чи виборів;

(4) питання стосується воєнної або зовнішньої політики;

(5) агентство виступає як виконавець рішень суду; або

(6) питання стосується права на представництво робітників.

(b) Фізичні особи, які мають право на повідомлення про слухання агентства, повинні бути вчасно поінформовані про:

(1) час, місце і характер слухань;

(2) повноваження та юрисдикцію, відповідно до яких проводяться слухання; а також

(3) питання факту і права, які доводитимуться.

Якщо сторонами, які заявили клопотання, виступають приватні особи, то інші сторони повинні негайно подати повідомлення про питання, які містять заперечення щодо факту або права; в інших випадках агентства можуть згідно з установленими правилами вимагати подання відповіді на заяву. Час і місце слухань призначається з огляду на зручність і потреби сторін та їхніх представників.

(c) Агентство надає всім зацікавленим сторонам можливість:

(1) надавати та розглядати факти, аргументи, пропозиції щодо вирішення або врегулювання питання, якщо дозволяють час, характер провадження у справі та публічні інтереси; а також

(2) брати участь у слуханнях та прийнятті рішення по суті відповідно до параграфів 556 і 557 цього титулу, якщо сторони не готові врегулювати спір згодою.

(d) Службовець, який головує під час отримання доказів відповідно до параграфа 556 цього титулу, дає рекомендації або виносить попереднє рішення згідно з параграфом 557 цього титулу, якщо тільки він не стає фізично недосяжним для агентства. За винятком розгляду справ ex parte у встановленому законом порядку, такий службовець не може:

(1) консультувати певну особу або сторону щодо питання, яке розглядається, окрім як із повідомленням інших сторін і наданням їм можливості взяти участь у такій консультації; або

237 Термін «adjudication» нами перекладено як «вирішення справи». У багатьох джерелах його перекладають як «квазісудова процедура».

432

>>>433>>>

(2) бути відповідальним перед або підпадати під нагляд або керівництво службовця чи агента, який здійснює для агентства функції розслідування чи обвинувачення. Службовець або агент, який здійснює для агентства функції розслідування чи обвинувачення, у цьому випадку або випадку з ним пов'язаному не може брати участі у прийнятті рішення, рекомендованого рішення чи перегляді агентства або надавати для цих дій інформацію відповідно до параграфа 557 цього титулу, лише як свідок або радник у публічному провадженні. Цей пункт не застосовується:

(A) у випадку прийняття рішення щодо заяв на первинні ліцензії;

(B) до проваджень у справах, які стосуються чинності чи застосування тарифів, послуг і діяльності муніципальних підприємств і транспорту; або

(C) до агентства або члена чи членів органу, що утворює агентство, (є) Агентство, як і у випадках з іншими наказами, діючи в межах розумного розсуду своїх дискреційних прав, може видавати декларативні накази з метою припинення спору чи усунення неточностей.