Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 10.2 Нагляд за адміністративними органами

Підрозділ 10.2.1 Затвердження Стаття 10:25

В цьому акті «затвердження» означає обов'язкову згоду іншого адміністративного органу на набуття чинності розпорядженням адміністративного органу.

Стаття 10:26

Розпорядження підлягає затвердженню суб'єктом затвердження лише у чітко визначених випадках або згідно з актами Парламенту.

Стаття 10:27

У затвердженні може бути відмовлено з причини невідповідності закону або іншим положенням, які містяться в акті Парламенту, чи згідно з вимогами, які встановлені для затвердження.

Стаття 10:28

Затвердження розпорядження, щодо якого окружний суд виніс судове рішення чи щодо виконання кінцевого судового рішення окружного суду не може бути призупиненим на юридичних підставах, що суперечать тим, на яких повністю або частково базувалося судове рішення.

Стаття 10:29

1. Розпорядження може бути частково затверджене, тільки якщо часткове набуття чинності є сумісним із суттю і змістом розпорядження.

2. Затвердження не може бути обмежене певним строком чи умовою і не може бути відкликане.

302

>>>303>>>

Стаття 10:30

1. Затвердження не може бути частковим і в ньому не може бути відмовлено, доки адміністративний орган, який видав розпорядження, не надасть можливість для консультації.

2. Мотиви затвердження розпорядження мають відповідати висновкам консультації.

Стаття 10:31

1. Якщо інше не передбачено в законі, розпорядження щодо затвердження має бути повідомлене адміністративному органу, що видав розпорядження, з вимогою затвердження протягом тринадцяти тижнів від дати подання для затвердження.

2. Провадження щодо затвердження розпорядження може бути пролонговане щонайбільше на тринадцять тижнів.

3. Незважаючи на викладене в частині 2, видача розпорядження щодо затвердження може бути відкладена максимум до шести місяців, якщо для такого затвердження вимагається висновок консультанта згідно зі статтею 3:5.

4. Якщо інше не передбачено статутним регулюванням, затвердження вважатиметься наданим, коли адміністративному органу, що видав розпорядження, яке є предметом затвердження, не буде надіслано розпорядження про затвердження чи його відстрочку або буде надіслано розпорядження про затвердження протягом строку, визначеного у частині 1.

Стаття 10:32

1. Цей підрозділ після внесення відповідних змін застосовується, якщо для видання розпорядження адміністративним органом вимагається погодження іншого адміністративного органу.

2. Від такого погодження може залежати граничний строк видання розпорядження.

Підрозділ 10.2.2 Скасування Стаття 10:33

Цей підрозділ може застосовуватись, якщо адміністративний орган компетентний скасовувати розпорядження інших адміністративних органів в іншому порядку, ніж адміністративна апеляція.

Стаття 10:34

Повноваження скасовувати може бути надане лише актом Парламенту.

Стаття 10:35

Розпорядження може бути скасоване лише у зв'язку з невідповідністю закону чи публічним інтересам.

303

>>>304>>>

Стаття 10:36

Розпорядження може бути скасоване частково, якщо інша частина, що залишиться в силі, буде узгоджуватись із суттю та змістом розпорядження.

Стаття 10:37

Розпорядження, яке є предметом рішення окружного суду чи щодо виконання остаточного рішення окружного суду, не може бути скасоване на юридичних підставах, що суперечать підставам, на яких повністю або частково грунтувалося судове рішення.

Стаття 10:38

1. Розпорядження, яке все ще вимагає затвердження, не може бути скасоване.

2. Розпорядження, проти якого може бути внесено заперечення або апеляцію, або яке ще приймається, не може бути скасоване.

Стаття 10:39

1. Розпорядження на виконання юридично значимої дії, підпорядкованої цивільному праву, не може бути скасоване, якщо з дня його оприлюднення минуло тринадцять тижнів.

2. Якщо, відповідно до статті 10:43, було надано зупинення в межах, визначених частиною 1, розпорядження може бути скасоване протягом цього часу призупинення.

3. Якщо розпорядження, згадане у частині 1, підлягає затвердженню, перебіг строку передбаченого частиною 1, починається після того, як було повідомлене розпорядження про затвердження. Частини 1 і 2 після внесення відповідних змін будуть застосовуватися до розпорядження про затвердження.

Стаття 10:40

Розпорядження, яке було призупинене згідно зі статтею 10:43, вже не може бути скасоване після закінчення строку призупинення.

Стаття 10:41

1. Розпорядження не може бути скасоване, доки адміністративний орган, який видав розпорядження, не проведе консультацію.

2. Підстави для скасування мають відповідати висновкам консультації.

Стаття 10:42

1. Скасування розпорядження має поширюватись на всі юридичні наслідки, визначені розпорядженням.

2. У разі скасування розпорядження може передбачатися, що всі або частина юридичних наслідків розпорядження, яке скасовується, матимуть юридичну силу.

304

>>>305>>>

3. Якщо скасовується розпорядження на укладення угоди, то угода або не буде виконуватися, або виконуватиметься без права іншої сторони на компенсацію, за умови, що угоду вже було укладено і скасування розпорядження не передбачає іншого.

Підрозділ 10.2.3 Зупинення Стаття 10:43

Під час з'ясування обставин для скасування розпорядження воно може бути зупинене органом, компетентним його скасовувати.

Стаття 10:44

1. Розпорядження, яке встановлює зупинення, має визначати строк такого зупинення.

2. Зупинення розпорядження може бути подовжене.

3. Строк зупинення не може перевищувати одного року, навіть у разі продовження.

4. Якщо на зупинене розпорядження внесено заперечення чи подано апеляцію, зупинення діятиме, але не більше тринадцяти тижнів після прийняття остаточного рішення щодо заперечення чи апеляції.

5. Зупинення може бути скасоване.

Стаття 10:45

Статті 10:36, 10:37, частина 1 статті 10:38, частини 1 і 3 статті 10:39, частина 3 статті 10:42 застосовуються після внесення відповідних змін до розпорядження, яке вводить зупинення.

РОЗДІЛ 11. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ Стаття 11:1

1. Протягом трьох років від набуття чинності цим Актом, а потім кожних п'ять років міністерства юстиції і внутрішніх справ подають до Парламенту звіт про те, як виконується Акт.

2. Частина 1 не стосується положень, що регламентують подання апеляції до адміністративного суду.

Стаття 11:2

Цей Акт набуває чинності у день, що має бути визначений Королівським указом.

Стаття 11:3

До оприлюднення цього Акта наше Міністерство юстиції перенумеровує статті, частини, титули і розділи цього Акта і відповідно узгоджує посилання на статті, частини, титули і частини цього Акта.

Стаття 11:4

Цей акт називається Акт із загального адміністративного права.

20 — 4-164

305

>>>306>>>

ПОЛЬЩА

КОДЕКС АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОВАДЖЕННЯ200

ЧАСТИНА І. Загальні правила

Розділ 1. Сфера дії

Ст. 1. Кодекс адміністративного провадження регулює провадження:

1) в органах публічної адміністрації у належних до компетенції цих органів індивідуальних справах, що вирішуються адміністративними рішеннями,

2) в інших державних органах, а також в інших суб'єктах, якщо вони зобов'язані законом або за домовленістю вирішувати справи, зазначені у пункті 1,

3) у справах розв'язання спорів про компетенцію між органами одиниць територіального самоврядування та органами урядової адміністрації і між органами та суб'єктами, зазначеними у пункті 2, а також між цими органами і судами201,

4) у справах видачі довідок.

Ст. 2. Кодекс адміністративного провадження, крім того, регулює провадження у справах скарг і пропозицій (частина VIII) в державних органах, органах одиниць територіального самоврядування, а також в органах громадських організацій.

Ст. 3. § 1. Приписи Кодексу адміністративного провадження не застосовуються до провадження:

1) в карних фінансових справах,

2) у справах, врегульованих законом від 29 серпня 1997 року — Податкове положення, за винятком положень розділів IV, V і VIII.