Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 3. Загальні вимоги до провадження за заявою

Стаття 23. Подання заяви

Заява може бути викладена у письмовій чи усній формі.

Вимоги до форми заяви можуть визначатися окремими законами.

Письмова заява може бути подана особисто, надіслана поштою, в тому числі електронною.

Усна заява викладається заявником — фізичною особою (групою осіб) на особистому прийомі, фіксується працівником адміністративного органу та підписується заявником.

Адміністративний орган зобов'язаний сприяти особі в реалізації права на подання заяви, зокрема у виконанні вимог до письмової заяви.

Форми документів, які вимагаються від заявників, повинні бути максимально простими і, як правило, викладатися у вигляді анкет. Заявнику має забезпечуватись можливість безкоштовного отримання необхідної кількості бланків документів (формулярів).

Стаття 24. Вимоги до письмової заяви

Письмова заява повинна містити:

1) прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання заявника — фізичної особи; або найменування та місце знаходження заявника — юридичної особи;

2) виклад суті питання, прохання чи вимоги;

3) обраний спосіб доставки акта чи доведення його до відома;

4) підпис заявника із зазначенням дати подання заяви.

Інші вимоги до реквізитів заяви можуть визначатися окремими законами.

7. 99

>>>100>>>

У випадках, передбачених законом, до заяви додаються відповідні документи. Оригінали поданих заявником документів після вирішення справи повертаються особі, якщо інше не передбачено законом.

Стаття 25. Прийняття і реєстрація заяви

Відмова в прийнятті заяви забороняється.

Всі заяви підлягають реєстрації в день отримання адміністративним органом.

У разі особистого подання заяви про її отримання та реєстрацію видається довідка адміністративного органу із зазначенням дати й номеру реєстрації. У випадку отримання заяви поштою довідка про реєстрацію надсилається за клопотанням особи.

З моменту реєстрації заяви починається перебіг строку для вирішення справи, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

При особистому поданні заяви адміністративним органом негайно перевіряється повнота поданих документів та інформації, передбачених законом, і особі повідомляється орієнтовний строк, необхідний для вирішення справи.

Якщо для прийняття адміністративного акта, щодо якого подано заяву, необхідно видати інший адміністративний акт, адміністративний орган зобов'язаний безпосередньо пояснити процедуру для подання заяви про видачу необхідного адміністративного акта, а також інші умови для видачі іншого адміністративного акта.

Стаття 26. Недоліки заяви

Розгляд заяви може бути призупинено, якщо:

1) не дотримано форми заяви, визначеної законом;

2) особою не подано всієї необхідної інформації чи документів, передбачених законом.

Для усунення перешкод у розгляді заяви адміністративний орган у триденний строк з дня її отримання повинен вручити або надіслати особі письмове повідомлення (якщо дозволяють технічні можливості — обов'язково повідомити також телефоном, факсом або електронною поштою) про необхідність усунення недоліків заяви та надати для цього строк до десяти днів. В повідомленні мають бути також зазначені фактичні та правові підстави призупинення розгляду заяви і роз'яснено порядок оскарження даного рішення.

Якщо у визначений адміністративним органом строк перешкоди для розгляду заяви не будуть усунені, така заява вважається не поданою.

Стаття 27. Направлення заяви за належністю

Якщо вирішення питань, викладених у заяві, не входить до компетенції адміністративного органу, що її отримав, заява не пізніше як у триденний строк з дня її реєстрації пересилається адміністративним органом за належністю, про що одночасно повідомляється заявник. У цьому випадку часом подання заяви вважається час, коли заяву отримано компетентним адміністративним органом.

100

>>>101>>>

У разі, коли вирішення питань, зазначених у заяві, належить до компетенції різних адміністративних органів, адміністративній орган, що отримав заяву, не пізніш як у триденний строк з дня її реєстрації надсилає копії заяви до відповідних органів.

Стаття 28. Залишення заяви без розгляду

Адміністративний орган може залишити заяву без розгляду:

1) у справі, яку раніше було вирішено адміністративним органом, якщо ця заява ґрунтується на тих самих фактах. Відмова у розгляді мотивується посиланням на попереднє рішення;

2) у випадку неявки заявника на запрошення адміністративного органу без поважної причини.

Адміністративний орган залишає заяву без розгляду, якщо вирішення питань, викладених у заяві, не входить до компетенції адміністративного органу, що її отримав, при цьому адміністративний орган зі змісту заяви неспроможний визначити компетентний для її розгляду орган. Це положення може застосовуватись лише після того, як особі було забезпечено її право бути вислуханою.

Стаття 29. Обов'язки адміністративного органу перед вирішенням справи

Адміністративний орган перед прийняттям рішення повинен:

1) вирішити питання щодо достатності та належності матеріалів для вирішення справи;

2) вирішити питання щодо необхідності залучення заінтересованих осіб;

3) вирішити клопотання заявника.

Стаття ЗО. Вирішення справи за заявою

Якщо розгляд справи та її вирішення не вимагають додаткової інформації чи документів, залучення інших осіб, здійснення огляду на місці, призначення експертизи чи проведення слухань, і при цьому заява особи задовольняється у повному обсязі, то адміністративний акт:

1) у випадку особистого звернення — приймається або вчиняється негайно;

2) у разі отримання заяви іншим способом — приймається або вчиняється протягом трьох робочих днів.