Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 4.1. Адміністративні рішення Підрозділ 4.1.1. Заява Стаття 4:1

Якщо іншого не передбачено статутною нормою, заява про винесення рішення подається у письмовій формі до адміністративного органу, який має право виносити рішення за заявою.

Стаття 4:2

1. Заява повинна бути підписана і містити принаймні:

(а) прізвище й адресу заявника;

(б) дату;

(в) опис рішення, щодо якого подається заява.

2. Заявник подає також інформацію і документи, необхідні для рішення за заявою, що їх, як можна з достатніми підставами очікувати, він здатний отримати.

Стаття 4:3

1. Заявник може відмовитися подати інформацію і документи, якщо їхнє значення для рішення адміністративного органу менш важливе, ніж дотримання недоторканності приватного життя, зокрема охорона результатів медичних оглядів і психологічних експертиз або комерційних і виробничих даних.

2. Частина 1 не застосовується до інформації та документів, визначених статутною нормою як такі, що мають бути подані.

Стаття 4:4

Адміністративний орган, який має право приймати рішення за заявою, може визначати форму подання заяви і надання інформації, якщо вони не визначені статутною нормою.

Стаття 4:5

1. Якщо заявник не дотримується жодної статутної норми, що регламентує подання заяви, або якщо подані інформація і документи недостатні для вивчення заяви або підготовки рішення, адміністративний орган може вирішити не розглядати заяву, за умови, що заявникові надано можливість доповнити заяву протягом визначеного адміністративним органом строку.

278

>>>279>>>

2. Якщо заяву або будь-яку інформацію чи документи, що пов'язані з нею, викладено іноземною мовою і для вивчення заяви або підготовки адміністративного рішення необхідний переклад, адміністративний орган може вирішити не розглядати заяву, за умови, що заявникові надано можливість доповнити заяву її перекладом протягом визначеного адміністративним органом строку.

3. Якщо заява або будь-яка інформація чи документи, що пов'язані з нею, мають великі обсяги або складні, і для вивчення або підготовки адміністративного рішення необхідний їхній стислий виклад, адміністративний орган може вирішити не розглядати заяву, за умови, що заявникові надано можливість доповнити заяву її стислим викладом у строк, який може встановити адміністративний орган.

4. Розпорядження про нерозгляд заяви доводиться до відома заявника протягом чотирьох тижнів після внесення доповнень до заяви або закінчення строку, встановленого для цієї мети.

Стаття 4:6

1. Якщо після адміністративного рішення про відхилення всієї заяви або її частини подається нова заява, заявник зобов'язаний викласти нові факти або повідомити про зміну обставин.

2. Якщо про жодні нові факти або зміну обставин не заявлено, адміністративний орган може, не вдаючись до застосування статті 4:5, відхилити заяву, посилаючись на своє попереднє адміністративне рішення про відхилення заяви.

Підрозділ 4.1.2. Підготовка Стаття 4:7

1. До відхилення адміністративним органом всієї заяви щодо прийняття адміністративного рішення або її частини він надає заявникові можливість повідомити свою точку зору, якщо:

(a) відхилення грунтується на інформації про факти та інтереси, пов'язані із заявником, і

(b) ця інформація відрізняється від інформації, наданої самим заявником щодо цього питання.

2. Частина 1 не застосовується, якщо відмінності в інформації можуть мати лише невелике значення для заявника.

Стаття 4:8

1. До винесення адміністративного рішення, щодо якого зацікавлена сторона, яка не зверталася із заявою про винесення рішення, може мати застереження, адміністративний орган надає такій зацікавленій стороні можливість висловити свою позицію, якщо:

(a) рішення ґрунтується на інформації про факти та інтереси, пов'язані із зацікавленою стороною, і

(b) цю інформацію надано не цією зацікавленою стороною.

2. Частина 1 не застосовується, якщо зацікавлена сторона не дотримується встановленого законом обов'язку надавати інформацію.

279

>>>280>>>

Стаття 4:9

На виконання статей 4:7 і 4:8 зацікавлена сторона може повідомити свою точку зору письмовій чи усній формі.

Стаття 4:10

Якщо на виконання статей 4:7 і 4:8 застосовуються підрозділи 3.4 або 3.5, адміністративний орган інформує про це заявника і особу, якої стосується адміністративне рішення.

Стаття 4:11

Адміністративний орган може утриматися від застосування статей 4:7 і 4:8, якщо:

(а) цьому заважає нагальна необхідність;

(б) зацікавленій стороні уже була надана можливість повідомити свою точку зору у зв'язку з попереднім адміністративним рішенням іншому адміністративному органові, і відтоді не виникло жодних нових фактів чи обставин, або

(в) мета рішення може бути досягнута, лише якщо зацікавлена сторона не поінформована про це наперед.

Стаття 4:12

1. Адміністративний орган може також утриматися від застосування статей 4:7 і 4:8 у випадку рішення, яке визначає фінансове зобов'язання або претензію, якщо:

(a) проти адміністративного рішення може бути зроблено заперечення або подано адміністративну апеляцію і

(b) несприятливі наслідки можуть бути скасовані після подання заперечення або адміністративної апеляції.

2. Частина 1 цієї статті не застосовується щодо адміністративних рішень про:

(a) відмову у видачі субсидії, згідно зі статтями 4:35 або 4:51;

(b) зменшення субсидії відповідно до частини 2 статті 4:46 або

(c) скасування, надання чи встановлення субсидії або її зміну, що завдає шкоди отримувачу.

Підрозділ 4.1.3. Строк для прийняття рішення

піт Стаття 4:13

1. Рішення виноситься в строк, визначений статутною нормою або, за відсутності такого положення, протягом обгрунтовано необхідного часу після отримання заяви.

2. Обгрунтовано необхідний період, зазначений у частині 1, в будь-якому випадку збігає, якщо адміністративний орган не ухвалив адміністративного рішення або не надіслав повідомлення, передбаченого статтею 4:14, через вісім тижнів після отримання заяви.

280

>>>281>>>

Стаття 4:14

Якщо статутною нормою не встановлено граничного строку і рішення не може бути винесене протягом восьми тижнів, адміністративний орган відповідним чином повідомляє заявника і водночас зазначає обґрунтовано необхідний період, протягом якого можна очікувати винесення рішення.

Стаття 4:15

Перебіг строку, протягом якого рішення має бути винесене, призупиняється з дня, коли адміністративний орган зажадає від заявника доповнити заяву відповідно до статті 4:5, до дня, коли заяву доповнено, або закінчення граничного строку, встановленого для цієї мети, у разі недотримання.