Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 4. Формальна процедура

Стаття 31. Застосування формальної процедури

У разі неможливості вирішення справи в порядку статті 31 цього Кодексу, а також у випадках, прямо передбачених іншими законами, застосовується формальна процедура.

Положення статей 23—29 цього Кодексу є чинними і для формальної процедури.

101

>>>102>>>

Стаття 32. Тривалість формальної процедури

Строк вирішення справи визначається актами законодавства, які встановлюють порядок розгляду та вирішення окремих видів справ з урахуванням їх складності.

Якщо строк вирішення справи за заявою, зокрема з надання адміністративних послуг, окремим законом не визначено, тоді вирішення справи має здійснюватися у найкоротший строк, за мінімальної кількості відвідувань особою адміністративного органу, і при цьому не перевищувати:

1) п'яти робочих днів, якщо для вирішення справи не вимагається проведення перевірок та отримання додаткових документів;

2) п'ятнадцяти робочих днів, якщо для вирішення справи не вимагається проведення експертизи або залучення інших учасників процедури та осіб, що сприяють розгляду справи;

3) одного місяця — в усіх інших випадках.

Якщо адміністративний орган у визначений законом строк не може забезпечити належне вирішення справи за заявою, то цей строк може бути продовжений адміністративним органом за згодою заявника.

Стаття 33. Обов'язки адміністративного органу у формальній процедурі

Адміністративний орган перед прийняттям рішення у формальній процедурі повинен:

1) вирішити питання щодо достатності та належності матеріалів для вирішення справи, у разі необхідності — витребувати додаткову інформацію та документи, призначити експертизу тощо;

2) вжити заходів щодо встановлення заінтересованих осіб та повідомити їх про початок процедури;

3) надати можливість учасникам процедури ознайомитися з матеріалами справи та подати свої зауваження на заяву;

4) вирішити клопотання учасників процедури;

5) вирішити питання про необхідність проведення слухання у справі, визначити час та місце проведення слухання і повідомити про це учасників процедури.

Стаття 34. Витребування інформації чи документів

У випадках незобов'язаності або неспроможності учасників процедури отримати та надати адміністративному органові інформацію чи документи, необхідні для вирішення справи, адміністративний орган зобов'язаний витребувати їх самостійно.

Вимога адміністративного органу до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб щодо витребування документів та інформації є обов'язковою до виконання, крім обмежень, передбачених законом. Така вимога повинна вирішуватися у найкоротший строк, але не більше десяти днів.

Стаття 35. Погодження та висновок

Якщо для вирішення заяви необхідна наявність погодження чи висновку іншого адміністративного органу, то адміністративний орган направляє

102

>>>103>>>

копію заяви з документами іншому адміністративному органу з визначенням строку, протягом якого має бути прийняте рішення про надання погодження чи висновку. Заявник має право сам організувати одержання погодження чи висновку, якщо це необхідно в інтересах прискорення провадження та економії витрат на нього.

Якщо інший адміністративний орган не відмовив у вказаний строк у погодженні, то погодження вважається отриманим. Якщо інший адміністративний орган не надав у вказаний строк висновку і не продовжив строк, то заява може бути вирішена без висновку іншого адміністративного органу.

Стаття 36. Доступ до матеріалів справи

Кожен має право на всіх стадіях провадження знайомитися з матеріалами справи, наявними в адміністративного органу.

Адміністративний орган повинен заборонити ознайомлення зі справою, документом або їх частиною, якщо розкриття інформації, яка там міститься, заборонено законом.

Справи та документи, за загальним правилом, надаються для ознайомлення в приміщенні адміністративного органу та у присутності посадової особи. Адміністративний орган може робити винятки з цього правила.

За виготовлення витягів, копій документів адміністративним органом може стягуватися плата у розмірі, який не перевищує фактичних витрат на виготовлення таких копій.

Стаття 37. Зауваження на заяву

Заінтересовані особи повинні подати адміністративному органу свої зауваження на заяву до прийняття рішення у справі, а у разі проведення слухання — не пізніше ніж за п'ять днів до дня проведення слухання.

Зауваження на заяву подаються у письмовій або в усній формі, на розсуд заінтересованої особи. Зауваження в усній формі повинні бути зафіксовані адміністративним органом у матеріалах справи.

Адміністративний орган повинен якнайшвидше інформувати заявника про отримані зауваження на заяву, а у разі проведення слухання — не пізніше ніж за три дні до проведення слухання надати можливість ознайомитися з такими зауваженнями.

Якщо у справі слухання не проводиться, адміністративний орган перед прийняттям рішення повинен вислухати заявника щодо зауважень заінтересованих осіб, крім випадків, коли заява задовольняється у повному обсязі.

Стаття 38. Слухання

Справа повинна слухатися на засіданні:

1) за наявності в учасників процедури протилежних інтересів;

2) якщо це необхідно для швидкого і правильного вирішення справи;

3) у випадках, передбачених законодавством. Слухання не проводиться, якщо:

1) всі учасники процедури відмовилися від участі у слуханні;

2) у справі вимагається негайне прийняття рішення.

103

>>>104>>>

Стаття 39. Порядок проведення слухання

Слуханням керує посадова особа адміністративного органу (далі — головуючий).

Слухання розпочинається з перевірки явки учасників процедури та осіб, що сприяють розгляду справи.

Особи, які не є учасниками процедури, можуть бути присутніми на слуханні лише з дозволу головуючого.

Головуючий роз'яснює учасникам процедури їхні процедурні права та обов'язки, а також вирішує клопотання учасників процедури.

Слухання справи розпочинається із заслухування пояснень учасників процедури. Потім заслухуються особи, що сприяють розгляду справи, та досліджуються матеріали справи. Порядок слухання справи може бути змінений головуючим з метою забезпечення об'єктивності та оперативності вирішення справи.

Під час слухання учасники процедури мають право подавати докази, якщо з поважних причин це неможливо було зробити своєчасно.

Під час слухання учасники процедури та особи, що сприяють розгляду справи, зобов'язані виконувати законні вимоги головуючого, зокрема щодо черговості і меж виступів та взаємоповаги.

Головуючий має право вилучити із засідання особу, що не дотримується порядку та не виконує його законних вимог.

Адміністративний орган повинен проводити слухання таким чином, щоб вирішити справу в одному засіданні.

Стаття 40. Протокол слухання

Під час слухання головуючим або іншим працівником адміністративного органу ведеться протокол, в якому зазначається:

1) назва адміністративного органу;

2) дата, час і місце слухання справи;

3) перелік присутніх учасників процедури та осіб, що сприяють розгляду справи; інформація про інших запрошених осіб та причини їх нез'явлення;

4) заявлені клопотання учасників процедури і прийняті щодо них рішення;

5) пояснення учасників процедури та осіб, що сприяють розгляду справи.

Протокол слухання підписується головуючим, а у разі призначення секретаря — також секретарем. Письмові пояснення учасників процедури, свідків та експертів приєднуються до протоколу.

Учасники процедури та особи, що сприяють розгляду справи, мають право ознайомитися з протоколом слухання та подавати свої зауваження щодо його змісту. Такі зауваження заносяться до протоколу та підписуються особами, які ці зауваження внесли.

Виправлення у протоколі повинні робитися таким чином, щоб закреслений або виправлений текст можна було прочитати.

104

>>>105>>>

Стаття 41. Зупинення провадження

Адміністративний орган може зупинити провадження за клопотанням заявника або заінтересованої особи у разі його хвороби, перебування в службовому відрядженні, або з інших поважних причин. Таке клопотання відхиляється, якщо на розсуд адміністративного органу особиста участь особи не впливає на вирішення справи.

Провадження поновлюється за клопотанням особи або за ініціативою адміністративного органу, не пізніше, ніж у триденний строк з дня, коли адміністративному органу стало відомо про усунення обставин, що викликали зупинення.

Стаття 42. Закриття провадження

Заявник може в будь-який час відмовитись у письмовій формі від продовження провадження. Відмова заявника є підставою для закриття провадження, крім випадків, передбачених законом.

Розгляд справи за заявою також підлягає закриттю:

1) якщо виявиться, що заяву подано особою, яка не відповідає ознакам заявника, визначених цим Кодексом;

2) у разі смерті заявника — фізичної особи або ліквідації заявника — юридичної особи, якщо у цих випадках не допускається правонаступництва.

РОЗДІЛ III. ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ІНІЦІАТИВОЮ АДМІНІСТРАТИВНОГО ОРГАНУ