Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 2. Пропозиції, які стосуються завдань громадських організацій, подаються до органів цих організацій.

Ст. 243. Якщо орган, який отримав пропозицію, не є компетентним її розглядати, він зобов'язаний протягом семи днів передати її компетентному органові. Про передачу пропозиції одночасно повідомляється також особа, що внесла пропозиції.

Ст. 244. § 1. Строки вирішення пропозицій встановлюються відповідно до приписів § 1 ст. 237.

§ 2. Про спосіб вирішення пропозиції одночасно повідомляється і особа, що внесла пропозиції.

346

>>>347>>>

Ст. 245. У випадку неможливості вирішення пропозиції в строк, визначений у ст. 244, компетентний орган зобов'язаний протягом цього строку повідомити автора пропозиції про дії, вчинені для розгляду пропозиції, та про передбачуваний строк розгляду пропозиції.

Ст. 246. § 1. Особа, що внесла пропозиція, незадоволена способом її вирішення, має право подати скаргу в порядку, передбаченому розділом 2 цієї частини.

§ 2. Особа, що внесла пропозицію, має право подати скаргу у випадку невирішення пропозиції протягом строку, визначеного у ст. 244 або вказаного у повідомленні (ст. 245).

Ст. 247. До пропозицій відповідно застосовуються положення ст. 230, § 2 ст. 237 і ст. 238.

Розділ 4. Участь преси і громадських організацій

Ст. 248. § 1. Скарги і пропозиції, передані редакціями друкованих видань, радіо і телебачення в органи, компетентні відповідно до ст. 228—230 і 242, підлягають розглядові і вирішенню в порядку, визначеному приписами розділів 2 і 3 цієї частини.

■ § 2. Компетентний орган протягом встановленого строку повідомляє редакцію, якщо вона про просила, про спосіб вирішення скарги чи пропозиції або про їх передачу в інший орган для вирішення.

Ст. 249. Положення ст. 248 застосовується, відповідно, до скарг і пропозицій, переданих громадськими організаціями в органи, компетентні згідно зі ст. 228—230 та ст. 242.

Ст. 250 (вилучено).

Ст. 251. Приписи § 4 ст. 237 та ст. 245 і 246 застосовуються у порядку, передбаченому цим розділом, відповідно і до редакції друкованого видання, яка опублікувала й надіслала до компетентного органу публічної адміністрації статтю, замітку та інші відомості.

Ст. 252 (вилучено).

Розділ 5. Прийом скарг і пропозицій

Ст. 253. § 1. Державні органи, органи територіального самоврядування й інші органи самоврядування, а також органи громадських організацій зобов'язані приймати громадян у справах скарг і пропозицій у встановлені ними дні та години.

347

>>>348>>>

§ 2. Керівники органів, зазначених у § 1, або визначені ними заступники зобов'язані приймати громадян у справах скарг і пропозицій хоча б раз на тиждень.

§ 3. Дні та години прийому повинні узгоджуватися з потребами населення, причому хоча б раз на тиждень у встановлений день прийоми повинні відбуватися після годин праці.

§ 4. Інформація про дні та години прийому повинна бути вивішена на видному місці в приміщенні даного організаційного підрозділу, а також у підпорядкованих йому підрозділах.

§ 5. Голова Ради Міністрів або відповідальний міністр чи керівний орган громадської організації можуть встановити спосіб, дні та години прийому громадян у справах скарг і пропозицій органами й організаційними підрозділами, які їм підпорядковані.

Ст. 254. Скарги та пропозиції, що подаються і передаються до державних органів, органів територіального самоврядування та інших органів самоврядування, органів громадських організацій, а також пов'язані з ними листи й інші документи реєструються і зберігаються таким чином, щоб полегшити контроль за перебігом та строками вирішення окремих скарг і пропозицій.

Ст. 255 (вилучено).

Ст. 256. Працівник, який отримав скаргу щодо своєї діяльності, зобов'язаний відразу ж передати її своєму керівникові.

Розділ 6. Нагляд і контроль

Ст. 257. Керівний нагляд за прийомом і вирішенням скарг та пропозицій, поданих до судів, здійснює Крайова Судова Рада, а до інших органів і організаційних одиниць — Голова Ради Міністрів.

Ст. 258. § 1. Нагляд і контроль за прийомом і вирішенням скарг та пропозицій здійснюють:

1) міністри — у випадку скарг із компетенції міністерства та інших підлеглих безпосередньо міністрові організаційних одиниць,

2) компетентні за іменем міністри спільно з міністром, відповідальним за справи публічної адміністрації — якщо йдеться про скарги з компетенції органів урядової адміністрації,

3) місцеві органи урядової адміністрації — якщо йдеться про скарги з компетенції організаційних підрозділів, нагляд за якими здійснюють ці органи,

348

>>>349>>>

4) органи вищого рівня, а також компетентні вищі органи — якщо йдеться про скарги з компетенції інших державних органів і органів державних організаційних одиниць;

5) Голова Ради Міністрів і воєводи — якщо йдеться про скарги з компе-тенціїорганів одиниць територіального самоврядування та комунальних організаційних одиниць.

§ 2. Нагляд і контроль за прийняттям і вирішенням скарг та пропозицій в органах громадських організацій здійснюють статутні наглядові органи цих організацій та органи вищого рівня, але в керівних органах цих організацій — орган урядової адміністрації, який здійснює нагляд за діяльністю даної організації.

Ст. 259. § 1. Органи, перелічені у ст. 258, періодично здійснюють оцінювання прийому й вирішення скарг та пропозицій органами і організаційними одиницями, що підлягають їхньому наглядові.

§ 2. Воєводи періодично здійснюють оцінювання способу прийому та вирішення скарг і пропозицій усіма органами публічної адміністрації та інших організаційних одиниць, а також громадських організацій, які діють на їх території.

§ 3. За результатами проведених контрольних заходів та оцінювань зазначені в § 1 і 2 органи зобов'язані вживати заходів, спрямованих на усунення причин скарг і на повне використання пропозицій для покращення діяльності окремих органів та інших державних організаційних одиниць, а також громадських організацій.

Ст. 260 (вилучено).

ЧАСТИНА IX. Збори і витрати на провадження

Ст. 261. § 1. Якщо сторона не сплатила належних зборів і витрат на провадження, які згідно з приписами мають бути внесені наперед, орган публічної адміністрації, який здійснює провадження, визначає їй строк для сплати цих коштів. Цей строк не повинен бути меншим семи днів і більшим чотирнадцяти.

§ 2. Якщо протягом визначеного строку належна сума не буде внесена, подання підлягає поверненню, або дії, залежні від оплати, будуть зупинені.

§ 3. Постанова в справі повернення подання може бути оскаржена.

§ 4. Однак орган повинен вирішити справу без внесення належної суми:

1) якщо невідкладність вирішення справи зумовлюється суспільними мотивами або важливим інтересом сторони;

349

>>>350>>>

2) якщо внесення подання є дією, для якої встановлено крайній строк;

3) якщо подання внесла особа, яка мешкає за кордоном.

Ст. 262. § 1. На сторону покладаються ті витрати на провадження, які:

1) виникли з вини сторони;

2) були зроблені на користь або на вимогу сторони, а не випливали зі статутних обов'язків органів, які здійснюють провадження.