Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 555. Додаткові питання

(a) Цей параграф застосовується згідно з його положеннями, якщо інше не визначено цим параграфом.

(b) Особа, яка зобов'язана особисто з'явитися перед агентством, має право на супровід, представлення та пораду радника або, за наявності дозволу агентства, іншого компетентного представника. Сторона має право з'явитися особисто або через або разом з радником чи іншим представником, який має належну кваліфікацію, для участі у провадженні. Якщо дозволяє встановлений порядок розгляду публічних справ, зацікавлена особа може з'явитися перед агентством чи його відповідальними службовцями для представлення, врегулювання або вирішення питання, запиту чи спору, які розглядаються під час провадження у справі або пов'язані з діяльністю агентства. З огляду на зручність і потреби сторін чи їхніх представників і протягом відповідного строку, кожне агентство виконує дії для вирішення поставленого перед ним питання. Цей пункт не наділяє і не позбавляє особу, яка не є юристом, права з'явитися або представляти інших перед агентством або у провадженні в агентстві.

(c) Процес, подання звіту, дослідження або інші заходи з розслідування не можуть здійснюватися інакше, ніж у встановленому законом порядку. Особа, яка зобов'язана подати дані та докази, наділена правом мати або, після сплати визначеної законом плати, отримати копію чи стенограму проведених дій, однак під час проведення закритих для громадськості розслідувань свідку з поважних причин може бути дозволено ознайомлюватися лише зі стенограмою своїх показань.

28 — 4-164

433

>>>434>>>

(d) Повістки про виклик свідків чи надання документів видаються агентством відповідно до встановленого законом порядку на вимогу сторони та згідно з регламентом з обгрунтуванням або підтвердженням загальної доречності та розумного обсягу необхідних доказів. Якщо виникає спір, то суд може підтримати вимогу видати повістку або іншу відповідну вимогу, якщо це не суперечитиме закону. У випадку застосування примусових дій суд видає наказ про забезпечення присутності свідка або надання доказів чи інших даних протягом розумно встановленого строку під загрозою покарання за неповагу до суду у випадку невиконання вимоги суду.

(є) У випадку повної або часткової відмови задовольнити письмову заяву, клопотання або іншу вимогу зацікавленої особи, подані під час провадження у справі, необхідно негайно повідомити про це зацікавлену особу. Окрім випадків підтвердження згаданої відмови або наявності достатніх пояснень у тексті відмови, до повідомлення додається короткий опис підстав такої відмови.

§ 556. Слухання; головуючі на засіданнях; повноваження та обов'язки; тягар доказування; докази; документи як основа прийняття рішень

(a) Цей параграф застосовується відповідно до його положень, що стосуються слухань, які проводяться згідно з параграфами 553 чи 554 цього титулу.

(b) В ході розгляду справ і отримання доказів функції головуючого виконують:

(1) агентство;

(2) один або більше членів органу, який утворює агентство; або

(3) один і більше суддів адміністративного права, які призначаються у відповідності до параграфа 3105 цього титулу.

Ця частина не замінює собою повністю або частково порядку розгляду певних категорій справ відповідними колегіями чи іншими службовцями, спеціально передбаченими або призначеними відповідно до закону. Головуючі службовці та службовці, які беруть участь у прийнятті рішення згідно з параграфом 557 цього титулу, виконують свої функції неупереджено. Головуючий службовець або службовець, який бере участь, може у будь-який час заявити самовідвід. Після добросовісного і вчасного подання належної письмової заяви, зробленої під присягою, про особистий самовідвід або інший відвід головуючого службовця чи службовця, який бере у ньому участь, агентство вирішує питання про занесення цього факту до протоколу або рішення у справі.

(c) Згідно з опублікованими правилами агентства та в межах його повноважень службовці, які головують на слуханнях, можуть:

(1) приймати присяги та урочисті заяви;

434

>>>435>>>

(2) видавати повістки відповідно до закону;

(3) вимагати надання доказів та отримувати відповідні свідчення;

(4) приймати та отримувати письмові показання під присягою, коли це необхідно у цілях правосуддя;

(5) регулювати перебіг слухань;

(6) проводити наради для врегулювання та пом'якшення спорів шляхом примирення сторін або шляхом використання альтернативних засобів вирішення спору відповідно до частини IV цієї глави;

(7) інформувати сторони про наявність одного чи більше альтернативних засобів вирішення спору і заохочувати їх до використання цих засобів;

(8) вимагати присутності на будь-якій нараді, що проводиться згідно з пунктом (6), щонайменше одного представника кожної сторони, уповноваженого на ведення переговорів щодо вирішення справ у процедурі дебатів;

(9) розпоряджатися процедурними запитами чи схожими питаннями;

(10) приймати або рекомендувати рішення згідно з параграфом 557 цього титулу; а також

(11) виконувати інші дії відповідно до положень агентства та цієї частини глави.

(d) Якщо інше не передбачено законом, особа, яка пропонує проект правила або наказу, несе тягар доказування. Можуть бути прийняті до розгляду будь-які усні чи документальні докази, але агентство, відповідно до встановленої практики, забезпечує вилучення невідповідних, неважливих чи неналежним чином дубльованих доказів. Не може накладатися санкція або видаватися правило чи наказ, окрім як внаслідок розгляду всього документа чи його частин, на які посилається сторона або які підтримуються чи забезпечуються надійними і матеріальними доказами. Агентство може, якщо це не суперечить інтересам правосуддя і цілям основоположних законів, що впроваджуються агентством, розглядати порушення параграфа 557(d) цього титулу як достатні підстави для прийняття рішення не на користь сторони, яка свідомо скоїла або свідомо спричинила таке порушення. Сторона у справі має право подавати позов або здійснювати захист за допомогою усних або письмових доказів, подавати зустрічні докази, а також брати участь у перехресних допитах, необхідних для повного та об'єктивного розкриття фактів. В ході творення правил чи винесенні рішення щодо заяв матеріального характеру або привілеїв чи заяв на видачу ліцензії, агентство може, якщо цим не буде заподіяно шкоду стороні у справі, прийняти рішення про подання всіх або частини доказів у письмовій формі.

(є) Стенограма показань свідка і речові докази, які разом з усіма письмовими матеріалами та запитами, поданими під час провадження, утворюють виключну документальну основу для прийняття рішення відповідно до параграфа 557 цього титулу, надаються сторонам після сплати законно

28"

435

>>>436>>>

визначених витрат. Коли рішення агентства базується на офіційному повідомленні про матеріальний факт, який не підтверджується доказами, зафіксованими у документах, сторона має право на можливість довести зворотне, якщо вчасно подасть відповідну заяву.