Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 2. Відносини між адміністративним органом і особою

Стаття 9. Учасники процедури

Учасником процедури є адміністративний орган та особа:

1) яка звертається із заявою до адміністративного органу, в тому числі за отриманням адміністративної послуги (заявник);

2) яка вступає в адміністративну процедуру, оскільки рішення у справі може вплинути на її права чи законні інтереси (заінтересована особа);

3) щодо якої приймається акт за ініціативою адміністративного органу, в тому числі в порядку здійснення контрольних повноважень (адресат);

4) яка звертається в адміністративному порядку зі скаргою на рішення, дії та бездіяльність адміністративного органу (скаржник).

До участі в адміністративній процедурі можуть залучатися особи, які сприяють розгляду справи: свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі.

Стаття 10. Дієздатність в адміністративній процедурі

Дієздатними в адміністративній процедурі є фізичні особи, які є дієздатними згідно з цивільним правом, а також фізичні особи з неповною або частковою дієздатністю та особи, цивільну дієздатність яких обмежено, якщо згідно із законодавством вони визнаються дієздатними щодо предмета процедури.

Стаття 11. Права і обов'язки особи

В адміністративній процедурі особа має право:

1) отримувати від адміністративного органу інформацію щодо адміністративної процедури та своїх прав і обов'язків;

93

>>>94>>>

2) ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з неї виписки та копії, зокрема з використанням технічних засобів;

3) бути вислуханою до прийняття акта, зокрема давати пояснення у письмовій формі;

4) подавати докази;

4) брати участь у провадженні особисто або через представника;

5) подавати клопотання: про відвід посадової особи адміністративного органу; про залучення осіб, які сприяють розгляду справи; про витребування документів або іншої інформації; про призначення експертизи, в тому числі додаткової; про зупинення провадження у справі; про поновлення провадження у справі; про продовження строків, встановлених цим Кодексом;

6) брати участь у слуханні справи;

7) користуватися послугами перекладача в порядку, передбаченому законом;

8) бути ознайомленою з рішенням у справі, зокрема одержати примірник акта у письмовій формі;

9) оскаржувати акт у порядку, передбаченому цим Кодексом, або до суду, а також оскаржувати процедурні рішення, дії та бездіяльність адміністративного органу;

10) здійснювати інші права, передбачені цим Кодексом та іншими актами законодавства.

Особа повинна подавати адміністративному органові інформацію та документи, визначені законом, а також виконувати інші вимоги адміністративного органу, передбачені цим Кодексом та іншими законами.

Стаття 12. Представництво

Особа має право брати участь в адміністративній процедурі особисто або через представника, крім випадків, коли особиста участь особи в окремих процедурних діях передбачена законодавством. Участь представника не позбавляє особу права особистої участі в адміністративній процедурі.

Представник має права та виконує обов'язки особи, яку він представляє, в повному обсязі й діє на підставі довіреності, якщо інше не передбачено законом або довіреністю. Уповноваження на представництво за клопотанням особи (довірителя) може здійснюватися також шляхом внесення адміністративним органом відповідного запису в матеріалах справи.

Інтереси юридичної особи представляє її керівник, що діє у межах повноважень, наданих йому законом чи статутним документом, або представник за договором. Керівник представляє інтереси юридичної особи на підставі документів, що посвічують його посадове становище, а довірена особа — за належним чином оформленою довіреністю. Довіреність видається за підписом керівника або іншої уповноваженої ним особи та по-свідчується печаткою юридичної особи.

Представництво інтересів легалізованої громадської організації, що не має статусу юридичної особи, здійснюють її члени.

94

>>>95>>>

Представництво недієздатних фізичних осіб здійснюють законні представники згідно з цивільним правом. Законний представник в адміністративній процедурі має права і виконує обов'язки особи, яку він представляє. Законний представник може доручати брати участь у процедурі іншій особі, обраній ним як представник.

Одна і та сама особа не може бути представником, а також виступати в ролі свідка, експерта, спеціаліста чи перекладача.

Інформація, документи у справі та вимоги до особи під час провадження повинні звертатися адміністративним органом до представника, крім випадків, якщо відповідно до закону, в конкретних процедурних діях вимагається безпосередня участь особи.

Стаття 13. Повноваження адміністративного органу

Адміністративний орган зобов'язаний:

1) роз'яснювати учасникам процедури їхні права та обов'язки, сприяти їх належній реалізації;

2) залучати до провадження осіб, прав, свобод чи законних інтересів яких стосуватиметься рішення у справі;

3) повідомляти про початок провадження та про право участі у ньому осіб, на права, свободи чи законні інтереси яких може вплинути рішення у справі;

4) інформувати учасників процедури про рух справи, зокрема за їхніми клопотаннями;

5) вирішувати питання щодо інших заявлених клопотань;

6) всебічно, повно та об'єктивно досліджувати обставини справи;

7) повідомляти учасникам процедури рішення у справі;

8) роз'яснювати учасникам процедури строки і порядок оскарження адміністративного акта;

9) не розголошувати наявну у справі інформацію, що становить державну або іншу охоронювану законом таємницю;

10) виконувати інші обов'язки, передбачені цим Кодексом та іншими законами.

Адміністративний орган має право:

1) отримувати від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій інформацію і документи, необхідні для розгляду та вирішення справи, за винятком тих, доступ до яких обмежено законом;

2) провести огляд на місці, призначити експертизу, якщо це необхідно для всебічного та повного з'ясування всіх обставини справи;

3) запрошувати учасників процедури та осіб, що сприяють розгляду справи, для участі в окремих процедурних діях;

4) використовувати технічні засоби для фіксації окремих процедурних дій.

95

>>>96>>>

Стаття 14. Межі адміністративного розсуду

Адміністративний орган повинен використовувати повноваження лише з метою, з якою це повноваження надане, співвідносити цілі прийняття рішення і умови їх досягнення, зважати на негативні наслідки своїх рішень, дій та бездіяльності.

Стаття 15. Інформування

Адміністративний орган повинен:

1) облаштувати місця прийому громадян засобами для отримання інформації (зразки документів, відомості про місцезнаходження структурних підрозділів, посадових осіб, контактні телефони тощо). Обсяг інформації має бути достатнім для звернення особи до адміністративного органу без сторонньої допомоги;

2) здійснювати поточне консультування осіб в установлений і зручний для них час, але не менше 24 годин на тиждень;

3) періодично, але не рідше одного разу на рік, публікувати в засобах масової інформації систематизовану інформацію щодо повноважень та організації діяльності даного органу, зокрема інформацію щодо адміністративних послуг, які надаються цим органом;

4) надсилати за запитом особи інформацію поштою, в тому числі електронною, у строк не більше десяти днів;

5) забезпечувати можливість отримання повної інформації щодо діяльності адміністративного органу та адміністративних послуг, що ним надаються, за телефоном, номер якого має регулярно оприлюднюватись в офіційних засобах масової інформації;

6) надавати доступ до інформації щодо будь-якої справи, крім обмежень визначених Конституцією та законами України.

Доступ до матеріалів справи здійснюється у приміщенні адміністративного органу, якщо адміністративний орган не вирішить інше.

Стягнення адміністративним органом плати за надання інформації може здійснюватися лише у випадках, передбачених законом. Копії документів можуть надаватися адміністративним органами за плату, що не перевищує собівартості їх виготовлення.

Всі службові та посадові особи адміністративних органів у робочий час повинні носити значок із вказівкою посади, прізвища та імені.

Стаття 16. Особистий прийом

Адміністративний орган повинен здійснювати регулярний прийом громадян згідно з графіком, але не менше 20 годин на звичайний робочий тиждень, а адміністративний орган, який надає адміністративні послуги — не менше 32 годин на звичайний робочий тиждень, в тому числі в суботу — не менше 4 годин.

96

>>>97>>>

Графік прийому громадян затверджується керівником адміністративного органу і оприлюднюється в офіційних засобах масової інформації, а також має бути відкритим для ознайомлення в адміністративному органі.

До місця проведення особистого прийому забезпечується вільний доступ без оформлення перепусток.

Особистий прийом може провадитись за попереднім записом. Запис може здійснюватися також за зверненням електронною поштою або телефоном. У випадку попереднього запису особі повідомляється день та час її прийому.

Стаття 17. Відвід посадової особи адміністративного органу

Учасник процедури до прийняття рішення у справі має право подати клопотання про відвід посадової особи адміністративного органу, яка:

1) є близьким родичем чи свояком іншої заінтересованої особи;

2) може мати особисту, не пов'язану із виконанням посадових обов'язків, заінтересованість у результатах вирішення справи.

Клопотання про відвід посадової особи адміністративного органу вирішується керівником цієї особи, а щодо керівника адміністративного органу — органом або посадовою особою вищого рівня.

За наявності підстав, передбачених частиною першою цієї статті, посадова особа адміністративного органу зобов'язана подати керівнику органу заяву про самовідвід.

Відвід не приймається, якщо заміщення неможливе.

Стаття 18. Свідок

Свідком може бути особа, якій відомі обставини, що підлягають з'ясуванню у справі. Свідки залучаються за ініціативою адміністративного органу або за клопотанням учасників процедури.

Свідок дає пояснення, відповідає на поставлені питання, а в разі потреби повідомляє все, відоме йому у справі.

Не може виступати свідком:

1) представник учасника процедури щодо обставин, які стали йому відомі у зв'язку з виконанням обов'язків представника;

2) особи, які визнані недієздатними у встановленому законом порядку. Свідок має право подавати клопотання про готовність надати свідчення

за місцем свого проживання чи іншим місцем перебування або клопотання про надання свідчень у письмовій формі.

Стаття 19. Експерт

Для вирішення питань або оцінювання обставин справи, що потребують спеціальних знань, адміністративний орган за своєю ініціативою або за ініціативою учасника процедури може призначити проведення експер-

7 — 4-164 97

>>>98>>>

тизи. У визначенні особи експерта, предмета експертизи та конкретних питань, які повинні бути з'ясовані в ході експертизи, мають право брати участь учасники процедури.

Особа, яка дала згоду на виконання функцій експерта, повинна надати висновок щодо поставлених питань, з'являтися на запрошення адміністративного органу, надавати пояснення щодо предмета експертизи.

Експерт має право:

1) ознайомитися з матеріалами справи, що належить до предмета експертизи;

2) клопотати про отримання додаткових документів та інформації, необхідних для надання висновку;

3) ставити учасникам процедури питання, які відносяться до предмета експертизи.

Учасник процедури має право клопотатися про проведення додаткової або повторної експертизи за власний кошт.

Стаття 20. Спеціаліст

Для надання консультативної, технічної та іншої спеціальної допомоги у розгляді справи адміністративним органом може залучатися спеціаліст.

Стаття 21. Перекладач

За клопотанням учасника процедури, що не володіє державною мовою, адміністративним органом може залучатися перекладач для забезпечення повного і точного перекладу з метою правильного та об'єктивного розгляду справи.

Витрати щодо залучення перекладача покриває учасник процедури, за клопотанням якого залучено перекладача, якщо інше не передбачено законом або якщо адміністративний орган не прийме іншого рішення.

Стаття 22. Запрошення та повідомлення

Учасники процедури та особи, що сприяють розгляду справи, можуть бути запрошені адміністративним органом для надання пояснень, участі у слуханні справи та в інших процедурних діях.

Запрошення має бути завчасно вручене особі або надіслане поштою, іншими засобами зв'язку, але не пізніше, ніж за 5 днів до вчинення процедурної дії.

У запрошенні зазначається:

1) назва і адреса адміністративного органу, що запрошує;

2) яка посадова особа, в якій справі, з якою метою запрошує, номер контактного телефону, адреса електронної пошти;

3) дата, час і місце запрошення.

Запрошення підписується посадовою особою адміністративного органу.

98

>>>99>>>

Факт особистого отримання запрошення фіксується у матеріалах справи. У разі відмови від прийняття запрошення чи інших документів про це робиться відмітка.

Повідомлення та запрошення направляються особі за адресою, взятою з офіційних реєстрів. Учасники процедури повинні своєчасно повідомляти про зміну свого місця проживання або місцезнаходження. Запрошення та повідомлення, направлені за останньою відомою адміністративному органові адресою, вважаються належно врученими через п'ять днів після відправлення.

Відсутність запрошеного учасника процедури не перешкоджає проведенню слухання або вчиненню інших процедурних дій, якщо адміністративний орган не вирішить іншого.

РОЗДІЛ II. ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ЗАЯВОЮ