Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 2. Здійснення адміністративного провадження

Стаття 35. Початок провадження

(1) Адміністративне провадження для видання адміністративного акта чи здійснення заходу починається наступним чином: 1) з подання адміністративному органу;

363

>>>364>>>

2) у адміністративних провадженнях, ініційованих адміністративним органом — з повідомлення учасника провадження про провадження;

3) у адміністративних провадженнях, ініційованих адміністративним органом — зі здійснення щодо учасника провадження першої процедурної дії.

(2) Адміністративний орган сповіщає учасників провадження про подання заяви щодо видання адміністративного акта чи здійснення заходу.

(3) Адміністративне провадження щодо укладення публічно-правового договору починається з внесення пропозиції про укладення названого договору.

(4) Строк провадження, який починається з подання заяви заявником, обчислюється з моменту реєстрації отриманого документа.

Стаття 36. Обов'язок адміністративного органу давати роз'яснення

(1) Адміністративний орган роз'ясняє учаснику провадження чи особі, що розглядає можливість подання заяви, на прохання особи:

1) які права і обов'язки має учасник провадження в адміністративній процедурі;

2) які можливі строки здійснення адміністративного провадження і можливості їх скорочення;

3) які заяви, докази та інші документи слід подати в адміністративному провадженні;

4) які процедурні дії мають виконати учасники провадження.

(2) Якщо для видання адміністративного акта чи здійснення заходу, щодо яких подано заяву, необхідно видати інший адміністративний акт, адміністративний орган зобов'язаний безпосередньо пояснити процедуру для подання заяви про видачу необхідного адміністративного акта та для перегляду заяви, а також інші умови для видачі іншого адміністративного акта.

Стаття 37. Ознайомлення з документами

(1) Кожен має право на всіх стадіях адміністративного провадження ознайомитися з документами й справами, коли такі є, що стосуються провадження і зберігаються адміністративним органом.

(2) Адміністративний орган повинен заборонити ознайомлення зі справою, документом або їх частиною, якщо розкриття інформації, яка там міститься, заборонено законом або актом, виданим на основі закону.

(3) Справи та документи за загальним правилом надаються для ознайомлення в робочих кімнатах адміністративного органу та у присутності посадової особи. Адміністративний орган може робити винятки з цього правила.

(4) Виготовлення витягів з документів чи копій документів, а також відшкодування зв'язаних з цим витрат відбувається в порядку, встановленому Законом про публічну інформацію.

364

>>>365>>>

Стаття 38. Доказ

(1) Адміністративний орган має право вимагати в ході адміністративного провадження надання учасниками провадження й іншими особами наявних у їхньому розпорядженні доказів та інформації, на основі яких адміністративний орган встановлює обставини, що стосуються розгляду справи.

(2) Доказами можуть бути пояснення учасників провадження, документальні докази, речові докази, безпосередні інспекції місця, показання свідків і висновки експертів.

(3) Учасники провадження зобов'язані подати адміністративному органу чи довести до його відома обставини і докази, які їм відомі і які стосуються провадження. У випадку невиконання цього обов'язку адміністративний орган може залишити заяву про видання сприятливого адміністративного акта без розгляду.

Стаття 39. Експерти і свідки в адміністративному провадженні

(1) Адміністративний орган залучає до адміністративного провадження експертів і свідків з їхньої згоди, якщо законом не передбачається їх обов'язок брати участь у процесі. Як свідки до участі в процесі не можуть залучатися особи, яких Цивільний процесуальний кодекс забороняє допитувати як свідків.

(2) Якщо участь експерта в адміністративному провадженні передбачається законом, то експерт може відмовитися від надання висновку на підставах, встановлених Цивільним процесуальним кодексом.

(3) Свідки допитуються в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом. Свідок може відмовитися давати показання, якщо він має з учасником провадження зв'язок, передбачений частиною 1 статті 103 Цивільного процесуального кодексу або якщо дача ним показання може викликати наслідки, зазначені в частині 2 статті 103 Цивільного процесуального кодексу.

(4) Експерти і свідки мають права одержувати за виконання своїх обов'язків винагороду чи компенсацію на підставах, передбачених Цивільним процесуальним кодексом.

(5) Порядок виплати коштів свідкам і експертам встановлюється Урядом Республіки. Експертам і свідкам, що беруть участь в адміністративному провадженні поза місцем їхнього проживання, виплачуються кошти на проїзд і проживання, а також добові в розмірах, встановлених Урядом Республіки.

(6) Витрати щодо залучення експерта чи свідка несе особа або адміністративний орган, на прохання яких було залучено експерта чи свідка.

Стаття 40. Заслуховування думки та заперечення учасника провадження

(1) До видання адміністративного акта адміністративний орган повинен надати учаснику провадження можливість для висловлення в письмовій, усній чи іншій зручній формі думки або заперечень у справі.

365

>>>366>>>

(2) До здійснення стосовно учасника провадження заходу, що може завдати шкоди його правам, адміністративний орган повинен надати йому можливість висловити свою думку або заперечення.

(3) Адміністративне провадження допускається проводити без заслуховування думки і заперечень учасника провадження, якщо:

1) необхідно вжити негайних дій для запобігання шкоді, пов'язаній із затримкою, чи для захисту публічних інтересів;

2) немає відхилень од відомих, наданих учасником провадження в заяві чи пояснені, і немає необхідності в одержанні додаткової інформації;

3) рішення у справі приймається не проти учасника провадження;

4) повідомлення про адміністративний акт чи захід, пов'язане з наданням можливості для висловлення думки або заперечень, перешкоджає досягненню мети адміністративного акта чи заходу;

5) учасник провадження невідомий або вчинений захід стосується не-визначеного кола осіб, а встановлення їхніх осіб протягом розумного часу неможливе;

6) адміністративний акт видається у вигляді загального розпорядження або число учасників провадження перевищує п'ятдесят;

7) в інших передбачених законом випадках.

Стаття 41. Строк здійснення адміністративного провадження

У випадку неможливості видання адміністративного акта чи здійснення заходу протягом передбаченого строку адміністративний орган повинен негайно сповістити про ймовірний час видання адміністративного акта або здійснення заходу із вказівкою на причини, чому виконання неможливе у передбачений строк.

Стаття 42. Неявка на здійснення процедурної дії

(1) Особа зобов'язана з'явитися за викликом адміністративного органу в місце і час, зазначені у виклику.

(2) Якщо учасник провадження не має можливості з'явитися за викликом, то він повинен негайно сповістити про це адміністративний орган. Рішення про визнання причини поважною чи неповажною приймає адміністративний орган і негайно сповіщає про нього учасника провадження.

(3) У випадку неявки учасника провадження без поважної причини на здійснення процедурної дії адміністративний орган розглядає справу без присутності учасника провадження.

(4) У випадку неявки особи, що подала заяву про видання адміністративного акта чи здійснення заходу, без поважної причини на здійснення процедурної дії адміністративний орган може залишити заяву без розгляду і припинити адміністративне провадження.

Стаття 43. Закінчення провадження

(1) Провадження щодо видання адміністративного акта закінчується: 1) оприлюдненням адміністративного акта;

366

>>>367>>>

2) відкликанням заяви заявником;

3) залишенням адміністративним органом заяви без розгляду;

4) у зв'язку зі смертю чи припиненням адресата адміністративного акта, якщо цей акт пов'язаний з адресатом.

(2) У випадку ухвалення рішення про те, що адміністративний акт, про видання якого було подано заяву, не буде виданий, щодо такого рішення видається відповідний адміністративний акт. Якщо приймається рішення про те, що в ході адміністративного провадження, розпочатого з ініціативи адміністративного органу, адміністративний акт не буде виданий, то адресату повідомляється про це, а адміністративне провадження припиняється.

(3) Провадження щодо укладення публічно-правового договору закінчується:

1) укладенням публічно-правового договору;

2) досягненням згоди чи прийняттям однією стороною рішення про неукладення публічно-правового договору;

3) у зв'язку зі смертю чи припиненням сторони публічно-правового договору.

(4) Провадження щодо вчинення адміністративного заходу закінчується:

1) здійсненням заходу;

2) ухваленням обгрунтованого рішення про нездійснення заходу;

3) відкликанням заяви заявником;

4) залишенням адміністративним органом заяви без розгляду;

5) у зв'язку зі смертю чи припиненням адресата заходу, якщо захід стосується адресата.

Стаття 44. Відновлення провадження

(1) Адміністративний орган відновлює адміністративне провадження на прохання особи, якщо:

1) відпади обставини чи юридичні норми чи процедурні умови, що слугували підставою для видання адміністративного акта, який накладає обмеження на права особи, що подала заяву;

2) виявлено нові істотні докази у даній справі, що не були відомі особі під час адміністративного провадження;

3) рішенням суду, яке набуло законної сили, установлено, що виданий адміністративний акт чи захід здійснено внаслідок обману, погрози чи іншого незаконного впливу на адміністративний орган або що особа, яка діяла від імені адміністративного органу, в ході адміністративного провадження скоїла злочин;

4) рішенням суду, яке набуло в законної сили, скасоване рішення суду, на якому грунтувався адміністративний акт.

(2) Адміністративний орган розглядає справу в порядку відновленого провадження з урахуванням положень розділів 3 і 4 глави 4 цього Закону.

(3) Заяву про поновлення адміністративного провадження необхідно подати адміністративному органу, що здійснював адміністративне провад-

367

>>>368>>>

ження, протягом одного місяця з моменту, коли стало відомо про обставини, які дозволяють поновлення адміністративного провадження.

(4) Процедурні дії, яких не торкаються причини відновлення провадження, повторно не виконуються.

Стаття 45. Слухання справи на засіданні

(1) Справа адміністративного провадження повинна слухатися на засіданні:

1) за наявності у сторін протилежних інтересів, якщо це не викликає зайвого затягування провадження;

2) у випадках, передбачених законом чи постановою;

3) у випадках, коли, за рішенням адміністративного органу, це необхідно для швидкого і правильного вирішення справи.

(2) Адміністративний орган проводить засідання належним і простим способом, забезпечуючи при цьому права учасників провадження.

(3) На засіданні, крім представників адміністративного органу й учасників провадження, можуть бути присутні також представники адміністративного органу, що здійснює нагляд за адміністративним органом. Адміністративний орган може дозволити участь у засіданні також інших осіб, якщо жоден з учасників провадження не заперечує проти цього.

(4) Головуючий на засіданні може видалити із засідання особу, яка не підкоряється порядку проведення засідання, встановленому головуючим.

(5) Засідання протоколюється.