Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Требования к курсовым.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
170.5 Кб
Скачать

26

Міністерство освіти і науки України

Одеська національна юридична академія

Затверджую

Президент ОНЮА

академік Ківалов С.В.

ПОЛОЖЕННЯ ПРО КУРСОВІ РОБОТИ

Схвалено на засіданні Навчально-методичної ради

Одеської національної юридичної академії.

Одеса

2007

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Курсова робота – це навчальне дослідження студента, метою якого є закріпити, поглибити та узагальнити знання, одержані їм під час вивчення конкретної дисципліни та навчитися самостійно застосовувати ці знання щодо комплексного рішення конкретних практичних задач в межах проведення юридичних досліджень.

Для студентів ОНЮА, курсові роботи, поряд з вивченням лекційного матеріалу, участю у семінарських та практичних заняттях, є невід’ємною складовою частиною, передбаченою навчальними програмами.

Курсова робота – це форма самостійної роботи студента, яка потребує ретельного вивчення нормативно-правових актів, монографічної та іншої літератури. Підготовка та написання курсових робіт допомагає студенту значно розширити й поглибити спеціальні знання з окремих дисциплін, набути досвіду самостійного вивчення та аналізу спеціальної літератури.

Кількість курсових робіт визначається навчальним планом.

На курсову роботу відповідна кафедра розробляє тематику та завдання. Теми курсових робіт розробляються викладачами відповідно до основного змісту навчальної дисципліни (групи дисциплін), розглядаються та затверджуються на засіданнях відповідних кафедр. Тематика курсових робіт повинна щорічно корегуватись з урахуванням набутого на кафедрах досвіду, побажань керівників курсових робіт. Вона повинна бути актуальною і відповідати вимогам державного стандарту та перспективам розвитку нормативно-правової бази.

Керівництво курсовими роботами здійснюється викладачами та науковими співробітниками відповідних кафедр, на яких пишуться роботи. Організація та контроль за процесом підготовки й захисту курсових робіт покладається на завідуючих кафедрами та керівників курсових робіт.

Важливим елементом курсової роботи є аналіз діючого законодавства України та зарубіжних країн із застосуванням порівняльно-правового, історичного, логіко-юридичного та інших методів з висловлюванням студентом власного погляду, оцінок стосовно тих явищ та фактів, що стали предметом наукової дискусії та висвітлені в підручниках, монографіях, періодичних виданнях тощо.

Пошук студентом необхідних відомостей, їх систематизація, узагальнення, аналіз, висновки – необхідні умови написання курсової роботи. Виконати ці вимоги студенту допоможе науковий керівник під час відповідних консультацій.

Курсова робота виконується студентом під час самостійної роботи. За результатами захисту курсової роботи студенту виставляється залік з диференцьованою оцінкою. Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”).

Якщо студент отримає незадовільну оцінку, він повинен виконати роботу за новою темою або переробити попередню роботу за термін, встановлений деканатом факультету.

Замість курсової роботи рішенням завідувача кафедри може бути зарахована робота, яку студент виконав на актуальну тему, під час, коли він брав участь у роботі студентського наукового гуртка, і яка отримала призове місце на щорічній звітній науковій студентській конференції ОНЮА. Також в якості курсової роботи можуть зараховуватися доповіді, зроблені студентом на міжнародних та республіканських (національних) наукових конференціях, а також публікації (статті, реферати тощо) у відповідних наукових виданнях.

Загальні вимоги щодо курсових робіт, повинні містити:

  1. Аналіз актуальності теми, відповідності її сучасному стану вітчизняної та зарубіжної юриспруденції.

  2. Вивчення та аналіз законодавчого та іншого нормативного матеріалу, наукової, навчально-методичної літератури та періодики за темою дослідження.

  3. Проведення самостійного дослідження: чітка характеристика предмету, об’єкту, мети, задач та методів дослідження.

  4. Узагальнювання результатів проведених досліджень, обґрунтування висновків.

  5. Вимоги щодо оформлення роботи (у відповідності вимогам стандарту):

  • Якщо курсова робота виконується у комп’ютерному варіанті, її обсяг повинен становити 25-30 сторінок тексту, набраного через 1, 5 інтервали на комп’ютері (кегль 14) Times New Roman;

  • Якщо курсова робота виконується на друкарській машинці, її обсяг повинен становити 30-35 сторінок тексту, набраного через 2 інтервали;

  • Якщо студент виконує роботу у рукописному варіанті, її обсяг повинен становити 40-45 сторінок, при цьому на сторінці має бути не менш, ніж 28-30 рядків.

Текст має бути вирівняний по ширині сторінки; поля: верхнє – 2 см, нижнє – 2 см, ліве – 3 см, праве – 1 см.

кожен розділ роботи необхідно розпочинати з нової сторінки.

  1. АЛГОРИТМ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

При виконанні курсової роботи необхідно дотримуватись наступного алгоритму:

1. Вибір теми.

  1. Обґрунтування з керівником роботи напрямків дослідження

  2. Вивчення питань за першоджерелами та їх аналіз.

  3. Постановка мети та задач дослідження, складання плану роботи.

  4. Визначення об’єкту та предмета дослідження.

  5. Вибір методів дослідження.

  6. Написання чернетки роботи.

  7. Обговорення висновків з керівником роботи.

  8. Складання бібліографічного списку літератури.

  9. Оформлення роботи.

Цей порядок є зразковим, тому його виконання залежить від побажань студента.