Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 3. Якщо внаслідок усунення від провадження працівників органу публічної адміністрації цей орган став нездатним до вирішення справи, застосовується, відповідно, § 2.

Ст. 27. § 1. Член колегіального органу підлягає усуненню у випадках, зазначених в § 1 ст. 24. Про усунення цього члена у випадках, визначених в § 3 ст. 24 рішення приймає голова колегіального органу або органу вищого рівня за клопотанням сторони, члена колегіального органу або за посадою.

312

>>>313>>>

§ 2. Якщо внаслідок виключення членів колегіального органу цей орган став нездатний до прийняття рішення через відсутність потрібного кворуму, відповідним чином застосовуються приписи § 2 ст. 26.

§ 3. Якщо самоврядна апеляційна колегія внаслідок усунення її членів не може вирішувати справу, міністр, відповідальний за справи публічної адміністрації, визначає для вирішення справи іншу самоврядну апеляційну колегію.

Ст. 27а (вилучено).

Розділ 6. Сторона

Ст. 28. Стороною є кожний, чийого законного інтересу або обов'язку стосується провадження або хто вимагає дій органу з огляду на свій законний інтерес чи обов'язок.

Ст. 29. Сторонами можуть бути фізичні особи і юридичні особи, а коли йдеться про державні або комунальні організаційні одиниці й громадські організації, — також одиниці, що не мають статусу юридичної особи.

Ст. ЗО. § 1. Правоздатність і дієздатність сторін визначаються згідно з правилами цивільного права, якщо спеціальними приписами не встановлено інше.

§ 2. Недієздатні фізичні особи діють через своїх законних представників.

§ 3. Сторони, що не є фізичними особами, діють через своїх законних або статутних представників.

§ 4. У справах, що стосуються прав, отриманих через набуття або успадкування у випадку передачі або смерті сторони, до участі у провадженні на місце попередньої сторони заступає її спадкоємець.

§ 5. У справах, що стосуються спадкоємців, не охоплених як сторони, діють особи, що здійснюють управління спадковим майном, а у разі їх відсутності — куратор, визначений судом за поданням органу публічної адміністрації.

Ст. 31. § 1. Громадська організація може у справі, що стосується іншої особи, виступати з вимогою:

1) початку провадження;

2) допуску її до участі у провадженні,

якщо це мотивується цілями організації і якщо за це говорить суспільний інтерес.

§ 2. Орган публічної адміністрації, визнавши вимогу громадської організації мотивованою, приймає рішення про початок провадження за приналежністю або про допущення організації до участі в провадженні. Поста-

313

>>>314>>>

нова про відмову в початку провадження або про допущення громадської організації до участі у провадженні може бути оскаржена.

§ 3. Громадська організація бере участь у провадженні на правах сторони.

§ 4. Орган публічної адміністрації, починаючи провадження у справі, що стосується іншої особи, повідомляє про це громадську організацію, якщо відомо, що вона може бути зацікавлена в участі у цьому провадженні з огляду на свої статутні цілі, і коли за це говорить суспільний інтерес.

§ 5. Громадська організація, яка не бере участі у провадженні на правах сторони, може за згодою органу публічної адміністрації представити цьому органові свою думку у справі, викладену в рішенні або заяві свого статутного органу.

§ 6 (вилучено).

Ст. 32. Сторона може діяти через уповноваженого, якщо характер справи не вимагає її особистої участі.

Ст. 33. § 1. Уповноваженим сторони може бути дієздатна фізична особа.

§ 2. Довіреність надається в письмовій формі або оголошується із занесенням до протоколу.

§ 3. Уповноважений долучає до документів оригінал або офіційно засвідчену копію довіреності. Адвокат або юридичний радник, а також особа, яка засвідчує патенти, можуть самі завірити копію виданої їм довіреності.

§ 4. У справах меншого значення орган публічної адміністрації може не вимагати довіреності, якщо уповноваженим є найближчий родич або співмешканець сторони і немає сумніву щодо існування і сфери уповноваження для виступу від імені сторони.

Ст. 34. § 1. Орган публічної адміністрації звертається до суду із пропозицією про призначення представника для відсутньої або недієздатної особи, якщо представник ще не був призначений.

§ 2. У разі необхідності початку дій, що не терплять зволікання, орган публічної адміністрації визначає для відсутньої особи представника, уповноваженого на дії в провадженні до часу призначення для неї представника судом.

Розділ 7. Вирішення справ

Ст. 35. § 1. Органи публічної адміністрації зобов'язані вирішувати справи без зайвого зволікання.

§ 2. Негайно повинні вирішуватися справи, які можуть бути розглянуті на основі доказів, представлених сторонами разом з вимогою про початок провадження, або на основі фактів і доказів, загальновідомих або відомих в силу службового статусу органу, яким здійснюється провадження, якщо

314

>>>315>>>

таке встановлення можливе на підставі даних, що є у розпорядженні цього органу.

§ 3. Вирішення справи, що вимагає з'ясувального провадження, здійснюється не пізніше, ніж протягом місяця, а особливо складної справи — не пізніше, ніж протягом двох місяців від дня початку провадження, а в апеляційному провадженні — протягом місяця від дня отримання апеляції.

§ 4. Органи вищого рівня можуть визначати види справ, які вирішуються в коротші строки, ніж визначені в § 3.

§ 5. До строків, визначених у попередніх правилах, не входять строки, передбачені в правових приписах для виконання конкретних дій, періоду відкладення провадження, а також періодів запізнення, спричинених з вини сторони або з незалежних від органу причин.

Ст. 36. § 1. Про кожен випадок невирішення справи у строк, визначений в ст. 35, орган публічної адміністрації зобов'язаний повідомити сторони, зазначивши при цьому причини зволікання і вказавши новий термін виконання справи.

§ 2. Такий самий обов'язок лежить на органі публічної адміністрації в разі зволікання у вирішенні справи з незалежних від органу причин.

Ст. 37. § 1. На невирішення справи у строк, визначений у ст. 35 або встановлений згідно зі ст. 36, сторона може подати скаргу до органу публічної адміністрації вищого рівня.

§ 2. Орган, зазначений у § 1, в разі визнання скарги обгрунтованою визначає додатковий термін для вирішення справи, а також вимагає з'ясування причин і виявлення осіб, винних у невирішенні справи вчасно, а у разі потреби також вжиття заходів, що запобігатимуть порушенню строків вирішення справ у майбутньому.

Ст. 38. Працівник органу публічної адміністрації, який без поважних причин не вирішив справу вчасно або не виконав зобов'язання, що випливає зі Ст. 36, або не вирішив справу у додатковий строк, встановлений згідно з § 2 ст. 37, підлягає адміністративній або дисциплінарній відповідальності або іншій відповідальності, передбаченій приписами права.

Розділ 8. Вручення

Ст. 39. Орган публічної адміністрації вручає документи під розписку поштою, через своїх працівників або через інших уповноважених осіб або органи.

Ст. 40. § 1. Документи вручаються стороні, а коли сторони діють через представника — цьому представникові.

315

>>>316>>>

§ 2. Якщо сторона визначила уповноваженого, документи вручаються уповноваженому.

§ 3. У справі, початій внаслідок подання, складеного двома або більшою кількістю сторін, документи вручаються всім сторонам, якщо у поданні не вказано одну сторону як уповноважену на отримання документів.

Ст. 41. § 1. У ході провадження сторони, а також їх представники й уповноважені зобов'язані повідомляти орган публічної адміністрації про кожну зміну своєї адреси.

§ 2. У разі недотримання обов'язку, зазначеного в § 1, вручення документу за попередньою адресою має правовий наслідок.

Ст. 42. § 1. Документи вручаються фізичним особам у їх місці проживання або праці.

§ 2. Документи можуть бути вручені також у приміщенні органу публічної адміністрації, якщо окремими приписами не встановлено інше.

§ 3. У разі неможливості вручення документа у спосіб, передбачений в § 1 і 2, а також у разі нагальної потреби документи вручаються в будь-якому місці, де можливо застати адресата.

Ст. 43. У разі відсутності адресата документ вручається під розписку дорослому мешканцю квартири, сусідові або охоронцеві будинку, якщо ці особи зобов'язуються віддати документ адресатові. Про вручення документа сусідові або охоронцеві залишається повідомлення в поштовій скриньці або, якщо це неможливо, повідомлення на дверях квартири.

Ст. 44. У разі неможливості вручення документа у спосіб, зазначений у ст. 42 і 43, документ зберігається протягом семи днів у відділенні зв'язку або в адміністрації гміни, а повідомлення про це вміщується в поштовій скриньці або, якщо це неможливо, на дверях квартири адресата або офісу чи іншого приміщення, у якому адресат здійснює свою професійну діяльність, або на видному місці на нерухомості, якої стосується провадження; у такому разі вручення вважається виконаним після закінчення останнього дня цього строку.

Ст. 45. Організаційним одиницям і громадським організаціям документ вручається у приміщенні їх місцезнаходження в руки осіб, уповноважених на отримання документів.

Ст. 46. § 1. Той, хто отримує документ, підтверджує вручення йому документа своїм підписом із зазначенням дати вручення.

§ 2. Якщо той, хто отримує документ, відмовляється від підтвердження вручення або не може цього зробити, той, хто вручає, робить це сам і зазначає особу, яка отримала документ, та причину відсутності її підпису.

316

>>>317>>>

Ст. 47. § 1. Якщо адресат відмовляється від прийняття документа, надісланого йому поштою або через інший орган чи в інший спосіб, документ повертається відправникові із зазначенням причини відмови та дати відмови. Такий документ із позначкою долучається до матеріалів справи.