Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

Глава 6. Постанова

Стаття 88. Постанова

Постанова — це правовий акт, що видається адміністративним органом для регулювання невизначеної кількості випадків.

Стаття 89. Правомірність постанови

(1) Постанова є правомірною, якщо вона відповідає чинному законодавству, формальним вимогам і якщо її видано адміністративним органом, вказаним у нормі про делегування повноважень відповідно до процедури, визначеної законом.

(2) Стосовно видання постанов не застосовуються положення частини 1 цього Закону, за винятком положень розділів 1 і 2 глави 1 і положень глави 3.

Стаття 90. Норма щодо делегування повноважень

(1) Постанова може бути видана тільки за наявності норми про делегування повноважень, вказаної в законі, й відповідно до її меж, змісту і мети.

(2) Орган місцевого самоврядування може з метою регулювання місцевих питань видати постанову без норми про делегування повноважень, за винятком випадків, коли норма про делегування повноважень передбачена законом.

(3) Частина 1 цієї статті не застосовується, якщо адміністративний орган скасовує постанову, видану без норми про делегування повноважень.

Стаття 91. Делегування повноважень

(1) Адміністративний орган, уповноважений видати постанову, може делегувати право її видання іншому адміністративному органу тільки у випадку, коли така можливість передбачається нормою про делегування повноважень.

(2) Якщо ухвалення рішення віднесено за законом до компетенції місцевого самоврядування, то в кожному конкретному випадку волосний муніципалітет чи міська рада може делегувати право видання постанови волосному чи міському уряду, якщо це питання не віднесене законом до виняткової компетенції волосного муніципалітету чи міської ради.

382

>>>383>>>

Стаття 92. Форма постанови

(1) Постанови видаються в письмовій формі.

(2) У постанові повинно міститися посилання на норму про делегування повноважень, що служить основою для видання постанови. Якщо постанова видається адміністративним органом на підставі делегування повноважень, то в ній має міститися посилання і на таке делегування. Ця вимога не застосовується стосовно скасування постанови, виданої без норми про делегування повноважень.

(3) У постанові вказуються назва адміністративного органу, що її видав, а також дата видання постанови і її номер. Постанова повинна мати заголовок.

(4) У постанові, що вносить зміни в постанову чи скасовує її, повинні бути зазначені також заголовок і номер постанови, до якої вносяться зміни чи яка скасовується, а також дата видання постанови й відмітка про її опублікування.

(5) Постанова підписується і публікується в порядку, передбаченому законом.

Стаття 93. Умови чинності постанови

(1) Постанова є чинною до її скасування адміністративним органом чи Верховним Судом або до закінчення строку дії, або до скасування норми про делегування повноважень.

(2) Постанова вводиться в дію (набуває сили) на третій день після її опублікування у встановленому порядку, якщо законом чи самою постановою не передбачений більш пізній строк. У передбачених законом випадках постанова набуває сили раніше строку, передбаченого цією частиною.

(3) Якщо постанова видана на підставі норми про делегування повноважень, включається в закон, що оголошується Президентом Республіки, але ще не набула законної сили, то постанова не набуває чинності до набуття сили законом.

Стаття 94. Нікчемність постанови

(1) У випадку нікчемності постанови вона вважається такою, що ніколи не була чинною.

(2) Постанова є нікчемною, якщо:

1) її не було опубліковано у встановленому порядку;

2) у постанові не зазначається, яким адміністративним органом її видано.

(3) Нікчемна постанова не застосовується.

383

>>>384>>>