Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тимошук - Адміністративна процедура та адмініст....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.88 Mб
Скачать

§ 3. Накладення штрафу не виключає можливості застосування до свідка, що заперечує, засобів примусу, передбачених спеціальними приписами.

Ст. 88а. У разі невиконання обов'язку, зазначеного у § 1 ст. 88, солдатом строкової служби орган, що збирає докази, замість накладення грошового штрафу направляє військовій частині, в якій служить солдат, подання про застосування заходів дисциплінарної відповідальності.

Розділ 5. Розгляд

Ст. 89. § 1. Орган публічної адміністрації здійснює в ході провадження розгляд у кожному випадку, коли це гарантує прискорення або спрощення провадження чи досягнення виховної мети або коли цього вимагає припис права.

§ 2. Орган повинен провадити розгляд, коли виникає потреба узгодження інтересів сторін, а також коли це потрібно для з'ясування справи за участі свідків або експертів чи шляхом огляду.

Ст. 90. § 1. Орган публічної адміністрації перед розглядом вживає заходів, необхідних для його проведення. § 2. Зокрема орган викликає:

1) сторони до представлення перед розглядом роз'яснень, документів та інших доказів і до особистої явки на розгляд або через представників, або уповноважених,

2) свідків і експертів до явки на розгляд.

Ст. 91. § 1. У виклику на розгляд визначається час, місце і предмет розгляду.

§ 2. Сторонам, свідкам, експертам, а також державним і комунальним організаційним одиницям, організаціям та іншим особам, викликаним для участі в розгляді (§ 3 ст. 90), виклик вручається у письмовій формі.

§ 3. Якщо ймовірно, що крім викликаних сторін, які беруть участь в провадженні, у справі можуть бути ще й інші сторони, не відомі органові публічної адміністрації, необхідно повідомити шляхом оголошення або в

325

>>>326>>>

інший спосіб, прийнятий звичайно в цій місцевості, особливо, про час, місце і предмет розгляду.

Ст. 92. Час розгляду повинен бути оголошений так, щоб вручення викликів, а також оголошення про розгляд було здійснено принаймні за сім днів до розгляду.

Ст. 93. Розглядом керує визначений для проведення розгляду працівник того органу публічної адміністрації, у якому здійснюється провадження. Якщо провадження відбувається у колегіальному органі, розглядом керує голова або визначений член колегіального органу.

Ст. 94. § 1. Відсутність на розгляді сторін, викликаних належним чином, не є перешкодою для його здійснення.

§ 2. Той, хто керує розглядом, відкладає його, якщо виявляє важливі неправильності у виклику сторін на розгляд, якщо неявка сторони було спричинене перешкодою, важкою для подолання, а також з іншої важливої причини.

Ст. 95. § 1. На розгляді сторони можуть подавати пояснення, заявляти вимоги, пропозиції і скарги, а також подавати докази на їх підтвердження. Крім того, сторони можуть висловлюватись щодо результатів дослідження доказів.

§ 2. Той, хто керує розглядом, може відхилити поставлені свідкам, експертам і сторонам питання, якщо вони не мають істотного значення для справи. Проте на вимогу сторони належить зазначити у протоколі зміст відхиленого питання.

Ст. 96. За неналежну поведінку на розгляді сторони, свідки, експерти та інші особи, що беруть участь у розгляді, можуть, за умови попереднього попередження, бути видалені з місця розгляду тим, хто керує розглядом, а також оштрафовані на суму до 100 злотих. На постанову про накладення штрафу може бути подано скаргу.

Розділ 6. Зупинення провадження

Ст. 97. § 1. Орган публічної адміністрації зупиняє провадження:

1) у разі смерті сторони або однієї зі сторін, якщо викликання спадкоємців померлої сторони для участі у провадженні є неможливим і не існує обставин, зазначених у § 5 ст. ЗО, а провадження не підлягає закриттю як безпредметне (ст. 105);

2) у разі смерті законного представника сторони;

3) у разі втрати стороною або її законним представником дієздатності;

4) коли вирішення справи і видання рішення залежить від попереднього розгляду вступного питання іншим органом або судом.

326

>>>327>>>