Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XX. Правовий режим земель лісового фонду

4. Виникнення та припинення права лісового землекористування

Виникнення та припинення права лісового землекористуC вання регулюється Земельним кодексом України та Лісовим кодексом України.

Згідно з вимогами Земельного кодексу України громадянам

іюридичним особам можуть безоплатно передаватись у власність замкнуті земельні ділянки лісового фонду із земель права державної і комунальної власності у складі угідь селянсьC ких (фермерських) та інших господарств.

Громадяни і юридичні особи можуть набувати у власність земельні ділянки для заліснення із земель іншого призначення з деградованими і малопродуктивними угіддями.

Земельні ділянки лісового фонду із земель права державної

ікомунальної власності надаються у постійне користування спеціалізованим державним лісогосподарським підприємствам, а також в оренду іншим підприємствам, установам та організаC ціям, у яких створено спеціалізовані лісогосподарські підроздC іли, для ведення лісового господарства, спеціального викорисC тання лісових ресурсів та для потреб мисливського господарства, культурноCоздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних цілей, проведення науковоCдослідних робіт.

Постійне користування земельними ділянками лісового фонду припиняється у випадках і порядку, передбачених ЗеC мельним кодексом України.

Припинення права тимчасового користування земельними ділянками лісового фонду регулюються ст. 22 Лісового кодексу України.

Право тимчасового користування земельними ділянками лісового фонду припиняється у разі:

добровільної відмови від користування земельними ділянC ками лісового фонду;

закінчення строку, на який було надано право користуC вання земельними ділянками лісового фонду;

559

Земельне право України

припинення діяльності лісокористувачів, яким було надаC но право тимчасового користування земельними ділянкаC ми лісового фонду;

невикористання у встановлені строки лісових ресурсів, порушення правил користування земельними ділянками лісового фонду або використання їх не за призначенням;

користування земельними ділянками лісового фонду та спеціального використання лісових ресурсів способами, які негативно впливають на стан і відтворення лісів, приC зводять до погіршення навколишнього природного сереC довища на наданих для користування земельних ділянC ках лісового фонду та за їх межами;

систематичне невнесення у встановлені строки плати за спеціальне використання лісових ресурсів та користуванC ня земельними ділянками лісового фонду;

вилучення у встановленому порядку наданої земельної ділянки лісового фонду.

Припинення права тимчасового користування земельною ділянкою лісового фонду провадиться Радою, яка її надавала, а у випадках незгоди тимчасових лісокористувачів, – у судовоC му порядку.

Законодавчими актами можуть бути передбачені й інші випадки припинення права тимчасового користування земельC ними ділянками лісового фонду.

5. Правове регулювання відтворення та охорони земель лісового фонду

Основною метою відтворення земель лісового фонду явC ляється своєчасне відтворення лісів на непокритих лісом земC лях, покращання породного складу лісів, підвищення продукC тивності лісів і забезпечення раціонального використання земель лісового фонду. Лісорозведення представляє собою ствоC рення лісів на нелісових землях, скорочення непродуктивних земель лісового фонду, створення захисних насаджень на земC лях, що не входять в лісовий фонд.

560

Розділ XX. Правовий режим земель лісового фонду

Використання земельних ділянок лісового фонду, ведення лісового господарства повинні забезпечувати підвищення проC дуктивності лісів. Воно здійснюється шляхом застосування системи науково обгрунтованих рубок, відтворення лісів, полC іпшення їх природного стану, створення і ефективного викоC ристання постійної лісонасіннєвої бази на селекційноCгенеC тичній основі, гідролісомеліорації, догляду за лісами і проведення інших лісогосподарських робіт. Заходи щодо підвиC щення продуктивності лісів здійснюються лісокористувачами і лісгоспами України.

На лісокористувачів покладені такі зобов’язання: здійснюC вати догляд за лісами, проводити роботу по селекції, лісовому насінництву і сортовипробовуванню цінних деревних порід, підвищенню родючості грунтів, попередженню водної і вітроC вої ерозії грунтів, заболочення, засолення та інших процесів, що погіршують стан земель; здійснювати рубки проміжного кориC стування, якщо нема іншого виконавця цих рубок; вживати заходів щодо ефективного відтворення лісів, створення нових лісів та проведення гідромеліорації надмірного зволоження зеC мель; будувати дороги лісогосподарського призначення; надаC вати лісокористувачам допомогу у виборі відтворення лісів, забезпечувати посівним і посадковим матеріалами.

Обов’язок проведення лісовідтворювальних заходів на виC рубках лежить на лісокористувачах. Крім того, вони зобов’язані дотримуватись вимог щодо збереження оптимальних умов для відтворення лісів. Особливо важливо, що лісокористувачі зобоC в’язані використовувати техніку і технології, відносно яких проведена державна екологічна експертиза і які забезпечують надійне збереження і відтворення лісів.

Як передбачає Земельний кодекс України, охорона земель включає систему правових, організаційних, економічних та інших заходів, спрямованих на їх раціональне використання, запобігання необгрунтованому вилученню земель із сільськоC господарського обороту, захист від шкідливих антропогенних впливів, а також на відтворення і підвищення родючості грунтів, продуктивності земель лісового фонду, забезпечення режиму

561

Земельне право України

земель природоохоронного, рекреаційного, оздоровчого та істоC рикоCкультурного призначення.

Система раціонального використання земель повинна мати природоохоронний, ресурсозберігаючий, відтворювальний хаC рактер і передбачати збереження грунтів, обмеження негативC ного впливу на них, а також на рослинний і тваринний світ, геологічні породи, водні джерела та інші компоненти навколишC нього середовища.

З метою належної охорони та захисту земель лісового фонC ду ст. 98 Лісового кодексу України передбачає дисциплінарну, адміністративну, цивільно – правову та кримінальну відповіC дальність за порушення правил використання земель лісового фонду, зокрема за:

розкорчовування земельних ділянок лісового фонду і використання їх для спорудження будівель, переробки деревини, влаштування складів тощо, без належного дозC волу;

порушення строків повернення земельних ділянок лісоC вого фонду, що перебувають у тимчасовому користуванні або невиконання обов’язків щодо приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням;

пошкодження сіножатей, пасовищ і ріллі на земельних ділянках лісового фонду;

знищення або пошкодження лісоосушувальних каналів, дренажних систем і доріг на земельних ділянках лісового фонду, а також полезахисних лісових смуг, захисних лісоC вих насаджень на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць, каналів.

Законодавчими актами України може бути встановлено відповідальність і за інші порушення лісового законодавства.

Лісове законодавство передбачає спеціальні вимоги, що стоC суються лісокористувачів, щодо розроблення і затвердження за згодою лікористувачів планів протипожежних заходів та їх реC алізації. Громадяни та юридичні особи в місцях проведення на території лісового фонду робіт, культурноCмасових та інших

562