Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

6. Встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та передача їх у спільне користування членам об’єднань власників багатоквартирних будинків

6.1. Поняття прибудинкових територій, встановлення та закріплення їхніх меж і передачі їх у спільне користування

Порядок встановлення та закріплення меж прибудинкоC вих територій існуючого житлового фонду та передачі їх у спільне користування членам об’єднань власників багатокварC тирних будинків регламентується Положенням з даного пиC тання, затвердженим спільно наказом Держкомзему України, Держкоммістобудування України, Держжитлокомунгоспу України та Фонду державного майна України від 5 квітня 1996 р. № 31/30/53/396.

Положення про порядок встановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житлового фонду та надання у спільне користування або спільну сумісну власність земельних ділянок для спорудження житлових будинків (далі – Положення) розроблено відповідно до ЗеC мельного кодексу України, законів України “Про основи містобудування”, “Про місцеві Ради народних депутатів УкC раїни та місцеве самоврядування”, “Про власність”, Указів Президента України від 21 серпня 1995 р. №760/95 “Про положення про обласну, Київську, Севастопольську міську державну адміністрацію” та “Положення про районну у містах Києві та Севастополі державну адміністрацію”, від 30 грудня 1995 р. №1194/95 “Про делегування повноважень державної виконавчої влади головам сільських, селищних і міських Рад” та від 12 липня 1995 р. №608/95 “Про приватизацію та оренду земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення підприємницької діяльності”, Постанови Кабінету

486

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

Міністрів України від 31 липня 1995 р. №588 “Про затвердженC ня Положення про порядок організації та діяльності об’єднань, що створюються власниками для управління, утримання і виC користання майна житлових будинків, яке перебуває у загальC ному користуванні”, Державних будівельних норм “МістобудуC вання. Планування і забудова міських і сільських поселень”.

Розроблення Положення обумовлено особливістю земельC них ділянок багатоквартирної несадибної житлової забудови, які, як правило, знаходяться у спільному користуванні декільC кох юридичних осіб (власників будинків) і мають єдину інфраC структуру та об’єкти обслуговування будинків (проїзди, тротуC ари, майданчики для господарських цілей та інше).

Прибудинкова територія – це встановлена за проектом подC ілу території мікрорайону (кварталу) та проектом забудови зеC мельна ділянка багатоквартирної несадибної житлової забудоC ви, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку (будинків) і пов’язаних з ним господарських та технC ічних будівель і споруд. Прибудинкова територія встановлюєтьC ся для будинку (будинків) і не може виділятися для частини будинку (блоку, поверху, секцій квартир тощо).

Склад та поділ території мікрорайону кварталу на окремі земельні ділянки прибудинкових територій визначаються неC обхідністю забезпечення ефективного утримання та експлуаC тації житлового будинку та прибудинкових територій на підставі дотримання встановлених будівельних, протипожежC них і санітарних норм.

Прибудинкова територія включає:

територію під житловим будинком (житловими будинками);

проїзди та тротуари;

озеленені території;

ігрові майданчики для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку;

майданчики для відпочинку дорослого населення;

майданчики для занять фізичною культурою;

майданчики для тимчасового зберігання автомобілів;

майданчики для господарських цілей;

487

Земельне право України

майданчики для вигулювання собак;

інші території, пов’язані з утриманням та експлуатацією будинків та інших пов’язаних з ними об’єктів.

Розміри земельних ділянок прибудинкових територій визначаються пропорційно залежно від загальної площі житC лових, допоміжних і нежилих приміщень, поверховості буC динків, їх розташування в межах населеного пункту відповC ідно до державних норм і правил і затвердженої проектноCтехнічної документації.

Межі земельних ділянок прибудинкових територій встаC новлюються за проектами цих ділянок відповідно до затверC джених у встановленому порядку норм і проектноCтехнічної документації. Затверджений відповідними органами місцевоC го самоврядування за місцем розташування цих ділянок проC ект поділу території мікрорайону (кварталу), групи будинків є підставою для розробки проектів відведення земельних ділянок прибудинкових територій будинку (будинків) цьоC го мікрорайону (кварталу).

В проекті поділу території мікрорайону, виходячи з існуюC чої ситуації, встановлюються також території спільного корисC тування, які знаходяться у спільній частковій власності. УтриC мання та використання вказаних територій або об’єктів здійснюється відповідно до угод, укладених зацікавленими об’єднаннями власників, що створюються власниками для упC равління, утримання і використання майна житлових будинків, яке перебуває у загальному користуванні. Ці території не підляC гають поділу на місцевості.

У складі прибудинкової території також визначаються об’єкти, що використовуються сторонніми користувачами з установлеC ними правилами експлуатації та користування (спільні проїзди, наскрізні проходи у будовах тощо), їх межі. В проекті також встановлюються сторонні користувачі.

До цих об’єктів відносяться окремі ділянки (ігрові майданC чики, майданчики для занять фізичною культурою, для тимчаC сового зберігання автомобілів, для господарських цілей та для вигулювання собак), об’єкти загального призначення для груC

488

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

пи будинків кварталу, мікрорайону. Земельні ділянки, необхідні для здійснення реконструкції, ремонту та експлуатації існуючих магістральних наземних та підземних інженерних мереж, переC даються Об’єднанням власників будинків у користування, інші види мереж – надаються у власність з встановленими правиC лами експлуатації. Усі ці ділянки використовуються власникаC ми землі з обмеженнями, що передбачаються правилами, затC верджуваними у встановленому порядку. Межі цих об’єктів та особливості їх використання встановлюються у проекті поділу території (мікрорайону, кварталу) та подаються в складі проекC ту відведення земельних ділянок прибудинкових територій.

У разі неможливості поділу території мікрорайону, кварC талу, групи будинків, окремі складові якої створювалися для спільного обслуговування групи будинків, без ущемлення інтересів співвласників цих будинків та порушення діючих норм і проектноCтехнічної документації прибудинкова териC торія об’єднується в одну земельну ділянку, яка переходить у спільне користування або у спільну часткову власність співвласників будинків.

Замовниками проекту поділу території мікрорайону, кварC талу виступають, як правило, відповідні органи місцевого самоC врядування.

Проект поділу території є містобудівним обгрунтуванням виділення прибудинкових територій (земельних ділянок). Він розробляється на підставі проекту забудови території опорноC го (чергового) плану з урахуванням рішень містобудівної докуC ментації і містить графічний матеріал – план поділу прибудинC кових територій, який виконується на відкоригованому топогеодезичному плані, і пояснювальну записку.

Пояснювальна записка містить відомості про прибудинкові території та землеволодіння під громадськими та іншими споC рудами мікрорайону (кварталу, групи будинків). Подається розC рахунок площі прибудинкових територій, яка припадає на одиC ницю загальної площі будинку.

Наводиться перелік умов використання об’єктів з установC леними правилами експлуатації, обумовленими їх загальним

489

Земельне право України

користуванням (спільні проїзди, майданчики, частини споруд, наскрізні проходи у будинках тощо).

У тому випадку, коли на території мікрорайону (кварталу, групи будинків) є ділянки, не освоєні згідно з містобудівною документацією або наднормативні надлишки території, необхіC дно встановлювати їх межі як резервних ділянок.

Передача прибудинкових територій (земельних ділянок) у користування чи власність Об’єднанням власників будинків здійснюється за їх зверненням до відповідних органів місцевоC го самоврядування.

Дозвіл на підготовку проекту відведення прибудинкової території видається відповідними органами місцевого самовряC дування на підставі затвердженого проекту поділу території мікрорайону (кварталу, групи будинків).

Розроблення проекту поділу території мікрорайону (кварC талу) виконують спеціалізовані проектні організації, які мають відповідні дозволи (ліцензії) на розроблення проектноCплануC вальної документації, за договором з замовником.

Замовником розроблення проекту відведення прибудинC кової території виступають відповідні органи місцевого самоC врядування.

Розроблення проекту відведення прибудинкової території виконують структурні підрозділи міських управлінь (відділів) або районних відділів земельних ресурсів Держкомзему УкраїC ни та інші землевпорядні організації, що мають дозволи (ліцензії) на здійснення цього виду діяльності, в термін, обумовC лений договором.

Всі витрати, пов’язані з підготовкою та складанням проекту відведення прибудинкової території, замовник бере на свій кошт.

Після затвердження проекту відведення прибудинкової теC риторії здійснюється перенесення та закріплення меж прибуC динкової території в натуру (на місцевість).

Межі встановленої прибудинкової території закріплюються межовими знаками на місцевості. Розмір та архітектурне рішенC ня межових знаків встановлюються відповідними органами місцевого самоврядування.

490