Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XV. Правовий режим земель комерційних сільскогосподарських підприємств

(паїв) на ділянки першочергового поділу та не проводиться коригування сівозмін на землях колективної власності.

4.3. Порядок передачі земельної частки (паю) в натурі

Громадянин, який має сертифікат на право на земельну чаC стку (пай) і бажає одержати свою земельну частку (пай) в наC турі, подає підприємству заяву за відповідною формою.

Місцеположення в натурі земельної ділянки, що надається згідно з Схемою, погоджується виконавчим органом управлінC ня підприємства в місячний строк з часу подання заяви співвласника про вихід із складу цього підприємства.

Рішення виконавчого органу управління підприємства є підставою для виконання робіт щодо передачі земельної част> ки (паю) в натурі.

Увипадках, коли Схема не розроблена, місцеположення земельної частки (паю), що передається, погоджується з відпоC відним рішенням чергових загальних зборів (зборів уповноваC жених) підприємства, але не пізніше трьох місяців з часу поC дання заяви про вихід із складу цього підприємства.

Увипадках вимоги про негайне виділення земельної ділянC ки в натурі, надання її здійснюється протягом поточного сільськогосподарського року не більше ніж за 12 місяців.

Відповідне рішення загальних зборів (зборів уповноважеC них) є підставою для виконання робіт щодо передачі земельної частки (паю) в натурі.

Передача земельної частки (паю) в натурі провадиться згідно зі Схемою та проектом організації території земельних ділянок першочергової передачі.

Перед встановленням в натурі меж земельної ділянки вирC ішується питання про технічні методи виконання робіт та можC ливі конструктивні особливості межових знаків.

На кожній земельній ділянці або їх групі, в простих умовах відновлення меж при можливому їх порушенні, необхідно пеC редбачити встановлення не менш як 2 межових знаків, вигоC

423

Земельне право України

товлених з матеріалів, які тривалий час не піддаються руйнуC ванню. Вказані межові знаки необхідно встановити у місцях, де є можливість простими методами відновити усі межові знаC ки земельних ділянок. Обов’язковою умовою розміщення знаків є забезпечення неушкодження їх під час виконання польових механізованих робіт.

Встановлення і закріплення меж земельної ділянки в натурі провадиться за участю громадянина, якому передається земельC на ділянка, та представника від підприємства, а також власників землі та землекористувачів суміжних ділянок.

Зацікавлені власники землі і землекористувачі суміжних земельних ділянок заздалегідь оповіщаються про землевпорядні дії по встановленню меж земельної ділянки в натурі.

Під час встановлення в натурі зовнішніх меж земельної ділянки виконується прив’язка їх до пунктів державної геодеC зичної мережі, інших координованих знаків і об’єктів, вимірюC ються кути поворотних точок і міри ліній між ними, вираховуC ються координати поворотних точок.

Після визначення меж в натурі складається акт передачі земельної ділянки із земель колективної власності у власність громадянину.

Технічна документація щодо передачі земельної частки (паю) в натурі оформляється в трьох примірниках. Перший примірник видається власнику земельної ділянки, другий з журналом геодезичних вимірювань – зберігається в районноC му (міському) відділі земельних ресурсів, третій – залишається у землевпорядній або іншій організації, що виконує ці роботи.

Вказана технічна документація є підставою для прийняття рішення місцевою радою про видачу державного акта на право приватної власності на землю, з визначенням цільового признаC чення – для ведення товарного сільськогосподарського виробC ництва.

Після видачі громадянинові державного акта на право приC ватної власності на земельну ділянку сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної (міської) дерC жавної адміністрації (виконавчого комітету міської Ради).

424