Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
83
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

А. П. Шеремет

ЗЕМЕЛЬНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

2-ге видання

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів

вищих навчальних закладів

Київ “Центр учбової літератури”

2009

УДК 349.4(477)(075.8) ББК 67.9(4УКР)404я73

Ш 49

Гриф надано Міністерством освіти і науки України

(Лист № 1/11-2256 від 21.05.2004)

Рецензенти:

Приймак І. Д. – директор науково-дослідного інституту адаптивно-ландшафтних систем землеробства України, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії вищої школи України;

Сальман І. Ю. – завідувач кафедри правових наук Білоцерківського державного аграрного університету, кандидат юридичних наук, професор, академік Нью-Йоркської Академії наук, академік Української Академії наук Національного прогресу;

Молдован В. В. – кандидат юридичних наук, професор юридичного факультету Київського державного університету ім. Т.Шевченка.

Трачук А. П. – декан юридичного факультету Закарпатського державного університету, доцент кафедри теорії та історії держави і права, заслужений юрист України.

Шеремет А. П., Земельне право України: навч. пос. [для студ. вищ. навч. закл.]/

Ш49 А. П. Шеремет – [2-ге вид.]. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 632 с.– ISBN 978-966-364-816-3

Даний підручник написаний відповідно до програми дисципліни “Земельне право”. В ньому висвітлюється зростаюча роль даної галузі права у зв’язку з проведенням земельної реформи, приватизації земель, удосконаленням правових форм ефективного використання, відновлення і охорони землі як інтегрованого та диференційованого об’єкта правового регулювання, з урахуванням її функціонального призначення в нових, ринкових умовах держави.

Для студентів, аспірантів і викладачів юридичних і сільськогосподарських вузів і факультетів, практичних працівників та широкого кола громадян, які займаються проблемами правового розвитку земельних правовідносин в Україні.

УДК 349.4(477)(075.8)

ББК 67.9(4УКР)404я73

ISBN 978-966-364-816-3

© Шеремет А.П. 2009.

 

© Центр учбової літератури, 2009.

ВСТУП

Земельні відносини завжди перебували в центрі уваги гроC мадськості, різних верств населення країни незалежно від наC явності чи відсутності у них земельних ділянок. В сучасних умовах актуальність цих відносин значно підвищилась у зв’язC ку з проведенням земельної реформи, приватизації землі; розC витком багатоукладної економіки на основі поєднання переваг колективної форми організації праці і приватної власності, осоC бистого інтересу в підвищенні продуктивності праці на землі; прийняттям нового Земельного кодексу України, яким знімаC ються всі суперечності та неузгодженості чинних нормативноC правових актів щодо земельних питань.

Водночас навчальноCметодичних видань на рівні підручC ників, які могли б систематизувати, узагальнити коло проблем земельного законодавства та об’єднати їх у програму дисциплC іни “Земельне право”, видано в Україні одиниці. Такі обставиC ни створюють для студентів юридичних і аграрних вузів відповідні труднощі у вивченні згаданої правової дисципліни. Це і зумовлює нагальну потребу в даному виданні.

Зміст видання побудований на вимогах освітньоCпрофесійC ної програми щодо підготовки спеціалістівCюристів, затверджеC ної Фаховою радою з права Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України. Проблеми згаданої наC вчальної дисципліни висвітлюються на базі сучасних законоC давчих актів і нормативних документів: Конституції України, нового Земельного кодексу України, кодексів інших галузей права, указів Президента України, декретів і постанов КабінеC ту Міністрів України, відомчих нормативних документів, що регулюють земельні правовідносини в державі.

Земельне право як галузь права, наука і навчальна дисципC ліна пов’язане з Аграрним правом, іншими галузями права, а також є правовою базою для державних органів, що регулюють земельні правовідносини. Виходячи з цього, автор даного підручника використав наукові розробки, висвітлені в підручC нику “Аграрне право України”, підготовленому колективом

3

Вступ

відомих вченихCаграрників України під керівництвом академіC ка АПрН України, професора В.З.Янчука і академіка Академії екологічних наук, професора В.І.Андрейцева.

Орієнтиром для автора під час підготовки даного видання був також підручник “Земельне право”, виданий колективом відомих вчених Інституту держави і права ім.В.М.Корецького НАН України за редакцією доктора юридичних наук, профеC сора, академіка АПрН України В.І.Семчика і кандидата юридичC них наук П.Ф.Кулинича.

Став у нагоді також збірник “Земельні відносини в Україні. Законодавчі акти і нормативні документи”, підготовлений коC лективом співробітників Державного комітету України по зеC мельних ресурсах, а також праці окремих науковців і спецC іалістів Комітету, опубліковані в журналі “Землевпорядний вісник”.

Джерелом для підготовки книги були також власні лекції автора.

В основу побудови структури підручника “Земельне право України” покладено Програму курсу “Земельне право”, розробC лену професором Андрейцевим В.І. і опубліковану ним в пракC тикумі “Екологічне і Земельне право України”.

Матеріал, що пропонується, поділений у книзі на дві великі частини: Загальну і Особливу, що випливає з програми наC вчальної дисципліни “Земельне право”.

У Загальній частині висвітлюються теоретичні і практичні проблеми, шляхи їх вирішення, що мають відношення до всіх видів земель незалежно від їх цільового призначення. ЗемельC не право подається в історичній площині його розвитку. ШиC роко розглядаються проблеми правового забезпечення земельC ної реформи, приватизації земель, правових форм ефективного використання, відновлення та охорони земель, становлення й удосконалення земельного права і земельного законодавства України в сучасних умовах. Дається характеристика: земельних правовідносин; правових форм набуття та придбання права власності на землю; правових форм використання земель. Чільне місце відведено таким темам, як право земельного сервC

4

Вступ

ітуту, земельний обіг в Україні, економічне регулювання зеC мельних правовідносин. Висвітлюється правовий механізм упC равління в галузі використання, відтворення та охорони земель, а також відповідальність за порушення земельного законодавC ства тощо.

Друга – Особлива частина підручника передбачає вивченC ня проблем, що стосуються правового режиму земель різного цільового призначення, зокрема: сільськогосподарського; житC лової і громадської забудови; природоохоронного, оздоровчоC го, рекреаційного та культурноCісторичного; лісового; водного; надрокористування тощо.

Автор підручника намагався створити основну навчальну базу для земельноCправової підготовки випускників вищих юридичних і сільськогосподарських навчальних закладів УкраїC ни. Дане видання має на меті допомогти студентам закладів в оволодінні основами правових знань, необхідних їм для викоC нання своїх посадовоCгосподарських функцій у процесі майбутC ньої трудової діяльності.

Висвітлена в книзі правова інформація може слугувати для підвищення рівня правових знань з земельного права працівC ників правоохоронних органів, керівників і спеціалістів органів державного управління сільським господарством, юрисконC сультів.

Автор не претендує на вичерпне висвітлення проблеми і буде вдячний за всі зауваження та відгуки щодо подальшого поліпшення цієї книги.

Висловлюю щиру вдячність авторам усіх видань (див.пеC релік літератури), були використані при написанні даної книC ги, та іншим науковцям, праці і статті яких також формували в автора відповідні напрями і підходи щодо підготовки видання.

Щира подяка директорові науковоCдослідного інституту адаптивноCландшафтних систем землеробства України, доктоC ру сільськогосподарських наук, професорові, академіку Академії вищої школи України І.Д.Приймаку, кандидату юридичних наук, професорові, академіку НьюCЙоркської Академії наук, академіку Української Академії наук Національного прогресу

5

Вступ

І.Ю.Сальману, а також професору КДУ ім.Т.Шевченка В.В.Молдовану за високу оцінку праці автора, доброзичливі побажання, обгрунтовані зауваження під час рецензування даної книги.

Висловлюю глибоку вдячність доктору технічних наук, професорові, академіку Академії інформатики України та Академії вищої школи України, заслуженому працівникові освіти України Ф.Г.Ващуку, чия вирішальна допомога дала змогу видати цю книгу.

6