Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

держадміністрації. Зведений звіт затверджується, відповідно, рішенням міської, селищної, сільської ради.

Після прийняття рішення відповідною міською, селищною, сільською радою про затвердження зведеного звіту всі матеріаC ли інвентаризації земель, виконані на паперовій основі і магнC ітних носіях, передаються на постійне зберігання в міське упC равління, районний відділ земельних ресурсів та до сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради.

Узагальнення матеріалів інвентаризації земель в населених пунктах та передачу їх у вищестоящі органи здійснюють відповідні управління та відділи земельних ресурсів.

По кожному мікрорайону, кварталу (масиву) населеного пунC кту формується документація, яка поповнюється необхідними документами в міру виконання додаткових вишукувальних робіт.

5. План земельно-господарського устрою населеного пункту

План земельноCгосподарського устрою населеного пункту складається на основі генерального плану цього населеного пунC кту і затверджується відповідною радою на підставі вимог ПоC рядку складання плану земельноCгосподарського устрою населеC ного пункту, затвердженого Держкомбудархітектури України та Держкомзему України від 24 вересня 1993 р. №158/61.

План земельноCгосподарського устрою використовується для обгрунтування, розроблення і подальшої реалізації на земC лях населеного пункту необхідного обсягу організаційних та інженерноCтехнічних заходів щодо освоєння, поліпшення якості землі, її раціонального використання, охорони та захисту від руйнівних процесів тощо.

План земельноCгосподарського устрою складається з:

графічних, інженерноCекономічних матеріалів щодо струкC тури території і стану земель населеного пункту на час складання плану та на кінець розрахункового періоду (періоду часу, протягом якого намічено здійснення запC ланованих заходів);

482

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

переліку заходів щодо забезпечення земельноCгосподарсьC кого устрою і їх обгрунтування;

тематичних схем щодо конкретних заходів, передбачених планом;

економічної, фінансової та іншої інформації.

План земельноCгосподарського устрою розробляється на період і з етапністю, які визначені для генерального плану наC селеного пункту.

План земельноCгосподарського устрою містить дані про:

поділ земель за використанням відповідно до цільового призначення;

поділ земель за формами власності і користування;

організаційні, правові, фінансові та інші заходи щодо вдосконалення структури територій, освоєння земель, покращання їх якості, рекультивації і консервації, інженерC ного захисту;

необхідність і обсяги економічного стимулювання щодо раціонального використання і охорони земель;

вихідні дані для обчислення розмірів земельного податку і орендної плати, надання пільг щодо земельного оподатC кування, обгрунтування і визначення загального обсягу земельного податку;

заходи щодо забезпечення режиму використання земель в охоронних і захисних зонах, відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам внаслідок встановC лення таких зон;

напрями природоохоронної діяльності.

Для забезпечення перспективної містобудівної діяльності в плані земельноCгосподарського устрою обгрунтовуються напрями тимчасового використання земель зони перспективної забудови.

В плані земельноCгосподарського устрою відповідно до з приC значення територій населеного пункту, визначених його генеC ральним планом, здійснюється розподіл земельних ділянок на:

землі житлової та громадської забудови;

землі промисловості, транспорту, зв’язку, оборони та іншого призначення;

483

Земельне право України

землі природоохоронних, оздоровчих, рекреаційних, істоC рикоCкультурних об’єктів;

землі об’єктів комунального господарства;

землі водогосподарського, лісогосподарського використання;

землі сільськогосподарського використання;

землі загального користування.

Планом земельноCгосподарського устрою відповідно до заC конодавчих та інших нормативних актів передбачається особC ливий режим використання земель у:

санітарноCзахисних зонах шкідливих і небезпечних проC мислових, складських і комунальних підприємств;

зонах і округах санітарної охорони курортів;

зонах санітарної охорони джерел водопостачання, водоC очисних споруд;

водоохоронних зонах водоймищ і річок, узбережжя водоC сховищ, Чорного і Азовського морів;

зонах охорони ландшафту, пам’яток історії і культури, зонах регулювання забудови;

охоронних зонах заповідників, заказників, природних національних парків, ботанічних садів;

зонах залягання корисних копалин (крім загальнопоширених);

сейсмічних зонах та зонах руйнування земної поверхні, зсувів, затоплення і підтоплення, тектонічних розломів та інших небезпечних природних і антропогенних процесів.

Межі таких зон на території населеного пункту визначаютьC ся його генеральним планом та спеціальними проектами і затC верджуються відповідною Радою, а також органами, які прийC мають рішення про створення об’єктів природоохоронного, оздоровчого, історикоCкультурного та іншого призначення.

В плані земельноCгосподарського устрою відображаються інженерноCтехнічні заходи, пов’язані з будівництвом захисних споруд, вертикальною планіровкою, регулюванням рівня грунC тових вод та режиму стоку поверхневих вод, інженерним обC ладнанням територій тощо. Для виконання вказаних заходів плану земельноCгосподарського устрою надалі складаються відповідні інженерні схеми і проекти.

484

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

Для відновлення ландшафту і територій, порушених внасC лідок господарської діяльності і природних процесів, збереC ження і відновлення родючості грунтів, припинення шкідлиC вого впливу порушених земель на навколишнє середовище і таке інше в плані земельноCгосподарського устрою передC бачаються заходи по поліпшенню, рекультивації і консервації земель. Для виконання цих заходів складаються спеціальні схеми і проекти.

Замовником на складання плану земельноCгосподарського устрою населеного пункту виступає відповідна місцева рада або за її дорученням – відповідний виконавчий комітет, міська дерC жавна адміністрація міст Києва і Севастополя.

Фінансування робіт по складанню плану земельноCгоспоC дарського устрою, а також зв’язаних з розробкою цього плану топографоCгеодезичних, вишукувальних та дослідницьких робіт здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету.

План земельноCгосподарського устрою населеного пункту складається проектними організаціями, колективами спецC іалістів, окремими фахівцями, які мають ліцензії на виконання відповідних проектних робіт, що видаються згідно з ПоложенC ням про порядок видачі учасникам інвестиційної діяльності ліцензій на виконання спеціальних видів робіт у проектуванC ня та будівництві, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 р. №569.

Норми проектування та методичні вимоги щодо складання плану земельноCгосподарського устрою населеного пункту встаC новлюються Державним комітетом України у справах будівницC тва і архітектури.

Зміни та уточнення до плану земельноCгосподарського устC рою вносяться в порядку, встановленому для складання планів, за рішенням органу, який його затвердив.

План земельноCгосподарського устрою населеного пункту є обов’язковим для виконання органами державного управління та виконавчої влади, а також підприємствами, установами, організаціями і громадянами.

485