Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

річку, на землі утворились рівчаки, земля була забруднена. Це дисциплінарне земельне правопорушення. Керівник і його заC ступники, спеціалісти не вжили своєчасних заходів до попеC редження цього правопорушення. Тому можливе накладення на них дисциплінарних стягнень чи звільнення їх з посад за грубе порушення трудової дисципліни, невиконання своїх прямих обов’язків.

Можливі й інші дисциплінарноCземельні правопорушення, які тягнуть дисциплінарну відповідальність відповідно до виC мог Кодексу про працю України.

4. Адміністративна відповідальність за порушення земельного законодавства

4.1. Види правопорушень, за які наступає відповідальність

Адміністративна відповідальність за порушення земельноC го законодавства передбачена Земельним кодексом України і Кодексом України про адміністративні правопорушення (КУАП).

Ст. 52 КУАП передбачає відповідальність за псування сільськогосподарських та інших земель, забруднення їх хімічниC ми і радіоактивними речовинами, нафтою та нафтопродуктами, неочищеними стічними водами, виробничими та іншими відхоC дами, а так само невжиття заходів щодо боротьби з бур’янами. Таке забруднення землі негативно впливає на родючість грунтів, знижує врожайність сільськогосподарських культур, робить продукцію небезпечною для людей і тварин. ЗабруднюC вачами можуть бути як підприємства і організації, так і громаC дяни. І ті, і інші можуть бути суб’єктами відповідальності. ПоC рушення може скоюватися як навмисно, так і з необережності, халатності. Високі штрафи встановлюються в зв’язку з тим, що дане порушення приносить велику шкоду – зниження родюC чості грунту, урожайності, іноді на багато років. Якщо таке

326

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

забруднення стає суспільно небезпечним, воно перетворюєтьC ся в злочин і карається кримінальною відповідальністю.

Відповідальність за порушення правил використання зеC мель передбачається ст. 53 КУАП. Землевласники і землекоC ристувачі несуть адміністративну відповідальність за викориC стання земель не за цільовим призначенням, за невиконання природоохоронного режиму використання земель, розміщенC ня, проектування, будівництво, введення в дію об’єктів, які неC гативно впливають на стан земель, за неправильну експлуаC тацію, знищення або пошкодження протиерозійних гідротехнічних споруд, захисних лісонасаджень. ЗемлевласниC ки, землекористувачі, орендарі зобов’язані дотримуватись праC вил забудови. Особа, що самовільно зайняла земельну ділянC ку, не має права здійснювати взагалі будьCяку забудову. Земельна ділянка негайно повертається власнику чи державі, а будівля зноситься порушником або за його рахунок без відшкодування витрат. Землевласники мають право забудуваC ти земельні ділянки самостійно, але з дотриманням правил будівництва, а користувачі і орендарі мають право здійснюваC ти будівництво за згодою власника.

Правопорушення у вигляді самовільного зайняття земельC ної ділянки, передбачене ст. 531 КУАП, посягає на установC лений Земельним кодексом земельний порядок. Земельні ділянки надаються рішеннями органів виконавчої влади України, місцевими адміністраціями у власність, користуванC ня, оренду. У зв’язку з цим будьCяке захоплення земельної ділянки юридичною чи фізичною особою є порушенням встановленого земельного розпорядку. Воно, крім того, приC носить шкоду економіці, землевласникам, землекористувачам і орендарям чи державі. Самовільно зайнята земельна ділянC ка підлягає поверненню без відшкодування порушнику витC рат на освоєння ділянки.

Відповідальність за приховування або перекручення даних земельного кадастру передбачена ст. 532 КУАП. Дане правопоC рушення посягає на приховування інформації про державний земельний кадастр, відомості про наявність земель запасу, реC

327

Земельне право України

зервного фонду тощо. Згідно з вимогами Земельного кодексу України кожний землевласник чи землекористувач у разі виC моги земельних органів та їх посадових осіб зобов’язаний даC вати правдиву інформацію щодо кількості і якості земель, їх стану. Це необхідно, зокрема, для виділення земель селянським (фермерським) господарствам; для передачі у власність, корисC тування чи оренду; для ведення моніторингу земель і земельC ного кадастру. Від цих відомостей залежить правильне вирішенC ня питань щодо надання земель, а від неправильної інформації можуть бути порушені права громадян і організацій. ПорушниC ками виступають громадяни – власники, користувачі, орендарі; посадові особи підприємств, земельних органів, що ведуть дерC жавний облік землі. Ці порушення можуть негативно впливаC ти на єдину державну реєстрацію земель як майна, нерухомості.

Ст. 54 КУАП передбачає адміністративну відповідальність за несвоєчасне повернення тимчасово зайнятих земель або неприведення їх у стан, придатний для використання за приC значенням. Тимчасові користувач чи орендар зобов’язані не лише повернути земельну ділянку після закінчення передбачеC ного строку, а й повернути у придатному для використання стані. Дане порушення скоюється умисно. Порушник знає, що він зобов’язаний робити але не робить. Порушники – це ті самі тимчасові користувачі, орендарі як юридичні особи і громадяC ни. Тимчасовий землекористувач зобов’язаний здійснити всі необхідні роботи: оранку, поновлення родючого шару, усуненC ня всіх пошкоджень грунту, тобто провести рекультивацію землі. Всі ці роботи виконуються порушником за його рахунок. Якщо (у крайньому випадку) він не робить цього, то власник земельної ділянки може це зробити за свої кошти і відшкодуC вати з тимчасового користувача збитки.

Відповідальність за самовільне відхилення від проектів внутрігосподарського землеустрою передбачає ст. 55 КУАП. Дане правопорушення посягає на відхилення без належного дозволу від затверджених у встановленому порядку проектуC вання, розміщення, будівництва і введення в експлуатацію об’єктів, що негативно впливає на стан земель. Перш за все, тут

328

Розділ XII. Відповідальність як засіб реалізації земельного права

можуть виникати труднощі: чи являється кожне із перераховаC них діянь закінченим порушенням, чи закінчене порушення складає всі чотири діяння, у сукупності. Очевидно, без введення таких підприємств і об’єктів в експлуатацію негативного впливу не буде. Однак, з іншого боку, такі дії без екологічної експертизи взагалі не можуть мати місця. У таких випадках на кожній стадії можлива зупинка проектування, розміщення і будівництва об’єктів і, крім того накладення стягнення на винних. У кожноC му випадку необхідно виходити з конкретних обставин. Дії поC рушників, як правило, умисні: вони знають про негативні наC слідки, але продовжують порушення, протиправне діяння.

Ст. 56 КУАП передбачає відповідальність громадян за знищенC ня межових знаків. Межові знаки встановлюються на земельних ділянках власника, користувача в натурі для розмежування земельC них ділянок одних суб’єктів права від інших. Знаки створюють умоC ви для стійкості права на землю. Їх знищення веде до порушення прав власників землі. Внаслідок цього порушення розмір ділянки в одного землевласника може зменшитися, а в іншого збільшитися. По суті, дане порушення доповнюється іншим порушенням – самоC вільним захопленням землі. Межові знаки можуть бути знищені як юридичними особами, так і громадянами.

Притягнення до адміністративної відповідальності за вкаC зані порушення не звільняє винних від усунення допущених порушень.

4.2.Оформлення документів під час виявлення порушень земельного законодавства.1

Оформлення документів (вказівок і протоколів) під час виявлення порушень земельного законодавства проводиться спеціалістами центрального апарату Держкомзему та його органів на місцях, на яких згідно з посадою покладено

1 Порядок розгляду органами Державного комітету України по земельних ресурсах справ про адміністративні правопорушення земельного законодавства, затверджеC ний наказом Держкомзему України від 6 березня 1997 р. № 37// Земельні відноC сини в Україні. – 1998. – С. 734 – 742.

329

Земельне право України

здійснення державного контролю за використанням та охороC ною земель і які є державними інспекторами по використанC ню та охороні земель.

Перелік службових осіб, на яких покладені функції державC них інспекторів по використанню та охороні земель, затвердC жується Головним державним інспектором по використанню та охороні земель України.

При виявленні земельних ділянок, які використовуються не за цільовим призначенням, нераціонально або способами, що призводять до зниження родючості грунтів та забруднення, державний інспектор по використанню та охороні земель відпоC відно до вимог Земельного кодексу України виносить вказівку з встановленням місячного терміну для усунення порушень, про що складається відповідний документ.

Вказівка складається у двох примірниках, з яких перший приC мірник вручається порушнику земельного законодавства, другий залишається у службової особи, яка складала цей документ.

У випадку неусунення порушень у вказаний термін служC бова особа складає протокол про порушення земельного закоC нодавства.

Відповідно до ст. 256 Кодексу України про адміністративні правопорушення в протоколі вказуються: дата і місце його склаC дання, посада, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу порушника; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за правопорушення; поясненC ня порушника; інші відомості, необхідні для вирішення спраC ви. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка вчинила адміністративне правопорушення. У разі відмови особи, яка вчинила правопорушення, від підписання протокоC лу, в ньому робиться запис про це. Особа, яка вчинила правоC порушення, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до нього, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.

При складанні протоколу порушникові роз’яснюються його права і обов’язки, передбачені ст. 268 Кодексу України про адC

330