Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XXIII. Правовий режим техногенно забруднених земель

Адміністрація зони організовує та координує проведення всіх заходів на територіях зони відчуження, а також зони безуC мовного (обов’язкового) відселення, вирішує питання їх фінанC сування, охорони громадського порядку, захисту наукових і економічних інтересів держави, вживає заходів до створення безпечних умов праці та зменшення рівня опромінення персоC налу, який працює на цих територіях, з метою охорони його здоров’я, забезпечує додержання норм радіаційної безпеки, порядку поводження з радіоактивними відходами, а також несе відповідальність за оперативне, повне й об’єктивне інформуванC ня населення про екологічний стан у цих зонах.

Для більш ефективного проведення всіх заходів на території зони безумовного (обов’язкового) відселення після повного відселення жителів з населених пунктів, віднесених до цієї зони, Адміністрація зони в разі необхідності може створювати свої підрозділи на місцях. Рішення Адміністрації зони є обов’язкоC вим для виконання всіма підприємствами, установами і органC ізаціями, розташованими або залученими до робіт у зазначених зонах, незалежно від форм власності та організаційноCправових форм.

Управління зоною безумовного (обов’язкового) відселення до повного відселення жителів з населених пунктів, віднесених до цієї зони, та управління зоною гарантованого добровільного відселення здійснюється відповідними обласними радами.

2. Правовий режим зон відчуження та безумовного відселення

Ст. 12 Закону України “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначає види діяльності, заборонені у зонах відчуC ження та безумовного відселення.

Землі зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відсеC леня виводяться з господарського обігу, відмежовуються від суміжних територій і переводяться до категорії радіаційно неC безпечних земель.

599

Земельне право України

У зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відсеC лення забороняється:

постійне проживання населення;

здійснення діяльності з метою одержання товарної проC дукції без спеціального дозволу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту наC селення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

перебування осіб, які не мають на це спеціального дозвоC лу, а також залучення до роботи осіб без їх згоди;

вивезення за межі зон без спеціального дозволу МіністерC ства України з питань надзвичайних ситуацій та у спраC вах захисту населення від наслідків Чорнобильської каC тастрофи землі, глини, піску, торфу, деревини, а також заготівля і вивезення рослинних кормів, лікарських росC лин, грибів, ягід та інших продуктів побічного лісокорисC тування, за винятком зразків для наукових цілей;

винесення або вивезення із зон будівельних матеріалів і конструкцій, машин і устаткування, домашніх речей тощо без спеціального дозволу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і дозиметричноC го контролю;

ведення сільськогосподарської, лісогосподарської, виробC ничої та іншої діяльності, а також будівництво без спецC іального дозволу Міністерства України з питань надзвиC чайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи;

випасання худоби, порушення середовища перебування диких тварин, спортивне та промислове полювання і риC бальство;

перегін тварин, сплав лісу. В’їзд на територію зони і виїзд

знеї здійснюється тільки за спеціальними перепустками

зобов’язковим дозиметричним контролем людей та транспортних засобів. Транзитний проїзд усіх видів трансC порту здійснюється за спеціальними перепустками, що видаються Адміністрацією зони;

600

Розділ XXIII. Правовий режим техногенно забруднених земель

будьCяка інша діяльність, яка не забезпечує режим радіаC ційної безпеки;

перебування осіб, які мають медичні протипоказання для роботи в контакті з джерелами іонізуючого випромінюванC ня або щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідC ності з роботами щодо ліквідації наслідків аварії на ЧорноC бильській АЕС, оскільки вони є професійно хворими.

Узонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відсеC лення спеціалізованими підрозділами здійснюються обов’язкові заходи щодо:

запобігання винесенню радіонуклідів з території зон і радC іоактивному забрудненню навколишнього середовища;

моніторингу стану природного середовища та медикоCбіоC логічного моніторингу;

утримання території в належному санітарному і пожежоC безпечному стані;

застосування методів фіксації радіонуклідів на місцевості.

Всі види діяльності повинні проводитись з обмеженням загальної колективної дози радіоактивного опромінення, а таC кож з обмеженням кількості залучених осіб.

У зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відсеC лення забезпечується суворий природоохоронний режим, охоC рона територій, природних, історичних та етнокультурних паC м’яток відповідно до чинного законодавства.

Охорону громадського порядку, протипожежну безпеку на територіях зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, контрольноCпропускний режим у разі в’їзду та виїC зду з таких зон забезпечують спеціалізовані органи МіністерC ства внутрішніх справ України.

Контроль за виконанням зазначених заходів здійснюється на території зони відчуження Адміністрацією зони, зони безумовноC го (обов’язкового) відселення – відповідними обласними Радами.

Земельні ділянки, розташовані у зоні гарантованого доброC вільного відселення, належать до радіоактивно забруднених і використовуються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

601

Земельне право України

Якщо за економічними та екологічними умовами подальше використання цих земель неможливе, вони переводяться до категорії радіаційно небезпечних.

Узоні гарантованого добровільного відселення забороняється:

будівництво нових, розширення діючих підприємств, безC посередньо не пов’язаних із забезпеченням радіоекологіC чного, соціального захисту населення, а також умов його життя та праці;

будьCяка діяльність, що погіршує радіоекологічну ситуацію;

природокористування, яке не відповідає вимогам норм радіаційної безпеки;

внесення пестицидів, гербіцидів, отрутохімікатів без спеціальC ного дозволу відповідних органів Кабінету Міністрів України;

залучення школярів, учнів і студентів до робіт, які можуть негативно вплинути на стан їх здоров’я.

Узоні посиленого радіоекологічного контролю забороняється:

будівництво санаторіїв, піонерських таборів, баз і буC динків відпочинку, а також будівництво нових підприємств, які шкідливо впливають на здоров’я насеC лення і навколишнє середовище;

будьCяка діяльність, що погіршує радіоекологічну ситуацію;

природокористування, яке не відповідає вимогам норм радіаційної безпеки;

внесеня пестицидів, гербіцидів, отрутохімікатів без спеціального дозволу відповідних органів Кабінету Міністрів України;

залучення школярів, учнів і студентів до робіт, які можуть негативно вплинути на стан їх здоров’я.

3.Контроль за додержанням правового режиму в зонах, що зазнали

техногенного забруднення

Контроль за додержанням правового режиму в зонах, що зазнали техногенного забруднення, регулюється нормами ЗакоC ну України “Про правовий режим території, що зазнала радіоC активного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

602

Розділ XXIII. Правовий режим техногенно забруднених земель

Державний контроль за додержанням правового режиму в зонах, що зазнали радіоактивного забруднення, здійснюється обласними радами, їх виконавчоCрозпорядчими органами, а також уповноваженими на те державними органами в порядC ку, встановленому законодавством України.

Органом, відповідальним за здійснення державного конC тролю за додержанням правового режиму зони відчуження, є Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Прогнозні оцінки сумарної дози опромінення людей, а таC кож контроль за додержанням норм радіаційної безпеки здійснюється Міністерством охорони здоров’я України.

Загальна оцінка радіаційної обстановки на території зон, що зазнали радіоактивного забруднення, радіоекологічний монітоC ринг території, методичне керівництво та координація робіт по визначенню радіаційної обстановки здійснюються МіністерC ством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Радіаційний контроль за рівнем радіоактивного забрудC нення сільськогосподарських угідь здійснюється МіністерC ством аграрної політики України, водних ресурсів – ДержавC ним комітетом України по водному господарству; підземних вод та корисних копалин – Державним комітетом України по геології та використанню надр, атмосферного повітря на території населених пунктів – Державним комітетом УкраїC ни по гідрометеорології.

Радіаційний контроль за рівнем радіоактивного забрудненC ня сільськогосподарської продукції і продуктів харчування здійснюється Міністерством аграрної політики України та Міністерством охорони здоров’я України.

Радіаційний контроль за рівнем радіоактивного забрудненC ня залізничного, водного, авіаційного та автомобільного трансC порту, їх складових частин, вирішення питань про надання дозволу на його переміщення за межі зон відчуження та безуC

603

Земельне право України

мовного (обов’якового) відселення здійснюється міністерстваC ми і відомствами, яким належать вказані транспортні засоби, за участю в необхідних випадках відповідних служб Міністерства внутрішніх справ України.

Радіаційний контроль за вивезенням домашніх і побутових речей, знарядь праці та будівельних матеріалів за межі радіоакC тивно забрудненої території, з якої передбачається відселення людей, здійснюється органами державного санітарного нагляду й відповідними службами Міністерства України з питань надC звичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, а домашніх тварин – органами державного ветеринарного нагляду.

Контроль за достовірністю і об’єктивністю даних відомчих служб, що здійснюють радіаційний контроль, незалежно від їх підпорядкування, покладається на Державний санітарний наC гляд Міністерства охорони здоров’я України, а метрологічний контроль – на Державний комітет України по стандартизації, метрології та сертифікації.

Відомчий радіаційний контроль за рівнями радіоактивного забруднення продукції здійснюється підприємствами, об’єднанC нями і організаціями, які її виготовляють.

Особи, винні у порушенні встановленого цим Законом праC вового режиму в зонах, що зазнали радіоактивного забрудненC ня, а також у невиконанні приписів державних органів, які здійснюють контроль у цій галузі, – несуть встановлену закоC нодавством кримінальну, адміністративну, матеріальну чи іншу відповідальність.

Особи, з вини яких громадянам, підприємствам, установам і організаціям завдано майнової шкоди, пов’язаної з недодерC жанням встановленого цим Законом режиму в зонах, що зазC нали радіоактивного забруднення, повинні відшкодувати завC дану потерпілим майнову шкоду відповідно до чинного законодавства.

604