Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Розділ XIX. Правовий режим земель особливо охоронних територій

В разі необхідності вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів для потреб регіональних ландшафC тних парків провадиться в порядку, встановленому законодавC ством України.

На регіональні ландшафтні парки покладається виконання таких завдань:

збереження цінних природних та історикоCкультурних комплексів і об’єктів;

створення умов для ефективного туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів і об’єктів;

сприяння екологічній освітньоCвиховній роботі.

На території регіональних ландшафтних парків з урахуванC ням природоохоронної, оздоровчої, наукової, рекреаційної, істоC рикоCкультурної та інших цінностей природних комплексів та об’єктів, їх особливостей може проводитися зонування з ураC хуванням вимог, встановлених для територій національних природних парків.

Проект організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів і порядок його реалізації затверджуються державним органом, який прийняв рішення про організацію парку.

2.4. Землі ботанічних садів

Ботанічні сади створюються з метою збереження, вивченC ня, акліматизації, розмноження в спеціально створених умовах та ефективного господарського використання рідкісних і типоC вих видів місцевої і світової флори шляхом створення, поповC нення та збереження ботанічних колекцій, ведення наукової, наC вчальної і освітньої роботи.

Ботанічні сади загальнодержавного значення є науковоCдосC лідними природоохоронними установами.

535

Земельне право України

Ботанічним садам місцевого значення у встановленому порядку може бути надано статус науковоCдослідної установи.

Ділянки землі та водного простору з усіма природними реC сурсами вилучаються з господарського використання і надаютьC ся ботанічним садам у порядку, встановленому Законом УкраїC ни “Про природноCзаповідний фонд України” та іншими актами законодавства України.

На території ботанічних садів забороняється будьCяка діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню колекцій флори.

У межах ботанічних садів для забезпечення необхідного режиму охорони та ефективного використання можуть бути виділені зони:

експозиційна – її відвідування дозволяється в порядку, що встановлюється адміністрацією ботанічного саду;

наукова – до складу зони входять колекції, експерименC тальні ділянки тощо, на відвідування її мають право лише співробітники ботанічного саду у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків, а також спеціалісти інших установ з дозволу адміністрації саду;

заповідна – відвідування її забороняється, крім випадків, коли воно пов’язано з проведенням наукових спостережень;

адміністративноCгосподарська.

Зонування території ботанічних садів проводиться відповіC дно до Положення про ботанічний сад та Проекту організації території ботанічного саду, що розробляється спеціалізованими науковими та проектними установами і затверджується оргаC ном, у підпорядкуванні якого перебуває ботанічний сад, за поC годженням з:

Міністерством охорони навколишнього природного сереC довища України – щодо ботанічних садів загальнодержавC ного значення;

органами Міністерства охорони навколишнього природC ного середовища України на місцях – щодо ботанічних садів місцевого значення.

536

Розділ XIX. Правовий режим земель особливо охоронних територій

2.5. Землі дендрологічних та зоологічних парків

Дендрологічні парки створюються з метою збереження і вивчення у спеціально створених умовах різноманітних видів дерев і чагарників та їх композицій для найбільш ефективного наукового, культурного, рекреаційного та іншого використання.

Дендрологічні парки загальнодержавного значення є наукоC воCдослідними природоохоронними установами.

Дендрологічним паркам місцевого значення у встановC леному порядку може бути надано статус науковоCдослідC ної установи.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилучаC ються з господарського використання і надаються дендрологічC ним паркам у порядку, встановленому Законом України “Про природноCзаповідний фонд України” та іншими актами закоC нодавства України.

На території дендрологічних парків забороняється діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню дендрологічних колекцій.

На території дендрологічних парків може бути провеC дено зонування відповідно до вимог, встановлених для боC танічних садів.

Проект організації території дендрологічного парку розробC ляється спеціалізованими науковими та проектними установаC ми і затверджується органом, у підпорядкуванні якого перебуC ває дендрологічний парк, за погодженням з:

Міністерством охорони навколишнього природного сереC довища України – щодо дендрологічних парків загальноC державного значення;

органами Міністерства охорони навколишнього природC ного середовища України на місцях – щодо дендрологічC них парків місцевого значення.

Зоологічні парки створюються з метою організації екологічної освітньоCвиховної роботи, створення експозицій рідкісних, екзотичC них та місцевих видів тварин, збереження їх генофонду, вивчення дикої фауни і розробки наукових основ її розведення у неволі.

537

Земельне право України

Зоологічні парки загальнодержавного значення є природоC охоронними культурноCосвітніми установами.

Земельні ділянки з усіма природними ресурсами вилуC чаються з господарського використання і надаються зоолоC гічним паркам у порядку, встановленому Законом України “Про природноCзаповідний фонд України” та іншими актаC ми законодавства України.

На території зоологічних парків забороняється діяльність, що не пов’язана з виконанням покладених на них завдань і загрожує збереженню сприятливих умов для життя тварин цих парків.

На території зоологічних парків з метою забезпечення виC конання поставлених перед ними завдань виділяються зони:

експозиційна – призначена для стаціонарного утриманC ня тварин і використання їх у культурноCпізнавальних цілях;

наукова – в її межах проводиться науковоCдослідна робоC та; відвідування зони дозволяється в порядку, що встаC новлюється адміністрацією парку;

рекреаційна – призначена для організації відпочинку та обслуговування відвідувачів парку;

господарська – зона, де розміщуються допоміжні госпоC дарські об’єкти.

Проект організації території зоологічного парку розробC ляється спеціалізованими науковими та проектними установаC ми і затверджується органом, у підпорядкуванні якого перебуC ває зоологічний сад, за погодженням з:

Міністерством охорони навколишнього природного сереC довища України – щодо зоологічних парків загальнодерC жавного значення;

органами Міністерства охорони навколишнього природC ного середовища України на місцях – щодо зоологічних

парків місцевого значення.

Зоологічні парки можуть організовувати пересувні експоC зиції тварин, мати у своєму складі підсобні господарства, які створюються для забезпечення тварин кормами.

538

Розділ XIX. Правовий режим земель особливо охоронних територій

2.6. Землі парків>пам’яток садово>паркового мистецтва, пам’яток природи, заказників, заповідних урочищ

ПаркамиCпам’ятками садовоCпаркового мистецтва оголошуC ються найбільш визначні та цінні зразки паркового будівництC ва з метою охорони їх використання в естетичних, виховних, наукових, природоохоронних та оздоровчих цілях.

ПаркиCпам’ятки садовоCпаркового мистецтва загальнодерC жавного значення є природоохоронними рекреаційними усC тановами.

Оголошення парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва провадиться з вилученням у встановленому порядку або без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників або користувачів.

На території парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва можуть проводитися наукові дослідження.

На території парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва забороняється будьCяка діяльність, що не пов’язана з виконанC ням покладених на них завдань і загрожує їх збереженню.

На території парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва забезпечується проведення екскурсій та масовий відпочинок населення, здійснюється догляд за насадженнями, включаючи санітарні рубки, рубки реконструкції та догляду з підсадкою дерев і чагарників ідентичного видового складу замість загибC лих, вживаються заходи щодо запобігання самосіву, збереженC ня композицій з дерев, чагарників і квітів, трав’яних газонів.

На території парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва може проводитися зонування відповідно до вимог, встановлеC них для ботанічних садів.

Утримання та реконструкція парківCпам’яток садовоCпаркоC вого мистецтва провадиться за проектами, що розробляються спеціалізованими науковими та проектними установами і затC верджується органом, у підпорядкуванні якого перебуває ботаC нічний сад, за погодженням з:

539

Земельне право України

Міністерством охорони навколишнього природного сереC довища України – щодо парківCпам’яток садовоCпарковоC го мистецтва загальнодержавного значення;

органами Міністерства охорони навколишнього природC ного середовища України на місцях – щодо щодо парківC пам’яток садовоCпаркового мистецтва місцевого значення.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів, оголошених паркамиCпам’ятниками садовоCпаркового мистецтва, беруть на себе зобов’язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Пам’ятками природи оголошуються окремі унікальні приC родні утворення, що мають особливе природоохоронне, наукоC ве, естетичне і пізнавальне значення, з метою збереження їх у природному стані.

Оголошення пам’яток природи провадиться без вилучення земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників або користувачів.

На території пам’яток природи забороняється будьCяка діяльність, що загрожує збереженню або призводить до деграC дації чи зміни їх первісного стану.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів, оголошених пам’ятками природи, беруть на себе зобов’язання щодо забезпечення режиму їх охоC рони та збереження.

Заказниками оголошуються природні території (акваторії) з метою збереження і відтворення природних комплексів чи їх окремих компонентів.

Оголошення заказників провадиться без вилучення земельC них ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників або користувачів.

На території заказника обмежується або забороняється діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

Господарська, наукова та інша діяльність, що не суперечить цілям і завданням заказника, проводиться з додержанням заC

540

Розділ XIX. Правовий режим земель особливо охоронних територій

гальних вимог щодо охорони навколишнього природного сереC довища.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів, оголошених заказником, беруть на себе зобоC в’язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

Заповідними урочищами оголошуються лісові, степові, боC лотні та інші відокремлені цілісні ландшафти, що мають важлиC ве наукове, природоохоронне і естетичне значення, з метою збереження їх у природному стані.

Оголошення заповідних урочищ провадиться без вилученC ня земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів у їх власників або користувачів.

На території заповідних урочищ забороняється будьCяка діяльність, що порушує природні процеси, які відбуваються у природних комплексах, включених до їх складу, відповідно до вимог, встановлених для природних заповідників.

Власники або користувачі земельних ділянок, водних та інших природних об’єктів беруть на себе зобов’язання щодо забезпечення режиму їх охорони та збереження.

2.7. Охоронні зони територій природно>заповідного призначення

Для забезпечення необхідного режиму охорони природних комплексів та об’єктів природних заповідників, зопобігання негативному впливу господарської діяльності на прилеглих до них територіях установлюються охоронні зони.

В разі необхідності охоронні зони можуть установлюватиC ся на територіях, прилеглих до окремих ділянок національних природних парків, регіональних ландшафтних парків, а також навколо заказників, пам’яток природи, заповідних урочищ, боC танічних садів, дендрологічних парків, зоологічних парків та парківCпам’яток садовоCпаркового мистецтва.

Розміри охоронних зон визначаються відповідно до їх цільоC вого призначення на основі спеціальних обстежень ландшафтів та господарської діяльності на прилеглих територіях.

541