Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.П. Шеремет. Земельне право України. Київ,2009.pdf
Скачиваний:
84
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Земельне право України

лових районів, промислових центрів та місць відпочинку; поC верховість будівництва, захисні санітарні зони тощо. ГенеC ральні плани затверджуються на 25–30 років, вони покликані забезпечити оптимальну організацію земель житлової і гроC мадської забудови.

Проекти детального планування розробляються на основі генерального плану і охоплюють окремі частини міста (селиC ща): житлові та промислові райони, загальноміські центри, зони відпочинку і екологічного захисту. Такі проекти розраC ховані на 3–5 років.

Особливості правової охорони земель житлової і громадсьC кої забудови полягають в тому, що під час розміщення, проекC тування, будівництва та введення в дію нових і реконструйоC ваних об’єктів, будівель і споруд, а також впровадження нових технологій повинно передбачатися додержання екологічних та санітарноCтехнічних вимог щодо охорони земель.

Введення в дію об’єктів і застосування технологій, що не забезпечують вимог захисту земель від деградації або порушенC ня, забороняється.

Розміщення об’єктів, що впливають на стан земель, погодC жується з землевпорядними, природоохоронними та іншими органами в порядку, що визначається законодавством України.

3. Містобудівний кадастр земель житлової і громадської забудови

Ведення містобудівного кадастру житлової і громадської забудови здійснюється на підставі вимог Положення про містоC будівний кадастр населених пунктів, затвердженого постаноC вою Кабінету Міністрів України від 25 березня 1993 р. № 224 згідно з вимогами Закону України “Про основи містобудуванC ня” від 16 листопада 1992 р.

Містобудівний кадастр житлової і громадської забудови (далі – містобудівний кадастр) – це система даних про населені пункти, їхні функціональні зони, окремі території та земельні

468

Розділ XVII. Правовий режим земель житлової і громадської забудови

ділянки, будинки й споруди, соціальну, інженерну і транспортC ну інфраструктуру, екологічні та інженерноCгеологічні умови.

Дані містобудівного кадастру використовуються суб’єктами містобудування під час вирішення питань:

прогнозування розвитку, планування і забудови населеC них пунктів;

розміщення, проектування, будівництва й реконструкції об’єктів житловоCцивільного, виробничого, комунального та іншого призначення;

створення соціальної, інженерної і транспортної інфрастC руктури;

охорони пам’яток архітектури і містобудування, регенеC рації історичних поселень;

регулювання земельних відносин на відповідних теритоC ріях;

визначення зон економічної оцінки територій, обґрунтуC вання розмірів оподаткування і вартості земельних діляC нок, будинків і споруд з урахуванням місцевих умов;

обліку власників і користувачів будинків і споруд;

контролю за раціональним використанням територіальних ресурсів, аналізу реалізації затвердженої містобудівної документації та інших питань.

Містобудівний кадастр ведеться на окремий населений пункт і включає текстові, цифрові та графічні матеріали, які містять систему основних відомостей про:

межі та площі населеного пункту, його адміністративноC територіальних утворень, окремих земельних ділянок, їхній правовий режим та якість;

належність до відповідних функціональних зон окремих територій та земельних ділянок, їхнє сучасне використанC ня, стан забудови, інженерного забезпечення та озелененC ня, перспективне містобудівне призначення;

соціальну, інженерну та транспортну інфраструктуру наC селеного пункту;

будинки і споруди, їхній правовий режим, технічний стан, архітектурну та історикоCкультурну цінність;

469

Земельне право України

екологічні та інженерноCгеологічні характеристики окреC мих територій та земельних ділянок, можливість здійснення на них містобудівної діяльності з урахуванням планувальних обмежень.

Відомості та дані для ведення містобудівного кадастру наC селених пунктів збираються з документованих державних, відомчих та інших джерел інформації, зокрема:

про землі – з даних державного земельного кадастру;

про сучасне і перспективне призначення територій, їхню належність до відповідних функціональних зон – з матеC ріалів затвердженої містобудівної документації;

про місце розташування окремих територій, земельних ділянок, будинків, споруд та інженерних комунікацій – з топографоCгеодезичних і картографічних матеріалів;

про інженерноCгеологічний стан територій – з матеріалів інженерноCгеологічних вишукувань;

про будинки і споруди – з даних технічної інвентаризації та проектних рішень цих об’єктів;

про екологічний стан території – з даних екологічних, гідрометеорологічних, радіологічних, санітарноCгігієнічних та інших досліджень.

Інформація для ведення містобудівного кадастру може бути одержана також шляхом проведення спеціальних робіт і спосC тережень.

Організація ведення містобудівного кадастру забезпечуєтьC ся місцевими державними адміністраціями і виконавчими коC мітетами місцевих рад.

Містобудівний кадастр ведеться за рахунок коштів місцевоC го бюджету.

Ведення містобудівного кадастру здійснюється місцевими оргаC нами містобудування і архітектури на основі нормативноCметоC дичних документів, затверджуваних Держкомбудархітектури.

Для виконання робіт по веденню містобудівного кадастру при місцевих органах містобудування і архітектури можуть утворюватися спеціальні підрозділи, в тому числі госпрозрахунC

470